onsdag 9 februari 2011

Om bromsen på rätten att välja i vården

(redigerad) Så sent som för ett par timmar sedan berättade en tjänsteman på landstinget inför vår äldreberedning om vad "vårdval" betyder. Vare sig powerpoint-presentationen eller "manuset" hade korrigerats efter dagens besked. Förlossningsvården, som fanns med på listan, tas bort från vårdvalet i dess "totala innebörd" med något som ska gör att
de blivande föräldrarna kan välja en klinik där det kommer att finnas plats och risken för att hänvisas minskar
Förlossningsvården pallar tydligen inte för full valfrihet. Filippa Reinfeldt tvingas ut för beskedet att det inte fungerar. "Är det fullt så är det fullt", något som redan känns som en sjukvårdspolitiskt bevingat ord. Hur självklart det är kan tyckas vara.

Ibland är det bättre att tänka efter före.


Man får kanske ha överseende med landstingets information, som ibland når graden av propaganda för sittande allians. Idag skriver SLL på hemsidan ingenting om det som berättas i medierna. I stället heter det.
Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har fått i uppdrag att utveckla och förbättra vårdval förlossning
Egentligen är det självklart att det just i förlossningsvården och dess icke-exakta möjligheter att planera "insatsen i tid" blir problem med valet. Och därför har nog oppositionen här väldigt rätt i sin kritik och i inrikningen att förlossningsvård såväl som all annan vård måste upp till samma höga kvalitet. Även om det kanske aldrig blir exakt lika och exakt samma måste rimligen ambitioner vara sådana. Och (S) bjuder på en del egna kvalitetshöjande förslag också.

Det är svårt
, med tanke på Filippa Reinfeldts gedigna kommunapolitiska erfarenhet, att få till något om "blinda yngre ideologer inom högern" som försöker genomföra sina idéer i en praktisk vardag som ibland kan ställa det mest vällovliga tankar på kant. Men mycket av vårdval Stockholm har varit så. Först genomföra, sen tänka efter. "Justera kan vi göra sen". Varför inte det omvända arbetssättet?


Mer: Svd,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,