fredag 30 september 2011

"Nya Centern" slår hål på Reinfeldts dröm om samarbete med Mp

Det inrikespolitiska nyhetsflödet kretsar idag kring Kristdemokraterna. Gårdagen ägdes åt Reinfeldt och hans regeringsombildning och förstås mest till utfrågningar av de statsråd för centern som utsågs. Lena Ek, miljöminister, Anna-Karin Hatt som IT- och energiminister och så "chefen" själv: Annie Lööf som nu inte bara är nyvald centerledare utan också har ärvt Maud Olofssons portfölj, om än en lättare sådan. Vad händer nu med Sverige? Hur påverkas politiken? Vad händer med det förnybara, med energipriser och med miljöinsatserna? Hur ska Lööf hantera bilfabriker och andra näringsverksamheter och hur ska företagandet stimuleras? Frågorna är många samtidigt som svaren fortfarande saknas.

En av mina tankar om det nya läget som ombildningar och personväxlingar oftast får, har SvDs Lena Hennel redan "greppat". De förhoppningar som Reinfeldt har sett i ett breddat parlamentariskt underlag tillsammans med miljöpartiet lär falla ihop ganska dramatiskt. Ett mer miljöoffensivt centerparti med behov av profilering kan knappast gilla att ett dubbelt så stort miljöparti skulle ta plats i Rosenbad. Det skulle störa profileringsarbetet.

Utgångsläget, eller arvet efter Carlgrens tid som miljöminister, är ganska tufft. Årets budgetpropsition, såväl som förra årets, skåpades ut rejält av Naturskyddsföreningen eftersom miljöambitionerna inte fanns. I kampen med finansminister och statsrådsberedningens krafter som verkar prioritera annat är det tveksamt om Lena Ek kommer att lyckas. Då tänker jag inte på personliga tillkortakommanden. Det handlar mest om att centern inte har den politiska tyngden därför att man hade alltför få väljare 2010. Av de skälen kan nog miljöpartiet känna sig snuvade på rum i regeringskvarteren.

De ideologiska förändringar som kan styra Centerns vägval tar Göran Greider upp i SvD.
Annie Lööf försöker att hitta en ny nisch, gammelmoderaterna, de som tycker att las ska bort och vill sänka skatterna i all oändlighet. Hon är inte alls ute efter löntagarna på landet, det visade hon ganska tydligt när hon i partiets eftervalsanalys var glad för att C hade gått framåt på Östermalm.
Om nu Greider har rätt så verkar det finnas en nyansskillnad i synen på "vänster/höger" i Center-statsrådsgänget: I SvD frågade man Anna-Karin Hatt om det.
Bör Centerpartiet söka samarbete med Socialdemokraterna i riksdagen?
– När vi möter de frågorna där det finns ett särskilt värde med politiskt stabilitet för Sveriges skull, då ska vi vara öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet förutsatt att vi kan nå bra uppgörelse i sak. Pensionsfrågan och energifrågan är sådana exempel.
Förvisso ger Annie Lööf ett positivt svar om samtal. Men det är begränsat till de samtal som "hela alliansen" för med (S).

Det tar tid att förändra bilden av ett parti. Det mest konkreta är att det märks i människors vardag och verktyget för det är en budget. Där har tåget gått för i år och ska Centern få igenom profilreformer så dröjer det. Å andra sidan finns riskfrågor. Kärnkraftverk som står stilla. Elpriser som riskerar att drivas i höjden. Och så den stora centerreformen "sänkt krogmoms" som kan bli ett riktigt platt fall i jobbpolitiken. Ett är säkert: prövningar kommer för de nyutsedda statsråden.


Mer att läsa: AB, ledaren, AB, Maud Olofsson, Ekot, DN, SvD Brännpunkt, SvD-ledaren, DN-ledare
SvD med ledarskribenter.

Fler som bloggar: Naturskyddsföreningen, Tokmoderaten om fasansfull fredag, Per Ankersjö, Peter Högberg, Peter Högberg 2, Erika UllbergAlliansfritt, Alliansfritt om kalabalik. Kristian Krassman, Helen Törnqvist, Anna-Karin Hatt, Mattias Lundbäck, Martin Moberg, Staffan Danielsson, Svensson, Supermiljöbloggen, Kent Persson, Röda Berget om opinionen. Martin Moberg om S-nystart,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,



Damberg med bloggpresentation om gymnasiesatsning

Kul att vi sossar nu börjar använda bloggar för att presentera viktig politik! Idag skriver Mikael Damberg på sin nystartade blogg om S-satsningar på gymnasieskolan. S vill återföra de 675 miljoner som Alliansen nu sparar. Det betyder bara för Huddinge kommun 10 fler tjänster till gymnasiet. Läs Riksdagens utredningstjänsts beräkningar om din kommun på Dambergs blogg

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Göran Hägglund svänger igen om familjepolitiken

