måndag 30 november 2009

Härmed förklarar jag den elektroniska muren vid Sveriges gräns för invigd

En halvtimme kvar när detta inlägg börjar skrivas. Undrar vad de gör där i "bunkern"? Möjligen en lite försiktig trevare - mjukstart. Eller full kraft; "net hunters". Jag ser att norska datainspektionen varnar för en "elektronisk mur som hotar yttrandefriheten".

För oss då? Ja, Emma, Amanda, Mary, Deepedition och Caladrella skriver alla välformulerat om detta. Trots det är det försent.

Är det?

Möjligen för den här gången. F-n vet hur mycket och hur länge det ska flöda information om allt och alla ur alla tänkbara vinklar och vrår. Men ändå tänker jag gripa tag i det där signalerna som ändå finns. "Riv upp...osv." Du gör som du vill.

Deepedition skriver: "I morgon kanske någon lyssnar". Fel. Nu kanske någon lyssnar...

Spara uppropet från igår. Vi behöver det idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hur går det för Aftonbladets låtsasarbetslösa Mogi?

Det är ganska dåligt med rapporter på Aftonbladets webb. Därför har jag nästan glömt historien med Mogi som jag bloggade om den 19 november. Modebloggaren som skulle ta ett två veckors avbrott i glamourlivet och i stället få "känna på" arbetslöshetens gissel. Inte nog med det: läsarna skulle få följa vardagslivets vemödor och plågor, precis det där som arbetslösheten framkallar. Hur skulle det gå för en ung tjej som normalt shoppar för 10 till 30.000 per månad?

Signerat Kjellberg påminner mig om Mogi. Hela grejen var svår att få grepp om. Kunde det vara positivt? När mina tankar hade bearbetat det klart mådde jag nästan illa. Inte blir det bättre av att följa bloggen, under de dagar som Mogi har levt i armod. Och precis som jag skrev i första inlägget: de reaktioner jag har är inte mot en till synes snäll, söt och ung kvinna som älskar att shoppa, festa på stadens inneställen och att blogga om mode och annat. Mina reaktioner vänder sig mot tidningen Aftonbladet, som började med en oerhört viktig repotageserie om arbetslöshetens Eskilstuna. Och vänder det till detta.

Annars började det både bra och dåligt för Mogi. Det första hon gjorde var att betala sin mobilräkning på 1.700 kronor. Efter det skulle 142 kronor per dag räcka. Jag grubblar lite över hur lång tid det har tagit innan hon fick in "känslan" av att "gå arbetslös". Första postningen den 19 november har så skarpa kontraster.
Jag har fått email från massvis med 20 - 22 åriga tjejer som blivit sparkade från deras jobb och nu hamnat på A-kassa. Jag ska sätta mig ner och svara på varenda email jag får från er.

Tänkte även visa två halsband jag köpte i förra veckan från Forrest & Bob, dom är riktigt härliga.

De där halsbanden lär enligt Forrest&Bob:s hemsida kosta 550 spänn styck. Mogi köpte två. Morgonen efter var det pressfrukost som Bindefeldt ordnat. Ser förstås oerhört gott och trevligt ut, på bloggen. Jag skummar igenom och försöker se det där man upplever som arbetslös. Mogi funderar över vilka välgörenhetsorganisationer hon ska välja framöver. Nja, där kanske: Mogi ska tillsammans med ett team från Aftonbladet shoppa "

en outfit till lågt och bra pris". Just den kvällen skulle avslutas med att "fira att Sturecompagniet fyller 20 år"
Mitt i arbetslöshetens plågor rekommenterar Mogi mascaran Dior - Diorshow, tillsammans med vänner njuter hon av "riktigt goda snittar och sippade på lite bubbel."Mitt under denna svåra tid stannar Mogi upp och berättar om sin egen framgång och att hon har

"byggt upp ett företag som går strålande samt så har jag gjort kampanjer för stora företag som gett mitt företag riktigt bra inkomster
En dag tar hon tar promenad
"Vi gick förbi Smedslättsskolan där vi alla gick, det är även den skolan kronprinsessan Victoria samt Carl-Philip gick i, den var helt underbar".

Jag vill inte att någon ska drabbas av det som Mogi nu har ställt upp och lekt i två veckor. De saknar det som Mogi skriver i senaste inlägget...om stövlar, slutsålda på NK men hon har jagat återförsäljare..

"...nu har jag kommit över det sista exemplaret i storlek 40. Betala får jag göra först om 1 vecka när jag inte går på budget. Jag är så lycklig, jag har letat hela hösten efter ett par snygga stövlar men inte funnit några. Nu äntligen!"

Det där att se fram emot slutet av eländet hjälper nästan det värsta. Att leva på hoppet, att leva därför att man vet att eländet tar slut. Snart. Just det kunde Mogi göra. Så är det inte för alla.

Idag berättar socialstyrelsen om socialbidragsökningar på 23 procent. Arbetslösheten börjar synas just där, när människor hamnar utanför trygghetssystemen. Där kommer Aftonbladet att ha många uppslag till verkliga artiklar om verklighetens Sverige. Mogi kan återgå till sin värld, dramatiskt annorlunda än arbetslöshetens. Att det verkar ha gått mycket bra för henne är förstås strålande.

Jag önskar att fler unga och för den delen även äldre kunde få slippa arbetslöshetens helvete. Kanske "på lite sikt" som den ansvarige i riksdagens utskott för jobbfrågor, skriver i Aftonbladet. Det får gärna göras mer så det går väldigt mycket fortare framåt.

