I många delar har det ändå positiva förklaringar. Demokrati tar tid. Ett halvår handlade om en förståelig omställning och inväntan på ny partiledning och en kongress som skulle genomföras. Det har varit sommar. Rådslagsgrupper har tillsatts, både på riksnivå, regionalt och kanske också lokalt. Men trots det borde ändå mediernas debattsidor, blogginläggen, parti- och SSU-lokaler och fackliga möten gnistra av kreativ framtidsdebatt om det nya och spännande. En debatt som tar avstamp från analysen av vad som gjordes fel i valrörelsen. En debatt som lägger kartan för valseger 2010, ett årtal som kommer allt närmare.
Det finns ändå något oerhört positivt och bra i "segheten". Det ska varje sosse minnas när borgerliga ledarsidor och företrädare snart börjar trumma om brister i förnyelse och uteblivna besked om detaljer i S-politiken. När många ska vara med, när många ska säga sitt, får det faktiskt ta tid. Hur politik formuleras i andra partier har jag ganska svag inblick i. Ibland får man intryck av tämligen smala grupperingar som mejslar fram förslag, inte sällan utifrån konsultrapporter från närstående konsultföretag.
Det positiva är att socialdemokratin på allvar öppnar upp och erbjuder delaktighet. Internt, självklart, men också ut mot de väljare man så gärna vill ha stöd av. Så sent som när detta inlägg skrivs "avslöjar" Politikerbloggen om en särskild webbdebatt om skolfrågor. Bra initiativ, som säkert föjls av fler politikområden. När resultatet av detta arbete tillsammans med Monas sju punkter från sommartalet får sin konkreta form gissar jag att S-förnyelsen kan ges ett ganska gott betyg. Också av väljarna 2010.
Intressant? Andra bloggar om: politik, socialdemokraterna, Niklas Nordström