[uppdaterad]  Göran Hägglund kritiseras rejält internt. Väljarna har förpassat partiet ner under riksdagsspärren i åtskilliga mätningar. Idag skriver partiledare Hägglund på Brännpunkt och inlägget lär knappast stärka hans aktier i en väljarkår som vill ha besked om vad partiet står för. Ett tillfälle då kristdemokrater i landet höjde rösterna mer än vanligt mot Hägglund var för snart ett år sedan då Hägglund ville slopa vårdnadsbidraget. I tidningen Kristdemokraten skrev Hägglund:
Som jag ser det är det svårt att politiskt komma vidare för att nå våra mål med vårdnadsbidraget som verktyg. Och som alltid är det angeläget att inte förväxla mål och medel. Vårdnadsbidraget är i dag vårt medel, inte vårt mål. Kan det finnas mer ändamålsenliga medel för att skapa rättvisa, valfrihet och flexibilitet för småbarnsföräldrarna? Jag tror det.
Idag backar Hägglund från kravet på att avskaffa vårdnadsbidraget. I stället ansluter han sig till KDs redan beslutade inställning att det ska utvidgas till hela landet och samtidigt höjas. Den vanliga jämförelsen som redan gamla KDS körde med, jämförelsen med en plats i barnomsorgen, kommer upp i ljuset. Hägglund och KD menar att det är "orimligt att ett vårdnadsbidrag kan uppgå till maximalt 36000 kronor".

I artikeln försöker Hägglund skärpa sitt partis profil med angrepp också mot allianskollegorna.
Vissa politiker tycks oavbrutet ägna sig åt att hitta fel på människors liv och med politiska medel försöka korrigera deras vardag. Särskilt sorgligt är det förstås när det är partier som kallar sig liberala som ägnar sig åt den typen av övningar.
Det mesta talar för fortsatt bottenkänning för Kd och Göran Hägglund. Den tesen stärks nog av dagens debattinlägg där Hägglund inleder med det sedan länge helt misslyckade och märkliga resonemanget att det lilla partiet ensamma är företrädare för "verklighetens folk". Gårdagens nyhetssändningar innehöll, som dagen före, fler kristdemokrater som kräver Hägglunds avgång. Det vore nog det bästa.

Uppdatering
Under dagen har nya uppgifter kommit om det knepiga läget för Hägglund. I Ekots lördagsintervju som spelas in idag, "avslöjas" att ett upprop cirkulerar i riksdagsgruppen om Hägglunds avgång. Och helt klar är att det faktum att diskussionens alls pågår några månader efter omvalet, är uttryck för just en knepig sits.

Mer att läsa: SvD; Ekot, AB, Exp
Fler som bloggar: Essbeck, Alliansfritt, Caroline Scyber,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Halverat stöd för (m) i gruppen unga väljare

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är på resa i röda Norrbotten. Möjligen en bra träning att vistas i "marker" med många sossar och förhållandevis få moderater. Kanske är hela den svenska väljarkåren nu på väg åt det hållet. Idag rasar moderaterna med 5,2 procentenheter i DN Synovates mätning. Partiet får förvisso 31,7 av hela väljarstödet. Partiet har inte lyckats fånga de unga väljarna. I mätningen halveras moderaterna i gruppen 18-29 år. Socialdemokraterna är största parti och rycker fram något till 34,1. KD är utanför riksdagen, Centern gör en liten framförflyttning till 5,4 procent. Samtidigt tappar folkpartiet 2 procent till 5,5. En ordentligt ras också för Björklund, således.

Den stora händelsen under mätperioden har varit presentationen av budgeten. Möjligen förklarar det varför väljarna ser på politiken som de gör. Den största reformen om sänkt krogmoms gömdes ju till och med undan av Reinfeldt själv när han skrev DN-debattinlägg om budgetförslagen. Jobbeffekterna är mycket osäkra och det verkar inte som om väljarna gillar prioriteringen. Även om budgeten innehåller ett par bra utbildningssatsningar så brister helheten samtidigt som ungdomsarbetslösheten är skyhög. Där ligger kanske en förklaring till att (m) halveras (!) i gruppen 18-29 år.

Men möjligen påverkas väljarna också av bristen på miljöpolitik. Regeringsbudgeten underkändes av Naturskyddsföreningen därför att den i bästa fall innebär att vi står och stampar, på några punkter går bakåt.

Eller också är det mer avancerade förklaringar till raset. En kombination av uteblivna reformer som ytterligare jobbskatteavdrag och pensionärsskattesänkningar, med den idélöshet, det nöjdhetens ansikte och den självgoda hållning som allianspartierna ibland visar upp.

Mitt eget partis framkliv med 1,3 procent till 34,1 förklaras knappast av några tydliga politiska besked. Väljarna har förvisso haft chansen att se och höra en ökad betoning av socialdemokratiska grundvärderingar men de kokreta förslagen hade inte landat under mätperioden. Förhoppningsvis leder också det interna strul som verkar finnas i arbetet med den alternativa politiken till ett starkare stöd och inte dess motsats.

Igår skrev Aftonbladet en ledare med rubriken "Det blir ensamt för Reinfeldt". Det gäller nu också, med viss överdrift, i väljarkåren. Och betraktar man signalerna från de unga väljarna så verkar läget nästan kräva en särskild kriskommission i det moderata partiet.

