fredag 17 augusti 2007

Redan kört för borgerligheten?

Den som regelbundet har läst mina inlägg vet att jag tidigt varnade för överdriven optimism om maktskifte igen 2010. Visst ska man se möjligheten och insprireras av den. Visst ska man använda kraften i de ständiga påfyllningar i energitillförsen och i adrenalinhaltsnivån som regeringen onekligen bidrar med genom sin politik. Men min tanke var att det guldläge som alliansen har fått från starten skulle försvåra för oss som gärna vill ha en annan regering.
När jag ser tillbaka på veckan som nu avrundas får det mig att fundera om det inte ändå inte, trots mina varningsord, börjar bli rejält kört för borgerligheten. Redan nu!

Det är politiken i sig som talar för det. Men framför allt den bild av eländet som nu etsas fast samtidigt som statsministern själv verkar ha dragit sig tillbaka....Veckan började med partiledarna, Sahlin och Reinfeldt. Två olika partiledare, med två helt olika politiska ambitioner som också illustrerades av platsen för talen. Fittja mot Vaxholm. Fattig mot rik. Tunnelbana mot segelbåtar. Allas rätt mot sänkt förmögenhetsskatt för grannen....

Veckan innehöll också ett par opinionsundersökningar som för femtioelfte gången bekräftade av svenska folket inte ställer upp på den förda politiken. Sen kom Sundbyberg som visar att inte ens de egna förtroendevalda gör det heller....och så dagens "hjälte" Jörgen Norberg i SvD som "gör slut" med Alliansen. En förbannelse över en politik som inte stämmer med vallöften.
En insändaskribent bland många som ändå blir speciell i sin symbolik. Och som ett ovälkommet brev på posten, en ny strid internt mellan moderater, mellan regering och riksdag, om fastighetsskatten, dess finansiering och dess effekter på tämligen välbeställda villaägare i Täby och Danderyd.

Så här dags under mandatperioden går väl gränsen för att kunna skylla på tidigare regeringar...nu skulle det bli allt svårare att skylla ifrån sig men också läge för att få kredit av politiska godsaker man delar ut. Det vi i ser kan istället vara ett väldigt tidigt förfall av en koalition som till 100 procent har konstruerats för medialt bruk, inte för ett långsiktigt ansvarstagande för Sverige.

Intressant? Det finns andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

LYSANDE!