tisdag 17 november 2009

Vattenfallaffären borde ha fällt näringsministern

Sedan mars 2008 har styrelsen för Vattenfall, inklusive den svenska regeringens företrädare, haft kunskap om att hela Vattenfall står ansvariga för en eventuell kärnkraftsolycka i säg Tyskland. Utöver att det stått i årsberättelsen hade regeringen en företrädare med på styrelsens möte.

Hade det inträffat kunde således det av skattebetalarna ägna Vattenfall ha tvingasts betala ohyggliga belopp i skadestånd, tack vare ett särskilt avtal som bolaget tecknat. Om detta har funnits eller inte, om det varit känt eller inte, om regeringen har känt till eller inte: detta har ansvarigt statsråd snurrat ordentligt med de senaste dagarna. Alterå, statssekreteraren, säger till DN ekonomi:
Det är ingen tvekan om att Vattenfall ska ta fullt ansvar för sin kärnkraft, men man måste fråga sig om det är ett rimligt risktagande att ta hela den svenska vattenkraften som säkerhet.
Om detta har näringsministern själv tyckt både "ja och nej". Under loppet av några dagar.
Statsminister Reinfeldt har trots det uttalat att han är nöjd. Att ansvaret för affären i hög grad ligger på Näringsministern beskriver DN:s ledare i dag. Sen får man ha överseende med att man som alltid inte kan andas kritik mot Reinfeldts regering utan att samtidigt rikta kängsparkar mot tidigare S-regeringar.

Maud Olofsson-affären, eller " Vattenfallskandalen", sätter därmed en ny, högre och olycklig toleransnivå på vad som är acceptabelt av politiskt haveri. Visst ska man utgå från att det gäller för alla, att den politiska tröskeln för när man lämnar ett uppdrag har hissats rejält av Reinfedlt.

Mer att läsa:
- Gustav Fridolin på Brännpunkt

Fler nya bloggar:
- Peter Högberg; "Reinfeldt sover tryggt...."
- Eva-Lena Jansson "Riktigt illa av regeringen".
- Roger Jönsson: "Du är minister, Maud Olofsson..."
- Charles Berkow: "Spektaklet Vattenfall"
- Rasmus Lenefors: "Svårt med avtal?"
- Progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,