söndag 26 augusti 2007

En högst medioker politisk analys av DN

Det är DN:s Niklas Ekdal som lyckas störa mig till inlägg, mitt under den spännande upplösningen av sjukampen. I sin krönika som försetts med rubriken "Alliansen vinner 2010" för han fram teorin att det vare sig är fel på alliansens politik eller dess företrädare. Nej, i stället är det vikande stödet från svenska folket en kommunikationsfråga. Det förträffliga har levererats men budskapet om det goda har inte nått fram till folket, är Ekdals hypotes.
Men tänk, Ekdal, om det är just det som har hänt. Att väljarna ser den förda politiken, mitt i sin egen vardag. Att väljarna ser avgrunden mellan budskapet före valet och politiken efteråt. Att Reinfeldts teori från 90-talet fortfarande gäller. Svenska folket vill inte ha ett politiskt styre som slår mot svaga, slår mot välfärden och sätter redan välbärgade grupper i första rummet för reformer.

Ekdals krönika har mer tonen av det man finner i partimaterial än vad som borde prägla en skarp politisk analys i en ledande morgontidning. Och redan den första meningen är ytterst talande, där Ekdal gärna vill bidra till att befästa bilden att allianspolitiken är förklaringen till de nya jobben. Jag har själv varnat för det tidigare: Den positiva grund som alliansregeringen fick överta KAN göra det svårt för S att återta makten 2010. Fler jobb, mer till välfärd, samtidigt utrymme för sänkta skatter och en ganska rå uträkning att de som drabbas av politiken aldrig blir majoritet i väljarkåren är sådant som kan tala för ett fortsatt alliansstyre.
Men tänk, Ekdal, om väljarna redan har genomskådat taktiken.

Ekdals krönika handlar till hälften om påstådda brister hos oppositionen och dess ledare. Det är ett budskap som DN:s ledarsida kommer att trumma i oavbruten takt fram till valet. Men dumheter blir som bekant inte mer riktiga bara för att de upprepas. Och visst kan man leva med att Ekdal och borgerligheten dömer ut socialdemokratisk förnyelse som "70-tal". Trots tidningens maktställning i svensk debatt är det väljarnas bedömning som är viktig. Tack och lov för det.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,