Och just där tar jag nog tillbaks en del av det tidigare skrivna. Med viss reservation för att jag inte känner henne inser jag att hon är en välavlönad företagare som "ser en skön kontrast när jag dricker champagne för 13 000 kronor en kväll, shoppar sönder min plånbok på Mathilde eller plaskar runt på fem stjärniga resorts på Mauritius

Med den bakgrunden borde hon ha haft någon form av känsla i kroppen. Men värdet för bloggen, företaget, av att få reklam i Aftonbladet var förstås lockande.

Mer att läsa:
Fredric Kjellberg skriver också på min favoritsida Second Opinion.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Sprid Naturskyddsföreningens klimatstaffet!

Klimatstafetten


Sverige har en unik chans att påverka världens klimat. I Köpenhamn i december ska världens länder nå en överenskommelse om hur klimathotet ska mötas. Världen behöver ett avtal som tar planeten ur fossilberoendet och möjliggör utveckling för världens fattiga.


Därför genomför Naturskyddsföreningen Klimatstafetten vars mål är att samla in näringslivets och kommunernas stöd för att regeringen ska driva klimatfrågan mot ett kraftfullt avtal i Köpenhamn.

Vi stödjer arbetet med Klimatstafetten och de två önskemål på klimatavtalet som Naturskyddsföreningen driver i Klimatstafetten.


Att i-länderna:

• tillsammans minskar sina utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent till år 2020 från 1990 års nivå

• kraftfullt ökar sitt stöd, utöver biståndet, till klimatinsatser i utvecklingsländerna


Naturskyddsföreningens krav sammanfaller med de klimatkrav vi antog på partikongressen och som vi driver riksdagen. Vi ber därför dig skriva under klimatstafetten och skicka den vidare till andra i ditt kontaktnät.Underskrifterna överlämnas av Naturskyddsföreningen till regeringen Reinfeldt i samband med Köpenhamnsmötet.


Skriv på för klimatet nu!


www.naturskyddsforeningen.se/klimatstafetten.


Alla Sossar, förstås alla bloggare på NetRoots, uppmanas delta genom hälsningar från Anders Ygeman (med blogg här), Marita Ulvskog, Lena Hallengren, Åsa Westlund (med blogg här). Stafetten riktar sig till företag och politiker. Sprid vidare!!


- Rödgröna krav inför Köpenhamn


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lunchnotis: om bidrag som tyvärr ökar i Sverige

I morse såg jag de rödgrönas konkreta förslag för att förbättra stödet till de som står längst från arbetsmarknaden. I ett Sverige där arbetslösheten ökar och allt fler fastnar i det som förr kallades utanförskap, kunde man önska sig en regering som gör mer för "fler jobb och färre i utanförskap".

Så lät vallöftet 2006.

Under tredje kvartalet ökade socialbidragen med 23 procent. Eller som Dagens samhälle skriver:
Sammantaget betalade kommunerna ut 2 722 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd under tredje kvartalet. Räknar man bort introduktionsersättningen till flyktingar så är kostnaderna 2 153 miljoner kronor.
Spontant tycker jag att någon borde ha sett till att introduktionsstödet inte alls togs upp i det här sammanhanget. Till skillnad från en del annat trixande och fixande med statistik borde det vara tydligt vad som är kostnader på grund av utanförskapet. "Gör om och gör rätt".

Mer på socialstyrelsens webbplats.
Mer på Svd och Expressen
Fler bloggar (progressiva) på NetRoots.


Intressan
t? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det där om vaccinet...Om nationell revision m.m.

SvD skriver idag om WHO:s beslutssystem för hur exempelvis en pandemi deklareras. Ja, beslutet fattas av en person: WHO:s generaldirektör Margaret Chan. Till sin hjälp, för bland annat beslutsunderlag, finns rådgivare någonstans i skuggorna. Hemliga. SvD citerar bl.a. ett pressmeddelande från WHO:
”WHO har nu nära dialog med tillverkare av influensavaccin, och full kapacitet ska snart vara uppnådd för att försäkra största möjliga tillgång till pandemivaccin inom de närmaste månaderna”, hette det vidare.
Det finns mycket att säga om detta. Jag tycker att vården och även medierna måste ha fokus på att hjälpa till för att nu stoppa smittspridningen. Men visst finns behov av en kommande granskning av hela förloppet med inköpsbeslut, socialstyrelsens agerande, varför rekommenderade två doser blev en dos med konsekvensen att vi i Stockholms läns landsting har köpt dubbel dos mot behovet. Det kan handla om vaccin till ett värde om drygt 100 miljoner mer är vad som skulle varit nödvändigt.

Jag har tidigare och försvarar fortfarande beslutet. Det fanns inget alternativ. Den som hade den informationen som landstingsfullmäktige fattade beslutet på tvivlar jag skulle ha agerat på annat sätt.

Att samarbete krävs mellan läkemedelsindustri och sjukvården är också ett faktum. Frågan är hur styrkan och kompetensförhållandet ser ut mellan de som beställer och de som har "pillren" som affärsidé med de speciella intressen som är knutna till det. SvD:s artikel berättar om hemliga rådgivande grupper till WHO. Ett förhållande som mer ser ut att vara en vanlig internationell företeelse där svensk öppenhet och offentlighetsprincip är det som skiljer ut sig.

Men att en granskning behövs, utöver SvD:s utmärkta: Det är solklart!

Intressan
t? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bara förlorare efter Schweiz-omröstning - Dags för borgfreder i Sverige?

Sent igår kväll skrev jag om den omröstning som Schweiz höll: ska minareter vara tillåtna eller förbjudas? Skrämmande nog blev det ett ja till förbud, något som DN:s ledare kommenterar. I nyheterna hörde jag företrädare för den politiska ytterkantshögern tala om att det inte är ett förbud mot religionen utan mot "politikens islam".