Mer att läsa: SvD, Exp, AB,  AB Katrine Kielos, DN Debatt Jan Nygren
Fler som bloggar: Johan Westerholm, Kent Persson, Mattias Lundbäck,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

torsdag 29 september 2011

Statsråden Lööf, Hatt och Ek

Reinfeldts regeringsombildning i dag resulterade i att Annie Lööf, C, blir ny näringsminister efter Maud Olofsson. Dock övergår energifrågorna till Anna-Karin Hatt som också behåller IT-frågorna. Lena Ek hämtas från Europaparlamentet för att bli miljöminister.

Mer: Svd, AB, Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Regeringen ombildas

Helt enligt förväntningarna kommer Reinfeldt att ombilda sin alliansregering. Det "stora nya" är gissningsvis att Annie Lööf tar en plats som näringsminister och NN som ny miljöminister. Eller så stärker Reinfeldt det moderata inflytandet genom att Lööf petar Carlgren som miljöminister och att en moderatföreträdare blir ny näringsminisiter. Vem?

DN, SvD, AB,  Ekot

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det måste bli ordning på den psykiatriska vården

"Den psykiatriska vårdens organisation ses över och nya resurser tillförs".Det var Fredrik Reinfeldts besked i den första regeringsförklaringen från 2006. Men trots det verkar krisrubrikerna om läget i psykiatrin  aldrig verka avta. Värst är det i det landsting där hustrun Filippa är sjukvårdslandstingsråd. Siffrorna från SKL visar att det vid maktskiftet 2006 var 2.300 som väntade på att få komma till allmänpsykiatrisk mottagning. Sedan Reinfeldt läste upp sin förklaring i riksdagen har köerna trefaldigats. Nu väntar 6.300 i köerna och 500 har väntat längre än 90 dagar.

Att komma tillrätta med problemen handlar verkligen inte bara om mer pengar. Det finns något i psykiatrins sätt att arbete och i dess "kultur" som inte verkar ge utfall i bättre utan tvärtom sämre vård. Där måste politiken ta ett ansvar. Men det är samtidigt med psykiatrin som med andra vårdverksamheter. Mycket handlar om hur många, eller hur få, anställda som ska ge vården. Där avgörs mycket av hur man dels prioriterar mellan satsningar och sänkta skatter men också inom vården som helhet. Kanske har psykiatrin i all eufori med utbyggnaden av vård i spåren av vårdval Stockholm, fått stå tillbaka. Det är oavsett förklaringar dags att göra något åt problemen i grunden.

Dagens nyhet om psykiatrin är förstås allra viktigast som vårdfråga. Det är de som drabbas i vårdköerna som vi ska ha fokus på. Men frågan har också en i det här sammanhanget mindre viktig men intressant vinkel. Det är den nu hårt ansatta socialministern som är ansvarig för vården. Krisrubrikerna stärker inte Göran Hägglunds position.

Aftonbladets repotageserie om psykiatri, 1,2,3,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN ger Hägglund råd: "Avgå"

Ja, En suddig bild av Hägglund. Eget foto..
Onekligen måste denna morgon var lite splittrad för Göran Hägglund. Han läser säkert som jag Dagens Samhälle där rubrikerna "Rör inte Göran" säkert värmer. I artikeln berättas om det starka stöd som den ganska nyss omvalda partiledaren har lokalt. Värre är det i rikspolitiken och i medierna. Under veckan krävdes Hägglunds avgång av den egna riksdagsledamoten Roland Utbult. Och dagens ledare i DN är inte heller lika hjärtevärmande som de egna, allt färre, sympatisörerna. DN avslutar:
Hur Kristdemokraterna nu senast kunde sjabbla bort frågan om ersättning till barn som farit illa i fosterhem är ännu inte riktigt klarlagt. Vare sig orsaken var svag ledning på socialdepartementet eller motstånd från andra partier i alliansen befästs dock den negativa bilden: Detta är ett parti som varken vet vart det är på väg eller har förmågan att nå resultat.  I det läget är det bättre för Hägglund att avgå än att förlänga pinan
I går kväll beslutade också KDs distrikt i Stockholm att kräva partiledarens avgång. Och på KDs Amanda Agestavs blogg läser jag:
Det räcker inte med att bara säga bra saker och vara rolig. Det krävs mer för att lyckats. Hade det räckt hade Göran Hägglund skåpat ut alla politiska motståndare för han är jätteduktig på det.
Men som sagt: Det räcker inte. Ser man till opinionsläget så förefaller både DN och Stockholms-KD vara inne på rätt spår. Om nu partiet har någon som helst överlevnadsinstinkt. Nu handlar det inte heller om enbart Kd som parti. Även om missnöjda kristdemokrater säkert strömmar mer till Reinfeldt moderater än till vänster så har alliansen en bräcklig position i riksdagen och har inte råd med fler mandatförluster. Därför är Hägglunds vara eller inte vara både en sak för Kd och för alliansbygget som sådant. 

