måndag 16 november 2009

Räddningsförsök av "den rätta bilden" av klimatkonferensen

bild: Regeringskansliet

Idag
skriver miljöminister Andreas Carlgren en artikel på DN Debatt som i det närmaste är att betrakta som ett försök att rädda bilden av ett "handlingskraftigt EU under svensk ledning". Samtidigt kommer nyheter om att de danska värdarna för Köpenhamnskonferensen "förhandlar" i särskild ordning. En tvåstegsraket, där Köpenhamn är första steget, diskuteras. Mats Engströms blogginlägg kan också användas som jämförelse med Carlgrens debattinlägg.

Carlgrens budskap låter mer offensivt än nyhetsrapporteringen:
Decembermötet har fortfarande alla chanser att bli en milstolpe i det globala arbetet för klimatet

Jordens klimat och folk kan inte vänta på insatser för att rädda klimatet. Lösningen är inte att sprida mer pessimism utan att tvärtom – som EU gör – visa ledarskap som sätter press på alla andra aktörer. I Köpenhamn har vi nu och i december chans till en överenskommelse som öppnar för de snabba åtgärder som världens klimat behöver.
Hela frågan har flera dimentioner: dels hur regeringen och Reinfeldt har skött EU:s agerande inför mötet. Det andra, som borde ha en viss koppling för att uttrycka sig milt, är vilka positioner som det svenska ordförandeskapet har tagit. Här skulle Sveriges förslag och klimatet tjäna på att de rödgröna initiaitiven fick plats. Ett annat viktigt steg vore att statsministern tog tillbaks regeringens uteslutning av Maria Wetterstrand ur den svenska delegationen.

Det mänskligheten nu behöver är snabba steg för att ställa om samhället för att vi ska klara att vända den katatstrofala inriktningen som människan har fört klimatet till. Det verkar tyvärr som regeringen Reinfeldt har haft alltför svåra tuvor att dra klimatvagnen över. Lasset riskerar tyvärr att stjälpas.

Svd
1,
Eget inlägg om svensk klimattrovärdighet.
Fler progressiva bloggar på NetRoots.

Fler bloggar: Monica Green, MissIssue,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Göran A sa...

Klimatfrågan är tyvärr bara en av många viktiga frågor. tex Var finns en ansats att stoppa den plötsliga fågeldöden?
Men sådana konkreta problem verkar inte så högt prioriterade av miljö departementet, inte heller att fisken vid nästan alla utsläpp i Mälaren är dubbelkönade på grund av P-piller och med okända effekter på annat liv. Eller att nästan allt dricksvatten i storStockholm innehåller också läkemedel... Vilket parti fixar det?