För mig som icke-muslim och icke-engagerad medlem i svenska kyrkan är det ändå ett ganska simpel undanflykt. Genom resultatet har landet försats i en spänning mellan människor som bara kan leda fel. Mycket fel. Med de signaler som finns om att diskussioner med samma undertoner kan ge Sverige ett nytt riksdagsparti borde visst utrymme avsättas under det kommande året för gemensamma aktiviteter mot främlingsfientlighet mellan partierna i Sverige. Det är faktiskt värt att lägga in "borgfreder" om.

Som (Wiehe nedan) och också Björn Afzelius sjunger:
Ogräset växer och frodas Så slipa och vässa din kniv
Om du låter det spridas med vinden över världen Får du plikta för din tvekan med ditt liv


Fler som bloggar:
- Sagor från livbåten, om både tolkningsproblem och varför saken i sig är dum.
- Sakine Madon, om en växande intolerans och yttrandefrihet som väger lätt ibland.
- Avva, om en mörk dag och en kadett på Karlberg..
- Mia (Tonårsmorsa...) som påminner om det pinsamma att Röda korset har Schweiz som bas..
- Dag Larsson påminner om en likande strid på Söder i Stockholm..
- Fler progressiva bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Befriande rödgröna förslag - med någon skönhetsfläck

Den senaste tiden har försämringarna i stödet sjukskrivna uppmärksammats mer. Ja, Aftonbladets webbfråga har till och med en signal till politikerna att frågan kommer att avgöra valet. Det är viktigt att den omvänt rättvisa politik som först sätts i fokus. Det kräver också konkreta förslag till förändringar och förbättringar från oppositionens sida.

Idag skriver de rödgröna ledarna på Brännpunkt. Förslaget är att försäkringskassa, arbetsförmedling och kommunerna ska öppna "en dörr in" för stödet till de som står utanför arbetsmarkanden på olika sätt. Ett bra och viktigt förslag. Idag är det för splittrat. Varje myndighet har sina små kassakistor, sina regler, sina traditioner, sina politiker men jobbar ofta mot (eller för?) samma människor. Därför är förslaget välkommet.

En skönhetsfläck dock: inte ens den stora Ansvarsutredningen klarade av att ge sig på den statliga styrningen på allvar. Samma med de rödgrönas förslag. Det är den kommunala organisationen som ska möjliggöra det här samarbetet. Men min tolkning är att de nationella organisationerna fortsätter som förut.

Den som har följt de senaste turerna av organisationsförändringar inom F-kassan och A-förmedlingen drar snabbt slutsatsen att allt inte alltid fungerar till hundra procent, även om man har samverkansambitioner lokalt. Ska de nationella myndigheterna lämnas "fredade" krävs ändå väldigt skarpa direktiv som stöd för det lokala arbetet.

Ytterligare ett frågetecken kan man sätta för hur landstingens agerande kommer att påverka eller "störa". Många gånger handlar det om att få ett fungerande samarbete för att den som är långtidssjukskriven ska få en insats för att kunna komma tillbaks. Detta bör, som det heter, beaktas i kommande propositionsskrivande om förslaget.


Fler blogginlägg om detta, förutom på NetRoots:
- Johan Westerholm som skriver om fler fallgropar.
- Claes Krantz har också förbättringsförslag.
- Peter Högberg om hur Zlatans sjukersättning ser ut?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Landet tillhör dig och mig - inte FRA!

[uppdaterad]

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation. Det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, bland andra Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol. Telia har nu en chans att vinna goodwill genom att stå upp för demokratin.

Fler bloggar:, Bloggvärldsbloggen, Mina moderata karameller, Opassande, Scaber Nestor,Annarkia, Scaber Nestor, Sossar mot Storebror, Den Nya Medborgarrättsrörelsen, Archangel, Darkangel och Mumma, Signerat Kjellberg, Den digitala parkbänken, Sagor från livbåten, Piratpartisten, Thorlin, Sandrability, Bloggvärldsbloggen, Aspiebloggen, Farmorgun, Pesptraktelser, Humblebee.net, JensO, Beelzebjörn, Röd Libertarian, Calandrella, ProjO, Christian Engström, Webhackande, Liberal & Långsint, Osmidigt, Solid Block of Ise, Johan Ronström, Personlig Utveckling?, Bandhunden Skäller, Infallsvinkel, Hearts of Joy, Primarys Blog, Alliansupproret, Integritet & frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian Engström. ´Rick Falkvinge. Jag instämmer förstås också.

Det kommer säkert fler på NetRoots också.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

söndag 29 november 2009

Söndagskrönika: måndag, jul, Afghanistan, Schweiz och om politisk ton och sociala medier

Inspirerad av Kent Perssons lördagsbetraktelse gör jag samma sak, men av konkurrensskäl förlagd dagen efter. Så skrev jag igår, i ett utkast. När min första variant av krönika ska skrivas har Kent också hunnit posta söndagstankar och dessutom en postning om sitt bloggande. I det senare med "reklam" för mitt och Johan Westerholms funderingar på den här formen av blogginlägg.

Denna första adventhelg har det osannolika hänt. Jag, en ensamlevande yngre man i medelåldern har faktiskt ställt i ordning julens alla utsmyckningar i tid! Du rynkar möjligen pannan i förvåning över att det skulle vara något att skriva om. Kanske inte. Men unikt är det. Pyntantet har till och med försett mitt köksfönster med två julrosor. Och röd bordsduk.


