söndag 19 augusti 2007

Hopp och oro i opinionsyttringar...

Inget revolutionerande i dagens SIFO. Det går ofta upp och ner i mätningar även om sommarperiodens politiska lugn brukar befästa ställningarna vid "vårterminsslutet". Förvisso knappar borgerligheten in något men fortfarande är s, v och mp:s övertag ganska betryggande. Ett övertag för ett vänsterlag som nyligen fått kicken av samma väljare. Det bör snarast beskådas med stor oro av regeringspartierna. Ett så hastigt förbrukat väljarstöd borde föranleda heta interna debatter om främst den förda politikens svagheter. Att så inte sker får väl vara en dyrköpt läxa för allianspartierna. I stället är det Sverigedemokraternas framgång som skrämmer. De närmar sig nivån för riksdagsinträde, något som inte förvånar mig det minsta.

Före sommaren hade jag några inlägg om just min frustration: man vill så gärna tycka att det är rätt och riktigt, och kanske till och med en plikt att ta debatterna med mörkerkrafterna. Samtidigt säger ALL erfarenhet att detta alltid innebär ökad uppmärksamhet och därmed ökat stöd, ett politikens moment 22, där "renhållningsarbetet" mot höger innebär risker. Det som ändå inger hopp är att partiets argumentation är så väldigt enkel att bryta sönder. Samtidigt spelar de på människors rädsla på ett sätt som gör vanlig politisk debatt särskilt knepig. Men inget av de etablerade partierna kan nu backa. Debatten måste tas.

Det jublas förstås i Kd:s egen tidning Dagen. Kristdemokraterna får brödrastöd inom borgerligheten för att lyftas över spärren, samtidigt som medieuppmärksamheten under rikstinget. Också det ett ganska vanligt fenomen, och ingenting som är en yttring av att Kd nu skulle ha formulerat en bättre och mer attraktiv politik. Till analytikerna av dagens mätning hör som ofta Sören Holmberg, bl.a. i SvD. Jag betvivlar starkt att han kommer att få rätt i sin analys om ett allt mindre avstånd mellan blocken som skulle bli fallet därför att låginkomsttagare får skattesänkningar. Det hade möjligen kunnat hända om den verkliga politiken hade haft den inriktningen. Nu är verkligheten den motsatta. Att det är detta som svenska väljare faktiskt ser, faktiskt bedömer och faktiskt dömer ut, ger ofortsatt hopp för framtiden.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Thomas Hallgren sa...

Jag hoppas att socialdemokratin består av fler som du. D.v.s. 100% sossar som anser att de bedriver "renhållningsarbete" mot högern.

Min förhoppning grundar sig på två saker:

1. En fritt tänkande människa kan aldrig ha exakt samma åsikter som ett parti. En 100% sosse har slutat tänka själv.

2. Du anser att motparten är skräp som behöver städas bort. Fortsätt gärna att värdera dem så. Det har sossarna gjort under lång tid nu. Kom bara ihåg att vi lever i en demokrati och att högfärd bevisligen går före fall. En majoritet valde "skräpet" före det parti du företräder. Ooops!

Debatten måste tas (eller snarare fortgå), det är sant. Termer som "Mörkrets krafter" och "renhållningsarbete" känns dock inte som speciellt genomtänkta infallsvinklar för en debatt vilket naturligtvis knyter an till #1.

Peter Andersson sa...

Thomas
1. Man kan mycket väl vara 100-procentig anhängare av ett parti utan att för den skull ställa upp på alla enskilda frågor. Beror ju på den egna definitionen av det..s.a.s.

2. Nej, så ska det inte tolkas. Förvisso finns det en del "skräp-politik hos ex borgarna men generellt är det inte det jag menar med höger, i detta fall. Den höger som kommenteras i den delen av inlägget har, kan man komma ihåg, ännu inte fått stöd för en enda plats i riksdagen. Måtte det så förbli...

/P

Anonym sa...

Kan en sosse ta en debatt? Vi kan ju gora ett forsok. Peter, vilka ar fordelarna for sverige nar vi tar emot hundratusentals bidragsberoende muslimer, som snart kan ta hit 10-20 anknytningsfall per person oavsett om anknytningsfallen har skyddsbehov eller inte? Har du ett klokt svar pa den fragan? En till, vad betyder "morkerkrafter"? Ar det folk som ogillar en obgransad massinvandring som de 63% av svenskarna som tycker det ar bra att SD gar framat (enligt expressen.se idag)?

Peter Andersson sa...