Mer: DN, SvD, DN
Fler som bloggar: Kent Persson, Krassman, Ulf Bjereld,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Budget(S)torm och en dementi om a-kassan signerad Juholt

foto Anders Löwdin
Det ser riktigt lovande ut, det som igår presenterades av S-företrädare under rubriken "Urban tillväxt". Betydelsefullsa satsningar på infrastruktur i bland annat (bland annat!) Stockholms län. Staten tar i S-budgeten ansvaret för hälften av kostnaden av utbyggnaden av T-banan. I de övriga satsningarna märks en ny fast förbindelse över Öresund, 2 miljarder kronor till byggande av studentlägenheter och statliga lånegarantier för upprustning av miljonprogramsfastigheter. (S) vill också ge Stockholm status som region, något som betyder mycket för sammanhållningen, beslutspotensen och att vi som en röst kan tala gentemot exempelvis staten. För finansieringen  av satsningarna markeras att det inte handlar om en omfördelning av nuvarande anslag till enbart Stockholms fördel. I stället införs efter modell från andra EU-länder en "vägslitageavgift" som ny finansieringskälla för infrastrukturinvesteringar"

Där hade jag velat sätta punkt. Skriva: "Det kommer mera!". Och det stämmer förvisso men gårdagens förmiddag med de konkreta kraven i budgeten var mycket ljusare än dagens avslutning. Däremellan hade uppgifter kommit i medierna som med snudd på krigsrubriker rapporterar om ett stormigt möte i riksdagsgruppen i tisdags. Dessutom något unikt vad jag kan minnas: Att riksdagsgruppens ledning ger partiledningen kritik i en budgetprocess där man helt uppenbart känner att riksdagsgruppen inte har fått "spela med" i matchen tillräckligt.

Vad det där står för vet jag inte. Det kan teoreiskt vara helt lysande att partiets politik debatteras högt och engagerat innan den spikas. Men här verkar det snarare vara andra saker som har retat gallfeber på gruppen. Det gör man inte utan protester. Eller också är det helt enkelt en kombination av helt vanliga budgetdiskussioner som i varenda fullmäktige- och nämndgrupp kan bli intensiv. "Vad ska vi prioritera" är ofta en svår fråga att besvara.

En av uppgifterna i medier handlar om a-kassan. Partiet ska enligt de uppgifterna vara på väg att svänga in på en linje som den som Mona Sahlin pläderade för på förtroenderådet när hon meddelade sin avgång. Det möttes av skarp kritik eftersom det finns ett starkt stöd för en rimligare a-kassa som arbetslösa kan leva på: Håkan Juholt dementerar delar av de rykten som går på sin Facebooksida:
Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras. Idag har endast 4 procent av de arbetslösa 80% i ersättning. Det är skandal. Vi kommer behöva bygga en ny à-kassa som är en omställningsförsäkring där 80% av löntagarna ha 80% i ersättning. Det är en förutsättning för omställning o tillväxt. Vår budget kommer om några dagar. Det är många som nu vill sprida olika rykten
Gårdagens Rapport berättade om uppmaningar att "skriva om hela budgeten" och då är läget något helt annat. Min förhoppning är att de delar som presenterades under onsdagen verkligen är spikade och att vi som sossar pratar med en röst. Att vi däremot framöver har en riksdagsgrupp utan läckor till medier om vad som har diskuterats på de interna möten, ja, det kanske kloka förhållningssättet till uppdraget i gruppen lär inte infinna sig. Läckor i form av medieglada ledamöter har alltid funnits. Men det är klart: Maria Abrahamsson som bloggar om en "gapflabbande trio" får mig att fundera...Skadeglädjen är den enda riktigt sanna glädjen sägs det....

Mer att läsa: SvD, AB, GP,  SydsvenskanEkot, Ekot2, DN
Fler som bloggar.Helene Hellmark Knutsson, Westerholm, Emil Högberg, Tokmoderaten,
Peter Högberg, Edvin Alam, Thomas Böhlmark, Kent Persson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

onsdag 28 september 2011

Regeringen gör klokt i att backa om ersättning till fosterhemsbarnen

Det verkar som om opinionstrycket blev alltför starkt på de delar av Alliansen som fick löftet om ersättning till de vanvårdade fosterhemsbarnen att svänga från "JA" före sommaren till "Nej" efter samma sommar. Ikväll meddelar regeringen att man har nått en uppgörelse med oppositionen om en utbetalning av 250.000 till de drabbade. Till medierna markerar Maria Larsson att det är unikt att staten så här kliver in och tar ansvar. Men det gör inte kovändningen sämre för det. Och att statsrådet Maria Larsson (kd) för någon vecka sedan kallade kritiken för "politiskt käbbel" får möjligen med dagens beslut vara förlåtet?


