torsdag 17 februari 2011

Mikael Damberg och en framtid för socialdemokratin

Facebook kan i dessa tider berätta det mesta. För många av oss blev Mikael Dambergs uppdatering idag en positiv händelse inför kongressen. Damberg uttrycker sig positiv till att finnas med och ta ansvar, ett litet steg längre måhända än söndagens varsamma antydan. När jag läser de krav som partidistrikten har tagit fram för en ny partiledare tycker jag att de flesta stämmer in på Micke. Han är oerhört väl förankrad i våra grundvärderingar. Men han kan vara det samtidigt som han har en förmåga att se framåt och dra tänkandet utanför ramarna, åt rätt håll. Den som hört honom under tidigare ganska jobbiga tider för sossar, vet vad jag talar om. Lägen som han har lyckats ta tag i vilsenheten hos många partivänner, lyft fram grundvärderingar och siktat framåt. Det gillar jag.

Vi som har hört Micke tala om framtidsvisioner kan väl tycka att det vore en tillgång med en process där kandidater på ett mer aktivt sätt får presentera sig och verkligen jobba för att vinna medlemmarnas stöd. Jag tror inte att Mikael Damberg skulle ha ett dugg problem med det, om nu upplägget hade medgett det. Om detta bloggar Peter Johansson.

För mig är det helt otänkbart att den partiledare som (S) utser väljs utifrån hur andra partiers ledare är. Och i Dambergs fall behöver inte det. Men om jag ändå tänker på en jämförelse med den Reinfeldt som idag är så populär så ser jag drag av samma potential hos MD. Erfarenheten från riksdagsarbetet, den ideologiska förankringen och samtidigt pragmatisk där det behövs och där det blir bäst för människors vardag. En del antyder tråkighet och jag protesterar...

men...

Vad säger man då om etiketten? "Höger"? Den sätts ibland på Micke. Ska man få förtroendet att bli partiordförande går det förstås inte. Skönt säger jag, att den etiketten är så totalt fel. Fråga de medlemmar i Solna eller Huddinge som hängde med huvudet för ett par år sedan. Det var kris, då med. För många var just Mickes tydliga budskap om socialdemokratins hjärta och själ så viktiga för att "komma upp på banan igen". Han är i dess bästa innebörd en helgjuten socialdemokrat. Kom inte dragande med annat, tack!

Kongressen ska utse en ledare men också ett lag. Tord Oscarsson var tidigt ute med att föreslå Damberg som en i det ledarlaget. Samtidigt nämnde han Lena Sommestad. Varför inte en självskriven ledamot i partiets programkommission. Bara ledamot? Låt det där bli en punkt där förnyelsen av gamla "riter" bryts. Låt Lena bli ordförande i stället för att hålla fast vid en gammal princip att det är partiledaren som ska vara det. Varför? I alla träffar jag har varit med i med nya medlemmar, i alla tider, har idedebatter efterlysts. Om en nyvald partiledare klarar "prestigeförlusten" skulle det vara en lysande utveckling att programkommissionens ordförande verkligen får en tyngd, och som en ständig uppgift i partiet att föra de långsiktiga idédebatterna.

Ett ledarteam
med Damberg, Sommestad och vem vet, kanske SKTF.s Eva Nordmark också i ledningen på lämplig post. Socialdemokratin har inte bara en framtid utan också bra ledarkandidater. För den som säger "sen var det politiken" håller jag med. Men trösten i det läget är att mycket av både grundvärderingar och sakpolitik egentligen är hyfsat på plats. Finslipning gärna till en extra extrakongress i september 2011.

Politikerbloggen. Makthavare, Claes Nordmark,.

 - SvDAb, AB2, DNExp

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer (13)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Mikael Damberg leder partiet i Stockholm