Familjemiddag i går på italiensk restuarang i Gamla stan, efter snabbbesök på julmarknaden vid Stortorget. Pia, jag och hennes döttrar med en fästman. (jaja). Robin drar till Afghanistan om några timmar. Visst är det nervöst. Ändå: undrar om jag har varit närmare ett krig än så? Kongo-besöket gjorde jag i ett land med krig, även om det var långt bort. Här är det Robin som ska dit. Men ändå..En sak är väl klar: jag kommer att följa läget i landet nogrannare framöver.

Undrar om de tänker tankar om det någon gång? Att det ser ut som det gör i världen. De som är så tilll den grad osäkra på det okända eller har en så bristande tro på sig själva att de behöver en fiende att skylla på. Nyligen hade vi Vellinge i Sverige. Idag en folkomröstning i Schweiz.

Lilla O har rubriken "Ursäkta, men vad är det här"? En berättigad fråga. Ett land som mitt medvetande ändå koppling till demokrati och civilisation. Möjligtvis att något gnager om sen kvinnlig rösträtt. Schweiz. Det där landet som amerikanarna tycks förväxla med vårt. En folkomröstning har sagt nej till byggande av minareter.

Det är inte bara beslutet som skrämmer. Jag har inte följt kampanjen ett dugg, men ser kampanjaffischen för "ja till stopp. Det som alltså blev resultatet. Affischer med bilder som säkert inte av en tillfällighet påminner om kärnvapenmissiler. Liknelsen vill man säkert ha fram.
Det är skrämmande.Det där händer i Schweiz. Jag minns från tiden i regeringskansliet om ett överklagande från en ort i Småland. Det gällde byggandet av en moské. Det var gediget genomarbetade dokument som lade fram en rad perspektiv på varför den lilla idyllen kunde klara sig utan den religiösa byggnaden. Jag vill minnas att det sista argumentet man förde fram var: "byggnationen ger negativ inverkan på fastigheternas värde." Ibland blir vi människor ganska skrämmande och mörka i våra sinnen. I alla fall några av oss...

Veckan som gick var det landstingsfullmäktige. Som helhet betraktat ungefär 20 timmar av sånt som hört och sagt förr. Men ändå: debatten är en hörnsten i demokratin. Vi vet vilka länder som inte tillåter debatt och ingen av oss vill ha de systemen till oss.

Och så var det det där med Lönnberg. När debatten dag två började lida mot åsynen av ett slut talade Anders Lönnberg om områden där majoritet och opposition borde kunna enas om långsiktiga beslut. Det blev som om alla i salen haded suttit och väntat på just detta. De där punkterna när alla kan höja sig ett snäpp över vardagsgnatet och trätofrågorna för det gemensammas bästa.

Om det nu var så. Eller möjligen att Anders nivå av retorska finesser gör det omöjligt att komma med trista motangrepp. Men det verkade som det låg allvar i de tack som riktades också från majoriteten. Nu är det bara att invänta de mer formella inviterna. För hur valtaggade politiker än är i dessa dagar så ställer "folket (det som bygger landet) krav. Även om inte alla låter höra av sig så finns krav, förväntningar och också domen av hur man handlat.

Söndag, kväll, Agenda. Sociala medier. Sofia Mirjamsdotter.(Mymlan, om man nu ska använda..längre..) Ett oerhört kort inslag, delvis bortträngt av SAAB-frågan. Inslaget handlade om hur politiker försöker lära sig sociala medier för att "nå ut med budskap". Eller hur vad det nu? Youtube i alla fall, som exempel. Hans Rothenberg (m) berättar om vilka spritsorter som blir en god moderatdrink. Toppad med oliver, om jag fattade det rätt. Friheten...alltså.

Om valet 2010 kommer att avgöras på nätet? Svar nej, om du frågar mig. Viktigt: ja. Bloggande: JAAA!; Twitter: Ja, ska lära mig bättre. Facebook: yepp.... Avgör valet? Nej. Men först måste man fråga sig om det är det viktiga? Man kan förstås allmänt ha synpunkter på hur sociala medier kan användas rätt eller fel. Att använda sociala medier osocialt borde per definition vara att börja fel. Och kunskapen till det "rätta" finns alltid några knapptryck bort. Det mesta är nära på nätet.

Vad händer framöver? När allt fler finns på sociala medier? När allt fler bloggar, twittar och alltid är online på facebook? När "alla" kommer att förvänta sig eller till och med kräva din närvaro? Vet inte. Men se på hur det gick när telekommunikationerna växte fram. Transportväsendets intressen som oroat såg framtiden an: Folk behövde nu inte resa när telefonerandet gjort en annan dialog möjlig. Det blev tvärt om. Vi människor, som Åke E. Andersson skriver, verkar vilja träffas mer efter att ha startat en kommunikation. ( bild)

Nu är det ny vecka..

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Klimatförändring i Tomteland?


Jul i Tomteland. Bomullen var slut. Tog en skiva av förpackningen och gjorde en begränsad yta "snö". Trångt i Tomteland, alltså.



På promenad, söndag eftermiddag. Snön?


Julmarknad i Gamla stan, Lördag em. Borde vara snö?


- Snart klimatmötet i Köpenhamn. Läs Anders Ygemans blogg.
- Mer i DN,
- Fler bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Blir valkampanjen smutsig? Eller driven av framtidsdrömmar och av vrede över orättvisor?

(bild Aftonbladet)

Idag skriver Kent Persson en söndastankar om politik. Jag tänker återkomma med den första av "Söndagskrönikan" senare under dagen, något jag helt fräckt snor från Kent. Men ett stycke i Kents inlägg passar bra som utgångspunkt för ett inlägg om känslor som drivkrafter i politiken. I motsats till en uttänkt, sofistikerad tanke om negative campaigning.