Tidigare inlägg om detta:
- Maria Larsson kallade kritiken för politiskt käbbel..
- Annie Lööf börjar partiledarskapet med en markering

Mer att läsa: DN, SvD, AB, Ekot1, Ekot2,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

(S)atsningar på urban tillväxt i budgetförslag

[uppdaterad] Just nu presenterar socialdemokraterna delar av innehållet i höstens budgetalternativ. Idag lyfter man särskilt fram en satsning på "Urban tillväxt". Bland de konkreta förslagen finns en del spännande och viktiga punkter:
  • Utbyggnad av Stockholms tunnelbana
  • En ny fast förbindelse över Öresund
  • Stora investeringar i storstädernas järnvägssystem
  • Vägslitageavgift ny finansieringskälla för infrastrukturinvesteringar
  • 2 miljarder kronor till byggande av studentlägenheter
  • Enklare andrahandsuthyrning av bostadsrätter
  • Statliga lånegarantier för upprustning av miljonprogramsfastigheter
  • Ge Stockholm status som region - inrätta region Stockholm
Jag återkommer med stor säkerhet senare i dag med lite mer utförliga reflektioner. Men så länge: Bra jobbat! Även om en spontan tanke är att ordet "grön" kunde förekomma på flera ställen än vad gäller energieffektiviseringar. Inte minst genom att framhålla just det "urbana" som ett i jämförelse miljö- och klimatvänligare sätt att ordna samhället på. Men igen. Bra!

Fler som bloggar. Helene Hellmark Knutsson, Westerholm, Emil Högberg, Tokmoderaten,
Mer i SvD, AB, GP,  SydsvenskanEkot, Ekot2, DN

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett tonläge som andas hård avtalsfight

Inför den långa avtalsrörelsen som väntar har parterna börjat formera sig. LO har lagt fast sina krav, så även förbunden på industrisidan. Och på arbetsgivarsidan har muskelpumpandet pågått ett tag. Hela Svenskt Näringslivs hemsida är full att olika utgångspunkter inför förhandlingarna: lägre ingångslöner, fler tillfälliga jobb, nej till låglönesatsningar, "stackars företagare" och "det är oroliga tider". På Aftonbladet debatt formulerar sig några direktörer och det blir en enda lång angreppsartikel mot LO och inte minst mot alla krav att ge de som idag tjänar sämre lite mer. "Bättre att ha ett jobb med låg lön än att driva runt sysslolös", menar direktörsgänget. Tidigare utspel har också haft ett högt provocerande tonläge: "LO företräder inte löntagarna", påstod man och förklarade det med de kraftiga avgiftshöjningar som regeringens politik har medfört till a-kassa och fack. Och från Almega har kraven på sänkta ingångslöner för unga hörts skalla särskilt kraftfullt.

Skillnaden mot "förr" är att arbetsgivarna agerar i en tid med borgerlig regering. Inte minst frånvaron av jobbpolitik håller kvar arbetslösheten på en hög nivå och det skapar en rädsla och oro att inför arbetslöshet. Därmed tror man att de fackliga kraven ska vara lättare att hålla tillbaka. Men arbetsgivarna får också stöd för direkta lönekrav av borgarna. Ett par av alliansregeringens mindre partier tycker att "lönerna för ungdomar" ska sänkas. Bakgrunden är att man, trots att det saknas belägg för att det funkar, påstår att det ger fler jobb. Sänkta ungdomslöner leder däremot till ett allmänt sänkt löneläge.

Det vore "guld" om borgerliga partier och regeringen höll sig borta från att lägga sig i lönebildningen. Det räcker nog med de alltför uppumpade muskler som retoriken från Näringslivets Hus antyder att man har skaffat sig på arbetsgivarsidan.


Mer att läsa:  LO om frysta ingångslöner, LO om unga som önskar fast anställning, SvD om hamburgejobb, LO-bloggen om jämställda löner, Fler bloggar: Göran Johansson, Martin Moberg, Utredarna, Camilla Wedin, Ett hjärta rött, Röda Berget, Ulla Johansson, LO-bloggen,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

tisdag 27 september 2011

Näringslivets osmakliga hyllning av Lundin Oil

Näringslivets Internationella Råd verkar vara en organisation utan känslighet i sin fingertoppar, ja kanske till och med med riktigt dåligt omdöme. Läser Aftonbladets ledarsida som skriver om hur rådet ska lära ut och diskutera fred. AB-ledaren skriver:
Bolaget är ökänt efter verksamhet i bland annat konfliktområden som ­Sudan och Etiopien. Det har även orsakat häftig politisk debatt eftersom Carl Bildt satt i styrelsen för bolaget innan han blev utrikesminister.   I Sverige är en förundersökning inledd om misstänkt folkrättsbrott efter en kritisk rapport 2010, om bland annat Lundins verksamhet i Sudan.
"Förundersökning om folkrättsbrott", således.

Det får inte vara så att man på det här sättet  legitimerar företag som beteer sig som oljebolaget har gjort. Även regeringen har inrättat ett råd, NU-rådet, som ska bistå regeringen med internationellt arbete för hållbar utveckling. I rådet ingår Näringslivets internationella råds VD Erica Molin. Rådet lyder under UD vars högste chef är Carl Bildt. Carl Bildt var ledamot i styrelsen för Lundin Oil, som bekant. Jag hoppas att att NU-rådet är kloka nog att inte utan viss kritisk hållning ta till sig råd som utmynnar ur seminariet med Lundin Oil. Att Näringslivets Internationella Råd tar fasta på fredsarbete och vill inspirera andra är inget fel. Men som föredöme torde betydligt lämpligare företag finnas än Bildts gamla bolag, Lundin Oil.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 26 september 2011

Lidingöloppet 2012- Here i come!

