tisdag 24 november 2009

Budgetlandsting dag 1 i halvtid: Vårdköer, Tage Erlander och ett folkparti till höger om (m)

Första "halvlek" av första dagen av landstingets budgetmöte är färdigpratad. Förmiddagen har ägnats till debatt mellan gruppledarna. Den kan knappast sägas ha bidragit med några nyheter. Men visst: skillnaderna är tydliga mellan de två alternativen. Vi ser en verkligt fastnitad blockpolitik. Till vissa delar bra om väljarna lättare kan välja. Till vissa delar mycket olyckligt därför att många stora frågor borde lösas brett och långsiktigt.

23.000 väntar i vårdköerna. Det är 8.000 fler än när alliansen tog över. Svaret från alliansledarna är oftast en jämförelse med förr. "Då var det mycket sämre". Frågan är om det inte är rimligare att jämföra allianslöften med alliansresultat. Filippa Reinfeldt och moderaterna lovade "köfri sjukvård". Så har det inte blivit.

En av mina reaktioner, och möjligen en nyhet, är den tydliga ompositionering som sker mellan moderaterna och folkpartiet. Jag har förvånande nog inte uppfattat så särskilt många invändningar från alliansen mot den skattehöjning på 17 öre som S/V/Mp föreslår. Det som kraftigast avviker är folkpartiets Birgitta Rydberg. I inledningsanförandet lät det som hon hade fått med sig ett tal från en av 80-talets unga moderater med mycket prat om "individens rätt", "ta bort värnskatten" (inget landstinget avgör), "sänk marginalskatter" osv.

Under förmiddagen har Rydberg också hunnit med att:
* tycka att det är okey att landstingslokaler står och väntar på att patienter med privatförsäkring på SÖS ska bli opererade.
* tycka att vårdval Stockholm och husläkarsystem faktiskt ÄR att uppnå nirvana
* slängt ur sig att alliansen jobbar inte för kommunalarbetarförbundets bästa
* hävdat att de utsatta områden som får mindre pengar egentligen får mer..
* hyllat löneskillnader
* lovat att folkpartiet ska fortsätta sänka skatter i ett landsting där den egna långtidsutredningen nu visar på underskott på 23 miljarder om några år
* Kallat Dag Larsson för lögnare när han sa samma sak som Läkarförbundet: att vårdvalet drabbar kroniker.
Och Tage Erlander då?

Ja, som bekant var Tage Erlander, hur tokfel och groteskt det än kan verka, den ledare som Reinfeldt ville jämföras med på M-stämman. Just så ville Reinfeldt bli. Här i salen var det folkpartist Rydberg som nämnde Erlander som den onde sossen som ville ha den starka staten.
Inget om välfärden. Inget om den frihet som välfärden ger den enskilde. Inget om jämlikhet. Och självklart inget om solidariteten. Folkpartiet här i salen är just nu ljusår från att passa in i någon rödgrön konstellation. Knappast ens med moderaterna.

Bloggar på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

När fp tar sig an sjukvård blir det kaos. De började sitt tramsiga gulligull med "valfri husläkare" för tjugo år sedan. Människor valde, registrerades och kontrollerades. Omorganisationen var illa genomtänkt, kostade massor av pengar och rörde till det för patienter och vårdpersonal. "Min" skickliga och mycket omtyckta distriktsläkare öppnade eget efter några år. Hon visste genom listningen att hon hade ett tillräckligt stort patientunderlag. Med sig tog hon naturligtvis den mest kvalificerade sköterskan. Blev vården på vårdcentralen bättre för att man där förlorade sina mest kunniga medarbetare som man tidigare lätt kunnat konsultera?

Anonym sa...

Förtydligande av sista meningen.
Jag menade konsultationer eller annat samarbete personal emellan.

Anonym sa...

Blir så jävla ledsen - kan det inte vara slut snart på borgarnas vanvård av landstinget. Varför blundar folk för vad som händer...?
Det borde ju vara ett jävla liv nu, egentligen, vad gör svenskar - sover ?

Peter

Peter Andersson sa...

Anonym och Peter. Kan bara instämma i era kommentarer. När det gäller vården ÄR faktiskt folkpartiets totala ideologiska noja vid husläkare en förklaring till mycket elände, bland annat nedläggning av närakuterna.

Vi ser i flera mätningar att människor har förtroende för S sjukvårdspolitik i Stockholm. I den SKOP-mätning som kom i torsdags är det en tydlig positiv skillnad just vad gäller landstingsvalet där vi går framåt. Trots läget..i alla fall ett par positiva signaler...

/p