Det första: en oerhört viktig del av politiken som utgår från att politiken tar sin ansats i samhällsbrister eller reagerar på sådant man utifrån värderingar tycker är fel. Det andra: att medvetet använda sig av kunskaper om hur väljarna reagerar på "skitsnack" och negativ publicitet. Alla vet att väljarna tänker förnuftigt. Alla säger sig hylla principen att inte kasta skit. Ändå vet "experter" att väljarna påverkas av negativa budskap om motståndaren. Kent skriver:
Inför valet 2010 är risken påtaglig att vi kommer att få den smutsigaste valrörelsen jag upplevt. Tecknen tyder på det.
Jag hoppas att Kent får gruvligt fel. Däremot tror jag att hans farhågor löper stor risk att bli sanna. Men det gäller att skilja på medveten negativ kampanj och på det som består i vrede och förbannelse över den politik som förs.

I dagarna har jag skrivit om det som upprör mina politiska känslor mer än mycket annat. Det är när politiken blir till slag mot de som har det svårast i Sverige. Den del av allianspolitiken som har gjort att arbetslösa och sjuka drabbas hårt, samtidigt som vi andra kan glädjas åt mer i plånboken efter skattesänkningar är helt orimligt. Den försvarades så sent som igår av Reinfeldt.

Idag berättar medierna ännu mer. Sjukförsäkringen blir sämre för till exempel nyanställda och för de som går upp i arbetstid. Det här är motiverad upprördhet. När den politiska oppositionen höjer rösterna handlar det inte om "skrämma", om "smutskastning" eller sådant. Att reagera över tokerier är snarare än plikt och just det orättfärdiga i den omvända fördelningspolitiken kommer att vara viktigare i valrörelsen. Att försvara sjuka och arbetslösas rättigheter är sannerligen inte smutsigt.

Jag tar gärna emot invändningar eller annan information. Men mig veterligen finns det ett tecken som är tydligare än annat på att valrörelsen kommer att ha inslag av det planerade och målmedvetna negativa. Den som har mer information och kan säga emot är förstås mycket välkommen. Förra årets Almedagsvecka skrev skrev Aftonbladet i en bildtext:
Karl Rove, George W Bushs valkampanjstrateg, i Almedalen för att träffa Fredrik Reinfeldt
Som bekant har Karl Rove sina särskilda specialkunskaper. Ett område där han är mästare är det vi kallar negative campagining, dvs smutskastning. Jag hoppas för allt i världen att det var annat Rove och Reinfeldt avhandlade i Almedalen. Annars kommer Kent Persson att bli besviken i sina förhoppningar om valdebatten. Och just där gäller det att vara tydlig: smutskastning är en sak som jag inte önskar i det som ska vara demokratins höjdpunkt. Att vreden ökar i Sverige därför att politiken som förs är förkastlig är i stället både förklarligt och demokratiskt viktigt. Apati hos väljarkåren är absolut sämst. Frågan är hur Karl Rove har tänkt och planerat...

Fler bloggar, tex på NetRoots med progressiva bloggar, Röda Berget som reagerar över ungdomsfientligheten, något som också Scaber Nestor och Claes Krantz gör. Detsamma gör Johan Westerholm med utgångspunkt för första advent. Daniel Scythe ser det som att atombomba djungeln för att bekämpa malaria,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Förskolan för alla barn - bort med vårdnadsbidraget nu

Förskolan utvecklas. Att den har gått från att vara "förvaring/omsorg" av barnen när föräldrarna jobbar till en viktig grund för barnets egen utveckling är en stor reform. Samtidigt innebär det att de gamla resterna av "barnomsorgstänkande" måste bort!! Att barn till föräldralediga eller arbetslösa inte har rätt till samma pedagogiska verksamhet för sin utveckling som andra barn är en sådan rest. Att förskolan är avgiftsbelagd tillhör ett annat restområde.

De finns de som har mer hedenhösinställning till förskolan än andra. Nej, inte i prat förstås. Den kristdemokratiska politiker som går alltför hårt åt förskolan riskerar att förlora väljare. Och självklart: inom KD finns många yngre företrädare som inte har den gamla förankringen i "kvinna sköter hemmet-ideologin", en idé som är ett av upphovet till vårdnadsbidraget.

Vårdnadsbidraget, denna "reform" som knappast någon vill ha, får idag välmotiverad kritik av DN:s ledare. Det är inte någon hett eftertraktad lösning för moderna familjer. Att alliansen ändå har infört enländet får tillskrivas "koalitionskontot", det där som formligen exploderar i överskott eller underskott när varje parti ska ha sin utgiftsökning eller inkomstminskning. Vårdnadsbidraget är kristdemokraternas ideologiska krona internt.

Att det betyder mycket för Kd och Göran Hägglund att barnen är hemma med mamma (just mamma) visade KD-ledarens start på sin kökdsbordsturné. (bloggat här)

Men politik har sina basuppgifter. Till dem hör att klara av att säga "nej " till reformer om man inte har råd. Till dem hör att proritera. Säga att "det här måste komma före det där". Till politik hör också att stå för att man inte gillar förslag, hur populärt det än må vara.

Vårdnadsbidraget är inte popurlärt. Vårdnadsbidraget drar - oavsett vad t.ex. alliansen i min hemkommun säger - undan resurser som kan användas för att ge alla barn en förskoleplats i en förskola som blir allt viktigare för barnets framtida utveckling. Skrota eländet och satsa pengarna på alla barns rätt till förskola. Det är mycket viktigare.


Fler bloggar. Förutom de på NetRoots, så ser jag Johan Westerholm om samma sak, Roger Jönsson, samma budskap. Precis som jag är Kulturbloggen förvånad över att DN faktiskt kritiserar regeringen. Peter Högberg pekar på att DN, som han själv, kritiserar att bidraget går emot arbetslinjen. Kent Persson länkar till artikeln i sina söndagstankar.


Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Rödgrönt och långsiktigt samarbete bra för Sverige

En av miljöpartiets grundare, Per Garthon, skriver på DN debatt idag. Vad budskapet är egentligen förefaller lite oklart. Men det är väl ännu ett inlägg i den diskussion som föregår en kommande och historiskt skarp valduell mellan två på förhand bestämda block. Men med en osäkerhetsfaktor, SD:s eventuella roll, som har fått allianspartier att flitigt börja flörta med just Mp. En del utspel har sedan kommit om partier är attraktivt för t.ex. socialliberaler.

Visst kan man förstå att ett parti, Sveriges kanske tredje största framöver, får en betydande uppmärksamhet. Att klimat- och miljöpolitiken är viktig för väljarna, att miljöpartiets har en trovärdighet i väljarnas ögon som slår alla andra och att miljöpolitiken kommer att vara viktiga under valrörelsen gör det än mer berättigat med uppmärksamhet. Och visst är det en styrka för de rödgröna.

En sak är viktig i samarbeten och det är respekten. Där har (S) historiskt inte alltid sett Mp på det sätt som nu sker inom det rödgröna samarbetet. Eller för att vara tydlig: (S) har historiskt haft en överhetsattityd mot (mp) som har varit nödvändig att få bort om samarbete ska kunna utvecklas.

Den lite märkliga synen på partiet har i alla fall haft två utgångspunkter: politiska och organisatoriska. De sistnämna kanske mer lättförklarade. Ett parti som i mångas ögon var så rörigt på sina kongresser, som satte gränser för politikers tid i politiska församlingar, som i (S) bild inte kunde fatta ett enda beslut utan att dra ihop partistyrelse, som skickade olika personer till förhandlingsgrupper vilket gjorde att allt alltid fick tas från början - det var ett parti som skiljde sig dramatiskt från (S) välorganiserade och gamla (mycket...) inkörda politiska apparat.

Mp:s politiska utgångspunkter förvirrade nog också. Inte till 90 procent. Men det blev ibland krockar med den omfattande lista som verkligen låg väldigt nära (S) och inte minst de värderingar som ungdomsförbundet bar. Det gäller också för Per Garthons uppräkning i DN:artikeln där partiets syn på hållbar utveckling, behov av att "styra" konsumtionssamhället, den internationella rättvisan och solidariteten var värden som lika gärna kunde tillskrivas (S).

Ett undantag - och möjligen tungt - var den fackliga gren som inte kunde begripa hur jobben skulle kunna skapas med MP:s politik där man framför sig såg, bildligt, att det inte skulle komma någon ström fram till elintenviva fabriker.

I vissa sakfrågor blev det förvirrande och ibland till och med konfrontation. Jag har själv svårt att ens nu förstå miljöpartiets oreserverade och okritiska stöd till borgarnas totala brist på kvalitetskrav när man släppte loss friskolorna utan att ha kvar ett politiskt inflytande över hur det som skattepengar skulle betala skulle se ut.

Lika lite som "vanlig" ideologisk förblindning ska tillåtas bygga barriärer mellan (S), lika illa är det om (mp) skulle frysa fast i sin "icke-block-tillhörighets-politik". Att Per Garthon som gammal folkpartistisk riksdagsledamot har behov att markera avstånd från "socialism" får man respektera. Men den pragmatism som S och (till och med) vänsterpartiet har köpt borde inte heller Mp ligga kvar i: oavsett allt annat blir markering av "vi tillhör inget block" något som överordnas allt. Man löper faktiskt risk att också en sådan "ideologi" förblindar.

Jag har ofantligt svårt att se hur miljöpartiets kärnvärden kan förenas med borgerlig politik. Ser man partiet som en "accessoar", något som smyckar ut, något som legitimerar det man själv inte förmår, ja då finns inte grunden för långsiktighet och förtroende som ger ömsesidiga plus. En del partivänner till mig har mer att göra för att stärka sitt egna förhållande till samarbetsvännen mp.

Därför är också det rödgröna samarbetet helt naturligt för mig. En ny respekt för miljöpartiet har byggts upp. (S) har gått från någon form av "nödvändigt-ont"- syn på samarbete med andra till att faktiskt inse (i alla fall på nationell nivå ) att miljöpartiet i sig själva har mycket att ge i ett samarbete. Garthon skriver:
Det går inte att dra några slutsatser om MP:s ”ideologiska hemvist” på grund av det rödgröna samarbetet, som är ett pragmatiskt samarbete i syfte att skapa den regering vi gemensamt tror skulle bli den bästa för Sverige. Det handlar om ett experiment eftersom det är första gången något sådan äger rum. 2014 ska inte bara väljarna utan också partierna utvärdera om det ger mersmak.
Hur Garthon ser på experiment är måhända oväsentligt. Min teori är att det är mycket mer än så. Lyckosamt, dessutom.

Fler bloggarNetRoots

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

lördag 28 november 2009

S förtjänar historisk kritik för systemförsvar - men obegripligt försvar av idioti, Reinfeldt!

Igår skrev jag om det "vettlösa Sverige". Bakgrunden var den obegripliga tillämpning av regler om Arbetsförmedling och Försäkringskassa gemensamt görs sig skyldiga till. I går handlade det om att en person som är deltidssjukskrivning och jobbar måste ta tjänstledigt för att vara sjuk. Och omvänt: en sjuk måste registrera sig som arbetslös även om han (i det här fallet) har ett jobb.

I dag försvarar moderatledaren idiotin.