Idag är det "Lidingöloppet + två dagar". Trapporna upp till våning två i LO-borgen vid Norra Bantorget kändes väldigt tunga. Nedför. Uppvägen tog jag hissen. Men trots kroppsvärk om än utan ett enda skavsår (!) har jag idag bestämt mig för att anmäla mig till nästa års Lidingölopp när anmälningstiden öppnar den 21oktober.

Jag fullföljde Lidingöloppet 2011!
Förvisso gick det bättre senast, då med en tid på 2.55. Men det var i slutet av 90-talet, dvs cirka 80 000 cigaretter sen och 11 år yngre. Tiden i år; usla 3:49:53. Mina undanflykter är bland annat "startgrupp åtta", trots en härlig uppvärmning på Koltorps gärde i just den startgruppen. Låten: "Sommartider" med Gyllene Tider". Första fem kilometrarna borde väl ha gått på 25 minuter men tog nästan 41 minuter. En medveten lugna start ja, men också trängsel. Jag gjorde en sak jag inte gjort under mina två tidigare lopp: jag bestämde mig för att stanna vid varje vätskekontroll, var femte kilometer. Och till vätska räknas alltså i Lidingöloppet även saltgurka, bananer, bullar, kaffe, sportdryck och vatten. Utöver de mer "formella" kontrollerna hade också ett antal Lidingöfamiljer organiserat egna "mellanvätskekontroller": Stort tack till er!

Jag fullföljde alltså Lidingöloppet som varit en av mina sporrar för att också sluta röka. I den "processen" har en rad vänner varit till stort stöd. (och som ur ett gala-tack-tals-manus" tackar jag förstås Pia, min älskade, som har gett mig stöd och support. Men jag tackar också alla vänner på Facebook som i hela uppladdningen har betytt oerhört mycket. Av allt stöd jag fått har jag, när det gäller löppeppningen, en person att tacka alldeles särskilt: Petra Månström på SvDs Marathonbloggen som inte bara bjudit in till bloggjogg som den runt Kungsholmen. Hon har också tillsammans med Anders Szalkai försett mig med oerhört inspirerande tips genom webb-TV-serien "Spring". Jag håller alla tummar för Petras revansch eftersom hon på grund av sjukdom blev "DNS" i årets lopp. Men den tjejen som hade målet 2.38 har garanterat tränat sig till en potential på betydligt snabbare tider än så!! Och på gala-manér fortsätter jag med ett tack till Mustafa "Musse" Mohamed som på förträning i juni arrangerad av Running Sweden och Lisa Blommé gav bra tips om träningen.

Lidingöloppets stora upptäckt för mig detta år var att pratet om Abborrbacken säkert är väl motiverat. Men varför har ingen påmint mig om "Karins backe"? Precis när man har tänkt ut hur kraften ska lockas fram inför spurten. (haha..."spurt och spurt...) så reser sig Karins backe upp i molnen. Jag som många andra gick uppför...Den backen också....

Min chans att träna så mycket mer finns inte, eller rättare sagt: jag har en rad andra intressen som politiken och linedancen som jag inte vill "offra". Men jag återkommer med bättre förutsättningar i nästa års lopp. Och då med ambitionen att göra en dramatisk förbättring av tiden. Till och med som 49-åring.



Mer att läsa:  SvD1, Svd2, DN1, DN2,
Fler som bloggar: Andreas Jonsson Lisakarinmatilda, Tomas Löfgren, Stefan Bengtsson, Shape Me Up, Niklas Palmér, Runningsmats. Peter Kaltenbrunner, Michael Granstedt,



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Vad ska riksdagsledamöterna fråga Reinfeldt på torsdag?



Efter två gånger är det en vana och efter tre en tradition? So what, här är i alla fall mitt andra måndagstips på vilka frågor som riksdagens ledamöter kan ställa vid frågestunden i riksdagen på torsdag. Den här veckan med enbart statsminister Reinfeldt. Så är det väl? en gång i månaden nu också?

Mina tips:

1. Jobben och löner till unga

Ett par av alliansregeringens mindre partier tycker att "lönerna för ungdomar" ska sänkas. Bakgrunden är att man, trots att det saknas belägg för att det funkar, påstår att det ger fler jobb.

Kommer statsministern att släppa fram förslag som innebär att regeringen går in och styr lönebildningen i Sverige, något som hittills varit ett ansvar för arbetsmarknadens parter?


2. Jobben och krogmomsen:  
Regeringens budgetproposition hade en stor "satsning" för 5,4 miljarder: En sänkt moms på krogen och för catering. När stats- och finansministern tillsammans med arbetsmarknadsministern presenterade budgetförslaget på DN Debatt hade den största satsningen förvandlats till en bisats. Och i de spekulationer om förslagets budgeteffekter som har förekommit har sifforna varierar rejält, från 20.000 till 3.500 till inte ett enda. Min fråga till Reinfeldt är:

Bedömer du att den sänkta krogmomsen kommer att ge några fler jobb och i så fall, hur många blir det?


3. Privat kapital i äldrevård och omsorg?
DN Debatt den 26 september för banken SEB fram att det krävs mer privat kapital i vården och omsorgen. (om detta skriver bloggaren Peter Andersson klokt)?  Det oroar säkert många äldre att också deras vård och omsorg nu är intressant för privata investerare som ser möjligheter till avkastning i vården i stället för att alla resurser går till de äldre.