Det går inte så bra för s i stockholm

Varför i fridens namn skulle han lyckas bättre med att leda hela partiet i Sverige.
1 replies · Aktiv för 736 veckor sedan
Lokala politikers inflytande är ytterst begränsat. 80% av Stockholms läns invånare känner varken Mikael eller hans motståndare. Anledningen till att det går dåligt går helt att förklara med en lägre arbetslöshet och sjukskrivningsgrad - desto fler arbetslösa/sjukskrivna, desto högre röstandel för S.
Vi är många som önskar slippa en stockholmare som partiordförande. De har ingen förmåga till omvärldsanalys utanför tullarna :(
2 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Bra och balanserad analys, intellektuellt djup och stort prov på personlig mogenhet. Du måste vara stolt.
Det var ingen analys. Det var en åsikt!
Det var ju primehögersosseriet som gjorde att de rödgröna förlorade valet. Nu vill man att alla plötsligt ska glömma både Primeaffären och den verkliga anledningen till valförlusten - den neoliberala högervridningen, ratificeringen av Lissabonfördraget med löntagares rättigheter förlorade som följd och rösta fram en högerkandidat. Det finns ingen anledning för väljarna att rösta på ett parti som ändå bara är en kopia på M (dessutom finansierad av samma finansiärer - Svenskt Näringsliv). Vi får då ett enpartisystem. Kriskommissionen är ju en skenprocess och dess rapport står i strid med de kandidater till partiledarposten som sen presenteras. Nu har man skrivit en rapport med aningen lutning åt vänster, varpå man presenterar högersossekandidat efter högersossekandidat. Det visar ännu tydligare att Svenskt Näringsliv gett sig den på att ta hem (S)pelet.
Britta Sethson, det går inte särskilt bra för S på många platser. Eller menar du att vi antingen ska ha en partiledare från Norrbotten alternativt en som kommer från en socialt utsatt förort till någon av de större städerna?
1 replies · Aktiv för Alldeles nyss sedan
Jag vill ha en frimodig men receptiv, ideologiskt väl förankrad, intellektuell och analytiskt begåvad partiledare, som kan föra dialog och väcka respekt utanför partigränsen. Lena Sommestad!
Rasputins avatar

Rasputin · 736 veckor sedan

Han blir bra. Att vinna svenska val handlar om att vara trovärdig (på gränsen till präktig) och att kunna erövra mot mittfåran. Alla val då (s) lutat för mycket åt vänster har blivit förlustval. Damberg är den enda av de kandidater som diskuterats som kan utmana Reinfeldt vad gäller trovärdighet (på gränsen till präktig), förmåga att attrahera de väljargrupper man vinner val på och närvaro och glöd i debatten. Som en korsning av Erlander och Palme. Ta honom, det är det bästa alternativet.
1 replies · Aktiv för 736 veckor sedan
Mr Specks avatar

Mr Speck · 736 veckor sedan

Då får (s) mer än 50% så man inte behöver söka stöd varken av V & MP eller något
av mittenpartierna i Alliansen ?
Alltså, man måste vara ganska tondöv om man tror att Mikael Damberg skulle vara framtiden. Han är en jätteduktig politiker, skolad och född in i socialdemokratin. Verbal och kunnig, hyfsat charmig och rätt rolig på nära håll. Och helt fel. Han är en nittiotalslösning på ett problem 2011.

Det är så mycket inom socialdemokratin som bestäms av annat än det man läser i tidningarna. Vänskapsband, bostadsort, familj (jojomän!), klädsmak - det är så mycket som spelar in. Och Damberg ligger fel överallt - utom möjligen i sin egen hemkommun. Tyvärr.
Vi ska inte ha en strömlinjeformad politiker - det har vi tillräckligt av.
Arne Rolands avatar

Arne Roland · 736 veckor sedan

Peter skriver:" Han är oerhört väl förankrad i våra grundvärderingar." Vilka värderingar?
Jag har under det senaste året förstått att värderingarna hos ett antal socialdemokrater
i Stockholmstrakten skiljer sig mycket från vad flertalet övriga socialdemokrater tycker.
(inte alla Fridén)

Hur Lena Sommestad och Mikael Damberg skulle kunna samarbeta har jag svårt att se.
Det finns redan fyra högerpartier, det räcker mer än nog. För min del förespråkar jag
Lena och Thomas Eneroth.
@Peter: Du skriver "Vi som har hört Micke tala om framtidsvisioner". Vi andra då? Han har fortfarande inte sagt vad han står för. Det känns inte alls bra.

Det har Lena gjort. Han hade kunnat gå i diskussion med henne tidigare. Det hade varit intressant - men det känns som om han inte gjort det därför att han skulle ha förlorat de flestas förtroende i en sådan diskussion. Är det någon som tror annorlunda?

Ny kommentar

Comments by