Socialdemokratin förtjänar kritik och bör ägna sig åt självkritik därför att vi traditionellt har hamnat i försvar för byråkratier och myndighetsmissbruk i vissa fall. Inte minst har det gäller institutioner som Arbetsförmedlingen. Med Sven-Erik Österbergs utspel och sen kongressbesluten om att förändra förmedlingen tycker jag att vi ligger mer rätt.

Att Reinfeldt nu har hamnat i försvar för myndighetsSverige och vettlösa regelverk är djupt tragiskt.

Andra som har bloggat om tokerierna är MinaModerataKarameller med kommentar att det inte var bättre förr, Claeskrantz.se om en inhuman politik, Martin Mobergs blogg som nämner eländet, Ett hjärta RÖTT pekar på jämställdhetsaspekterna, Roger Jönsson visar att det handlar om människosynd, Veronica Palm med ett inlägg liknande mitt, Björn Andersson om det absurda att tvinga ut sjuka i ett arbetslöshetens Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Svenskt näringsliv har alltid jobbar för borgerliga valsegrar

Svenskt näringslivs ordförande, "Chipsdrottningen" och huddingebon Signhild Arnegård Hansen låter slående lik en borgerlig politiker när hon kommeterar granskning av rödgrön företagandepolitik....

När
det på 70-talet riktades kritik mot att företagen gav stora bidrag till de borgerliga partierna ändrades strategin. Näringslivet bildade själva sina lobbygrupper, bokförlag och tankesmedjor. Dels för att tala direkt för de borgerligas förslag. Men också för att ligga steget före, vara lite i framkant om att förändra Sverige åt det håll de önskade. En annan förklaring var att SAF:s Sture Eskilsson lär ha tröttnat på att borgerligheten var så dåliga på att ta till sig näringslivets synpunkter. (Då som nu) Därför var också alla "celler" med propaganda viktiga.

Av det skälet tar jag ganska lätt på den kritik som Svenskt Näringsliv riktar mot de rödgröna. Att man har synkat kampanjerna så väl att Svenskt näringslivs kritik kommer samma dag som moderata skatteutspel görs på Brännpunkt är väl att vara lite väl "nojig". Det är nog mer ett svar på Centerns utspel i veckan om sänkta skatter. Moderaterna, de nya, har förvisso i retoriken lämnat övertron på skatternas betydelse men värderingsmässigt står man förstås kvar på samma fläck som förut.

Det finns inte något som talar för att den nu förda politiken stimulerar företagande eller skapar nya jobb. Däremot är S-jobbkongressens fokus på jobb, företagande och enstrprenörskap viktigare för tillväxt och jobb än retoriska rapporter från näringslivets politiska avdelningar på Storgatan, Östermalm. Just där är väl dessutom de allra flesta personer som i ett socialdemokratiskt Sverige har fått ganska bra fart på sitt företagande, tack vare eller till trots, kan vi lämna därhän. Bara notera att...

Fler bloggar på NetRoots.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Klara av regeringsbildningsdebatten före nyår!

Idag fortsätter debatten om det parlamentariska läget efter valet nästa år. Nu mycket teorier - efter september kan det i hög grad vara skarpt och på allvar. Hur viktigt det än att att besked ges och att regeringsfrågan alltid diskuteras i en demokrati så finns det ändå en gräns för hur stort fokus en viss fråga ska få en debatten.

Hade det varit jobben och det växande utanförskapet som talades: inte mig emot. Och oerhört viktigt för alla dem som drabbats eller kommer att drabbas av arbetslöshetens gissel. Inte minst för den tredjedel av alla unga som går utan jobb. Jobbpolitiken, det stora sveket jämfört med löftena från alliansen 2006, måste få utrymme.

Detsamma gäller sjukvården: i vårt landsting utlovades köfri vård. Så är det inte, när över 20.000 har väntat längre än vårdgarantin för en behandling. Så kan listan på politiska frågor där väljarna kräver besked om framtiden göras mycket längre.

Nu talas regeringsbildning. Ett litet främlingsfientligt parti med en ganska primitiv syn på tillvaron och en nedlåtande syn på människor med annan hudfärd, tro eller sexuella läggning slår igenom oerhört. Inte med granskningar av politiken. Utan helt enkelt därför att mätningar visar att de kan väljas in. Dess ledare, som gärna läser dikter som också Vit makt-musiken använder sig av, är nöjd. Han, Jimmie Åkesson är i fokus. Frågan är om väljarna tjänar på detta.

Som Mats Knutson twittrade om igår är dagens debatt en upprepning. Att mittenpartierna också stängt dörren för ett samarbete med de rödgröna är inget nytt. De borgerliga partiledarna försökte tidigare under hösten vända frågan genom att göra som idag: tala om samarbete med miljöpartiet, trots att man vet att Maria Wetterstrand sen länge har slagit igen och låst dörren.

Varför blir det så här? Ja, den som ser Svenska Dagbladets ledare förstår helt och fullt varför. Situationen kan användas för att spela ut partier mot varandra. PJ Anders Linder visar det i ett inlägg att man gärna slår in kilar mellan partier. Så kan förstås allianspartier också reagera.

Olof Ruin är till och med inne på en ren Miljöpartiregering efter valet i en DN-debattartikel. Jisses!.

Att valåret 2010 får ägnas åt sakpolitik och värderingar är viktigt för väljarna och för demokratin. Klara av den här eländsdebatten före nyår, vila upp och kom tillbaks till ett valår där respekten för väljarna styr debatten åt ett annat håll. För socialdemokratin är det också viktigt: de parti som nu i alltför hög grad tillåts styra debatten är inget alternativ för de allra felsta i den viktiga Stockholmsregionen.

