tisdag 1 februari 2011

Barnfattigdomen måste högre upp på (S) uppgiftslista

[uppdaterad] Regeringen och inte minst statsministern diskuterar femte, sjätte och kanske till och med ett sjunde och åttonde och nionde jobbskatteavdrag. Det vill säga den politiken som partiet i och med de "nya" moderaterna" skulle ha lämnat. Det var ju "skattesänkarmyntets andra sida i form av välfärd" som skulle få ett större fokus. Samtidigt med moderatledarens fortsatta drömmar om skatten kommer nu rapporter som visar att de som har det allra svårast i Sverige får det ännu sämre. Klyftorna växer. Fler barn lever i fattigdom. Må detta nu inte, som inför förra årets val, debatteras sönder och samman om definitionsförändringar av begrepp. I den debatten hamnade det viktiga lite på undandag. De fattiga barnen. Det är Rädda Barnen som visar att 220.000 barn lever fattigt i Sverige. De som lever med en ensamstående förälder har drabbats svårast av utvecklingen. SvD skriver om rapporten att
"Under år 2007 levde 10,9 procent av alla barn i Sverige i ekonomisk fattigdom. Under 2008 ökade den siffran till 11,5 procent. 
Rapporten bekräftar - för kanske tusende gången - att klyftorna är särskilt stora i storstäderna. De områden som vi talar om i andra sammanhang av svårigheter för människor dyker upp i den här trista statistiken också. Eller för att korrigera: det här är inte bara statistik. Det är barn och deras föräldrar av kött och blod i dagens Sverige. Man frågar säg: Måste det vara så här?

Jag tror att det till viss del handlar om att politiken får fel fokus. Nu kan jag inte räkna på inlägg från exempelvis statsministern om "barnfattigdom" och "skattesänkning": Men som en illustration gjorde jag det med de politiska bloggarna, på portalen Politometern. Om man, som partier till höger, lägger kraft och engagemang på att driva sänkta skatter som den viktigaste frågan så förlorar andra perspektiv. De fattiga barnen har förlorat makthavarnas engamgemang, där kanske en slutsats.

Min
förhoppning är, precis som jag har bloggat om tidigare, att socialdemokratin förmår hålla både tillväxt- och jobbpolitiken och en politik mot de växande klyftorna i huvudet. Det hänger till viss del ihop, inte minst om man har eller inte har en fördelningspolitik. Låt det här vara en rapport som inte bara hamnar i "har läst" eller "kastas"-lådan utan använd slutsatserna för att förändra politiken. Typ nu. Det parti som klubbar av kongressen i mars med ett nytt ledarskap vid rodret måste ha förmågan att både bara "framåt" och "framtid" i en positiv bemärkelse men också vara rejält på bettet mot de växande klyftor som vi ser i Sverige.

Fler som bloggar
:
-Roger Jönsson om arbetslösheten
- Ett hjärta rött om att krossa den svenska modellen.

Mer läsvärt: DN;

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,