Robban.
Kunde inte drömma om att få kommentar som så kortfattat visar hela grumligheten i debatten: Det är omöjligt att ta seriösa debatter med folk som i en mening kan haspla ur sig så många fel, osakligheter och fördomar som du lyckas med. För aktuell statistik om antal uppehållstillstånd osv är Migrationsverkets hemsida bra. Hur registreringen visar att det är "muslimer" är något som du måste ha särskild info om. Eller registreras det vid ankomsten? Att var och en av dessa kan ta 10-20 i anknytning....ja, svårt för mig att säga men du har tydligen sett allas individuella akter? och att de är bidragsberoende? jaha..du VET det? Och "oavsett skyddsbehov...JAha..

Du och Sd vräker ur er siffror och fördomar i en takt som är omöjlig att hänga med i och omöjlig att korrigera med riktiga fakta, något som i och för sig inte intresserar Sd. "Mörkerkrafter" är bland annat partier som i grunden ser vissa människor som lägre stående, och OFTA i historien har använt just förvanskad propaganda för att vinna stöd.

OCh när det gäller de 63 procenten..eller nu 64..? Ja,du. Omröstningar på nätet i små rutor har en särskild förmåga att locka stora skaror till sig av ganska flitiga partiarbetare. Med tanke på
Sd-företrädares otroligt snabba kommentarer här på bloggen så är det inte helt omöjligt att det har klickats rätt så friskt i källarlokalerna.

/P

Anonym sa...

Peter, fragan var stalld sa att man kan ge ett enkelt svar pa fragan utan att stalla motfragor som, hur vet man att dom ar muslimer, hur vet man antalet anknytningsfall om du inte sett deras personakt, osv. Jag ville bara veta vad du tycker fordelarna ar for Sverige med en gigantisk massinvandring som dessutom leder till ett stort antal anknytningsfall. Ge mej ett direkt svar utan att stalla motfragor, tack. Jag har aldrig sett ett klokt eller genomtankt svar pa fragan, det finns nog inget bra svar.

Det ar inte fordomar, statlig statistik visar att minst 500.000 muslimer nu bor i sverige. Ditt svar om morker krafter ar vagt, menade du att de runt 63% av 13000 personer bestar av morkerkrafter enbart for att dom tycker det vara bra att SD okar i storlek? Ar alla dessa personer "partiarbetare" som du antyder, jag trodde inte att SD hade sa manga partiarbetare? Det finns inga fel, osakligheter eller fordomar i mina kommentarer, var finns de att hitta? Losa anklagelsr ar du bra pa, fin debatt teknik. :)))Jag antar att du bor i ett omrade som inte har t-bana eller pendeltag inom gangavstand sa du slipper se verkligheten.

Peter Andersson sa...

hej igen Robban
Som "politikerskadad" hatar jag frågor som bara besvaras "enkelt"! :)
Men självklart beror det på hur den ställs. Och i debatter är väl motfrågor i högsta grad ett givet inslag? Eller är det inte det i "din värld"?
Utgångspunkten att jag ska beskriva fördelar med att Sverige "tar emot hundratusentals bidragsberoende muslimer, som snart kan ta hit 10-20 anknytningsfall per person oavsett om anknytningsfallen har skyddsbehov eller inte?"?
Som jag kommenterade tidigare. Själva frågan i sig bygger på en radda förvrängningar och inbygda fördomar.
- bara det faktum att sverige, helt rätt, ger en fristad till människor som förtrycks, förföljs och förnedras gör frågan om "fördelar" helt irrelevant. Det handlar inte i första hand om för- eller nackdelar för oss. Det handlar i första hand om trygghet för de som flyr sitt land.
- där FINNS förvisso enorma fördelar som sverige kan använda bättre...färdigutbildade läkare som idag är arbetslösa eller spärrvakter på SL. Kunna och erfarna ingengörer som i hemlandet gjorde stora insatser men här tvingas leva på socialbidrag...som sedan blir slagträ i debatten...(se din egen fråga!) Stora fördelar för svenskt näringsliv som framöver har många kontakter/språk och kulturkompetenser till nya marknader...PERSONLIGEN, vet att inte du gör det, ser jag också en enorm fördel i kulturella möten, att lära av varandra.
- Varför nämner du "muslimer"? Vad har religionen för relevans när man bedömer skyddsbehov???
- Du säger att var och en snart får "ta hit" 10-20 personer i anknytning. Var finns förslag som ger den effekten?
- Du hänvisar till att statlig statistik säger att det bor en halv miljon muslimer i sverige...Som sagt..än sen? Vad har det med saken att göra? Men undrar vilken statlig statistik du hänvisar till?? KÄlla??
..och sist: Nej Robban.Jag bor en halvminuts promenadväg från pendeln, jag har pendlat i sju år, jag har tidigare i sex år bott i flemingsberg och älskar det stället, jag är uppväxt i strängnäs där vi hade tre adoptivbarn och familjer som då var "invandrare" i de ganska helvita strängnäsbornas sinnen. Det är min bakgrund.

/P