måndag 20 augusti 2007

För några är sprutbyte liv eller död- inte politisk debattämne

I Stockholm tas nu frågan om sprutbyte upp på allvar. Social- borgarrådet, min "ungdomsantagonist" från Strängnäspolitiken Ulf Kristersson, är dock tveksam. Och i landstinget ligger ett par motioner i frågan från S och V. Den som har lyssnat till folkpartiets Birgitta Rydberg kan gissa sig till att motionsförslagen om sprutbyte kommer att sega fast rejält i alla tänkbara långbänkar i landstingshuset. Och föresten, det är inte bara fp-ledaren som är problem. Också ledande moderater säger nej. "Sprutbyte är signal om att det är ok att knarka" är deras argumentation.

Jag har tidigare gett Kd i landstinget beröm för att man vågar gå emot också partiledningen i frågan. För dem frågan ytterst berör, varje dag och varje minut, handlar det inte om rätt eller fel signaler, om politiska avvägningar eller stämmobeslut. För dem handlar det faktiskt om liv och död. Då är över 20 års försöksverksamhet och utredande redan det tillräckligt.
Visst är frågan svår. Men det blir otroligt mycket mer lättdiskuterad om man inte bara ser till sprutan. Malmös program är också gravtest, läkarundersökningar, gyn, barnmorskestöd, smittskyddsinformation, hiv-, hepatit-, syfilis- och klamydiatest, såromläggning, kuratorskontakter, kondomer, p-sprutor, prevention mot överdoser, samtal med f.d och nu drogfria narkomaner....m.m. En självklar och naturlig punkt som kan vara lots in i vård. Och för den delen rena, inte smittspridande och skitiga sprutor....

Av de studier som har gjorts i världen, som ligger till grund för WHO:s rekommendation om sprutbyte finns de som visar goda och de som visar mindre goda effekter av systemet. Men inte en enda kan peka på några egentliga nackdelar. Därav världshälsoorganisationens och Socialstyrelsens rekommendationer. Det finns ingen anledning för vare sig Ulf Kristersson i Stockholm eller Birgitta Rydberg i landstinget att vänta. Ta initiativ nu!

Intressant?Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Bra skrivet.

Alla partier har sina dumskallar och vi inom FP har tyvärr Birgitta Rydberg.

Hon går i detta ärende emot folkpartiets linje och jag kan bara hoppas att det kostar henne hennes plats som företrädare för FP.

Peter Andersson sa...

Christoffer:
Tack för positiv respons.

/P

Anonym sa...

Det här var ett av de klokaste inläggen i debatten kring sprutor.

Det är självklart så, att det är viktigare att rädda liv än att göra billiga politiska poäng på förbudstankar. Det blir inte fler narkomaner om sprutorna blir fria. Däremot så finns chansen att det blir friskare människor och kanske som en positiv bieffekt färre narkomaner, om man inför de åtgärder som Malmö gjort.