Vilket är statsministerns besked till de finans-, bank- och försäkringsbolag som nu lobbar för att regeringen ska öppna vård och omsorg för privata finansieringslösningar?


4. En obefintlig miljöbudget
När du och regeringen hade lagt er budget möttes ni av skarp kritik från Svenska Naturskyddsföreningen. I budgeten saknades nödvändiga satsningar eller så minskade anslagen eller så var reformerna alltför "tunna" för att verkligen ha effekt.

Vilka effekter bedömer du att årets budgetproposition kommer att ha på miljöarbetet?


5. Kärnkraftsutbyggnad
Centerpartiet har sagt nej till att nya aktörer ska kunna ge sig in i svensk energiförsörjning genom att anlägga nya kärnkraftsreaktorer. Det innebär möjligen ett haveri, inte av reaktorer, utan av alliansens energiöverenskommelse.

Kommer regeringen att ge tillåtelse för nya ägarkonstellationer att bygga och driva nya kärnkraftsreaktorer i Sverige?

6. Palestina

Sverige har genom din regerings ansvar valt att inte ge palestinerna ett viktigt stöd när deras medlemsansökan till FN behandlas. Efter årtionden av konflikter kan man se ett sådant erkännande som en markering från det internationella samfundet att det får vara slut på förhalande, på bostättningar från Israels sida och på rena aggressionshandlingar med våld och vapen.

Vilken är regeringens bedömning av framgångsförutsättningarna för förhandlingar om en självständig palestinsk stat vid sidan av Israel, i det fall den palestinske presidentens ansökan skulle avslås?


Det var mina förslag. Har du fler?


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

23-årige William Petzälls avhopp - med många bottnar

Den nu före detta Sverigedemokraten William Petzäll, riksdagsledamot, är 23 år. Jag tycker som en första reaktion som Henrik Alexandersson; "Ta hand om pojken". S-ledamöterna på Norrblogg och Mary Jensen har i det som avser det personliga perspektivet samma budskap. Oavsett det faktum att han tillhör det parti han gör. Den offentliga debatten gör sig själv en rejäl otjänst om inte mänskliga perspektiv i såna här fall nämns först. Men avhoppet har förstås politiska dimensioner och följder. Frågan är vilka.

Jag tillhör verkligen dom som önskar färre Sverigedemokrater i riksdagen. Inte en enda, för att vara petig. Då är en väljarmarkering genom att man röstar bort partiet i nästa val det bästa, inte avhopp till roller som vildar eller för att ingå/uppgå i andra partier. Sen är det som det är i Sveriges riksdag. Det parlamentariska läget är bräckligt för regeringen. Ulf Bjereld verkar inte se några direkta "hot" eller möjligheter för regeringen i detta utan pekar på tre följder. Att Sd förlorar makt och inflytande i riksdagen, att det demoraliserar partiet och att det demobiliserar Sd i väljarkåren.

Pezäll, 23 år gammal, har tydligen försökt "sälja" sin riksdagsplats. En inblick i hur det står till i hjärnarbetet hos en ung människa eller något som ger uttryck för Sverigedemokratisk syn på politiken? Oavsett den misslyckade försäljningen av det mandat han fått av (små)delar av folket så lär valet att fortsätta riksdagen ge en god inkomst och bra boende några år framöver. Skulle Petzäll lämna riksdagsplatsen, mot förmodan, är det den jämnårige Markus Wiechel  från Norrköping som formellt inträder i Sveriges riksdag. (även DN)

Men jag kan inte, utan att på något sätt underskatta ungas förmågor att verka politiskt också i riksdagen, bortse från det faktum att William Petzäll är blott tre år äldre än jag själv var när jag muckade från lumpen. Jag vet inte om han, innan riksdagsarbetet, har haft drogproblem eller om det är som för många: att miljön, tillgängligheten, pengarna och en kultur av droger inom Sd eller riksdagen har fått de trista konsekvenser det har. Åter, HAX rubrik: "Ta hand om pojken".


Mer att läsa: Expressen, Expressen2, SvD, Ekot1, Ekot2, Ekot3, AB1, AB2, AB3, GP, DN, DN2,
Fler som bloggar:  Röda Berget om statsvetaren Jenny Madestams kommentarer, Röda Berget2, Fredrik Antonsson, Fredrik Antonsson, Mikael Andersson, Tommys Tankar, Imike, Martin Moberg, Makthavare,
Krassman, Annarkia,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

"Minsta löneökningen på 55 år"