Men statsministern försvårar utan tvekan den där viktiga vändningen. I gårdagens telefonväkteri verkar han envist fortsätta att bara svara på frågor om "regera med". Han vägrar fortfarande svara på om det kommer att finnas utrymme för SD att ändå vara regeringsunderlag för en försvagad allians. Skälet är förstås att inte stänga dörrar. Men ett besked på den punkten gör att valrörelsen kan handla om det den borde.

I spåren av detta ökar till och med debatten om huruvida den ena eller andra har gett ett eller annat besked eller inte om detta ena eller andra eller möjligen tredje. Det kryddas med uttalanden om att den ena eller andra är "desperat", "desperat och vill dumpa v", "spelar fult" osv. Tänker inte länka "Spikharry" som beskriver Sahlin som "nära ett psykiskt sammanbrott".

Ibland undrar man varför man befinner sig i bloggosfären. Som Annarkia säger, "Vilken soppa".

Reinfeldt kan bidra genom att deklarera att han avgår efter valet om inte hans allians får ett tydligt mandat. Det verkar han inte vara beredd att lova. Jag kan, till skillnad från en del andra debattörer, ändå hitta klara, rödgröna besked.

Några miljoner väljare vill snart ha svar om partiers färdriktning. 700.000 är första- eller andragångsväljare. En stor och viktig grupp bor i Stockholmsregionen, väljare som i många fall verkligen inte utgår från givna koalitioner i politiken utan dömer av den debatt som förs efter sina värderingar. Att vinna deras förtroende måste de kommande månaderna handla om vår färdriktning, vår samhällskritik och våra lösningar i viktiga frågor. Annars är det godnatt.


Fler bloggar, som exempelvis Claes Krantz som beskriver svagheterna i den borgerliga alliansen, Kulturbloggen som pekar på det respektlösa i att avvisa samarbete, Röda berget som har uppmaning till (S)-folket att i stället kavla upp ärmarna och jobba in de få procent som krävs för majoritet, Andrea Doria om risken att prata in SD i riksdagen, Martin Moberg om Sahlinsk handlingskraft, Maria Ferm om vad "vågmästare" är och inte är, detsamma gör Johannes Danielsson, ...och förstås fler progressiva på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

fredag 27 november 2009

Jag ÄR för snäll mot borgare!

har då "beviset" kommit. Ser webbinspelning från landstingets budgetsammanträde. Men det är inte lätt. Att på fem minuter varav en är tänkt som replik ger inte plats för hela linjen med visioner, samhällskritik och de egna svaren på människors berättigade frågor. Det är bara att beklaga sammanträdesreglerna, framför allt taletidsbegränsningar. Å andra sidan: det blir onekligen kortare möten.

För den som vill skärskåda min retoriska prestation eller bara avnjuta hela debatten (två dagars) så finns den på nätet. Min egen prestation infaller efter 05.27.20. (sammanträdet den 25/11)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Rödgrön ledning i DN/Temo - Moderaterna tuggar i sig alliansvännerna

Jag ser en skillnad mellan de båda blocken i dagens DN/Temo: Socialdemokraterna får en ökning till 35 procent. Samtidigt går miljöpartiet framåt till 9,1. En liten minskning för V dock.

andra sidan blockgränsen åker (m) över 30 procent. På alliansvännernas bekostnad. Folkpartiet backar kaftigt, centern och kristdemokraterna får tvingas fortsätta leva med den otäcka siffran fyra. Det betyder att man ligger farligt nära att bli utkickade från riksdagen.

Siffrorna för blocken är i dagens mätning 48,7 för de rödgröna och 45,4 för Reinfeldts allians.

Samtidigt tar Mona Sahlin två initiativ som redan i gryningen har fått uppmärksamhet. I SvT:s morgonsoffa kräver Sahlin en nationell samling för att rädda SAAB. Regeringen skulle kunna ge signaler och besked till nuvarande ägare så att det på tisdag inte blir ett nedläggningsbeslut. Det skulle vara förödande för jobben, för ekonomin och för alla enskilda hushåll och individer. Som jag skrev om igår kväll är Reinfeldts enda besked vad regeringen INTE vill göra.

Monas upprepade utspel om en bred koalition efter ett val där SD får vågmästarroll är det andra. I dagens mätning får partiet 4,7 procent. Jag skrev ett inlägg om det direkt när nyheten släpptes i natt. På ett sätt hotas just nu Sverige av både en politisk kris och ett dunderslag mot en av baserna i vår industri. Att Fredrik Reinfeldts regering inte ens vill prata med den opposition som efter valet kan tvingas reda upp i röran är uselt.

Mer i SvD, AB, GP, Expressen.
Fler bloggar på NetRoots.

Några blogginlägg:
-Peter Högberg bloggar om att de rödgröna stärker sitt grepp men att det finns orosmoln.
- Johan Westerholm varnar för en alltför smutsig valrörelse men betonar att vi måste kunna tala över blockgränserna dagen efter.
- Mary med bloggen Mina moderata karameller ger mig ett par uppskattande ord för min förmåga att se "positiva glimtar" i mätningarna för Stockholm. Och "varnar" för (så kan man se det) att alliansen faktiskt kan bilda majoritetsregering.
- Den alltid ofta ibland så förnuftige Edvin Alam varnar för att öppna flaskorna alltför tidigt..allt kan hända.
- "Vår ledamot" Göran Pettersson tycker att det är bäst att Reinfeldt leder regeringen. Så verkar inte majoriteten av väljarna se det i och för sig...
- Peter Soilander skriver och påminner precis som jag har gjort att Maria Wetterstrand bjudit in mittenpartierna till en bredare koalition med de rödgröna...
- Tomas Agdalen gissar att det faktiskt blir en blocköverskridande regering.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,