torsdag 19 november 2009

Batongfäktare och socialliberaler drar till Växjö

Idag startar folkpartiet sitt landsmöte i Växjö. Från landets alla hörn söker sig såväl Björklundinspirerade batongfäktare som mer sociala liberaler för att prata ihop en politik inför valet. Ett landsmöte som kanske ska avlyssnas av de rödgröna med särskild omsorg. Om Sverige efter valet nästa år får ett parlamentariskt läge med SD som vågmästare behövs dialog och bredare samförstånd där fp kan vara en pusselbit. Kanske det var en av tankarna bakom den nu så flitigt uppvaktade Maria Wetterstrands artikel på Newsmill i går.

Mest förvånande är väl att fp verkar bordlägga jobbfrågan och hänvisa den arbetsmarknadspolitiska gruppens rapport till partistyrelsen senare i höst. Där skiljer det förstås mot (S) vars hela kongress hade jobben som tema. Annars finns det mycket att göra: Folkpartiet ingår i den allians som lovade fler jobb och färre i utanförskap. Folkpartiet är med och styr ett land där det blev tvärtom.

Den som i dagarna läser Aftonbladets serie om jobbkrisen inser om inte förr hur förödande det är för enskilda och för samhället. Varför verkar inte fp-ledningen tycka att jobbpolitiken är viktigare? I stället finns det en opinion mot lagen om anställningsskydd och mot fackföreningsrörelsen som verkar bli tyngdpunkt på landsmötet. Inget av detta ger fler jobb.

Till folkpartiets andra ansikte hör ändå ett socialt engagemang där man också har en förmåga att kommunicera och en vilja att driva politiska frågor som kan te sig "smala"men betyder mycket för människor. Vi minns kravet om "eget rum i långvården". Idag skriver folkpartiets Björklund och Barbro Westerholm om förslag kring äldre pars rätt att fortsätta leva tillsammans när en av dem behöver på på ett särskilt boende. Rätten finns redan idag men kan, enligt folkpartiet förtydligas också om den ena partnern egentligen inte behöver ett särskilt boende.

Förmodlingen
(?) lyfter partistyrelsen bort något förslag om sänkta skatter för att reformen ska kunna betalas. Eller?

Fler bloggar:
- Christoffer Fagerberg bloggar om att i morgon börjar landsmötet. '
- Robstens blogg om att en del tidigare fp-löften verkar ha kommit bort...
- Annika Carp är ombud och bloggar...
- Linnea Darell mot större LAS-förändringar men för inskränkningar i konflikträtten

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,