fredag 31 augusti 2007

Makt ska granskas! Också Filippa Reinfeldts...

Tidningen Expressens ledarredaktion hör normalt inte till mina favoriter. Men onekligen gör Aaron Israelson en viktig insats för demokratin i sin ledare om mediernas bild av sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm. Budskapet är att Filippa Reinfedlt måste granskas som den makthavare hon är. Inte främst som statsministerhustru. Helt rätt! I ledaren nämner Aaron att F. Reinfeldt är ansvarig för hur vården kommer att bli i utsatta områden nu när etableringsfrihet gäller och sociala hänsyn minskar. Han nämner också sveket med stängning av närakuter i Jakobsberg, Bromma, Farsta, Södertälje och Skärholmen.

Och det kommer mer: Det senaste är ett grovt valsvek om barnakuten på Danderyds sjukhus. Den stängdes för ett par år nattetid sedan därför att behovet var litet. Från Filippa och moderatgänget skallade budskapet ut något som lät som död och blod efter stängningen. Ett år efter det vunna valet har man ändrat sig, köper nu de argument som fanns vid stängningen och gör alltså en helt annan bedömning än före valet.

En aktiv granskande tidning som Expressen skulle kunna bidra på nyhetsplats om detta. Det finns mycket att granska. Viktigt för demokratin och viktigt för granskningen av den makt Filippa Reinfeldt faktiskt besitter. Ibland funderar jag över hur det skulle vara om en sosse gjorde likadant?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,