Dagens stora händelse på jobbet var ett seminarium om löneutvecklingen under 2000-talet, med rapport och diskussion. När vi i "finanskrisens skugga" ser hur lönerna har utvecklats är det en ganska trist nyhet som föranleder DN att sätta rubriken "Minsta löneökningen på 55 år". I snitt 2,2 procent år 2010, en aning mer för arbetare än för tjänstemän i procent men inte i kronor. Medellönen för en arbetare är nu 22 400 kronor och för en tjänsteman 32 100 kronor. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är därmed 9 700 kronor, berättar LO i sitt pressmeddelande. Även mellan män och kvinnor finns stora skillnader.
Medellönen för kvinnor är 25 400 kronor och för män 30 000 kronor. Bland arbetare motsvarar kvinnors medellön 88 procent av männens medellön. Bland tjänstemän är motsvarande siffra 79 procent.
Där markerar man att det går att göra något åt klyftorna om viljan finns. De fyra senaste åren, år 2007-2010, har lönerna ökat med drygt en procentenhet mer för kvinnor än för män bland såväl arbetare som tjänstemän. LOs avtalssekreterare Per Bardh drar slutsatsen att det är de senaste årens medvetna krav på särskilda jämställdhetssatsningar som nu visar sig i statistiken. Och får LO som man vill fortsätter också den utvecklingen framöver, snart i de kommande avtalsförhandlingarna.

Fler som bloggar: Martin Moberg, LO-bloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Goda gåvors givare i vården och omsorgen?

[uppdaterad] "Välfärdsekonom", är han, med placering på SEB. Jens Magnusson skriver idag på DN Debatt om den brist på pengar som kommer att finnas till vård och omsorg för de äldre. Därför, menar SEB-företrädaren, måste
Svenska kommuner, försäkringsföretag och medborgarna har ett starkt gemensamt intresse av att en samverkan kring finansieringslösningar utvecklas de kommande åren. Annars kan politikerna ställas inför ohanterliga omsorgsutmaningar redan inom tio till femton år.
I samma tidning, några sidor längre fram, talar Göran Hägglund åter om sänkt pensionärsskatt. Hur rätt det än skulle vara i relation till de sänkta skatter som löntagarna har fått så borde detta ställas i jämförelse med resursbehovet till vården. Undrar som så har skett?

Varför skriver en bank på DN Debatt med budskap som om "samverkan kring försäkringslösningar" handlar om snälla bankmänniskor och företagare som med byråer fulla med pengar gärna ser att dessa ges till vården? Så är det förstås inte. Däremot vill branschen att offentliga finansieringslösningar blir en självklar del av välfärden. Allt uppbyggt som försäkringar är, dvs att generera mer intäkter än kostnader. Det kräver någon form av regelverk som förhindrar "överutnyttjande (eller vård efter behov) Det kan göras genom att det offentliga får ta de stora, riktigt tunga omsorgs- och vårdfallen och att sedan det privata kapitalet finns som lite "grädde på moset". Man köper sig till lite extra. Det basala som i princip kan bli en väldigt knaper vård och omsorg, står det offentliga för. Kanske blir det skattefinansierade i framtiden bara ensamboende, men om din maka / make ska flytta med då krävs privat försäkring? Blir en en "Kommun-mat" och en "privat-mat" som serveras de äldre? Listan med funderingar kan göras lång.

En annan följd kan bli som fallet Ormängens vårdcentral, fast nu överfört till hemtjänsten också. Ormängens vårdcentral drevs av det privata Legevisitten med offentliga pengar väl att märka. Företagets anledning till stängningen var att "patienterna har blivit alltför sjuka och gamla".

Privata intressenter finns redan i vården och omsorgen. De ska idag verka efter samma principer som kommun och landsting, även om det som i fallet ovan inte alltid är så. Men ändå utgår också det systemet från människors behov och gemensam finansiering. Det blir ett helt annat läge med de ökade privata inslag i finansieringen som föreslås i DN.

Det kanske mest uppseendeväckande fallet där privata intressen har släppts in och sedan avklätts med helt orimliga kalkyler för sina uppdrag, handlade om Nya Karolinska. Efter ingrepp av oppositionen och särskilt Ilija Batljan kunde landstinget räkna om och spara mellan 7-9 miljarder, ett belopp som utan den insatsen hade flyttats från landstinget till privata intressen. Det är sådana lönsamhetskalkyler som ligger till grund för privata försäkringsbolag och banker när de ber att få betala för välfärdstjänster. Inte främst att de ha varmt bultande hjärtan för de äldres vårdbehov och gärna delar med sig av sitt överflöd. Det sista kanske till och med kan kallas "skatt", de pengar som vi borde ha men som politikens ledare delvis har avstått från genom att prioritera sänkta skatter.

Läs mer: SvD om saken. AB om privata liv- och pensionsförsäkringar.

Tidigare inlägg om Trygg Hansa som gärna vill bekosta vård


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

söndag 25 september 2011

Kan själv-filosofen med ett Lööftesrikt linjetal?

Alltmedan jag ägnade lördagen åt lidingöloppet, talade centerledaren Annie Lööf till centerstämman i Åre. Det stora "linjetalet" efter valet av Lööf som nu skulle berätta om sina utgångspunkter för partiets framtid. "Individen", "de sämsta ställda" och "miljön" verkar bli de tre nyckelord kring vilka sakpolitiken nu ska utformas.

"Kan själv-filosofen" skrev SvD i en text om förre moderatledaren Bo Lundgren som lanserade begreppet. Det verkar nu tas över av Annie Lööf, rakt av. "Det lilla barnens "kan själv". För Lundgren handlade begreppet mycket om att bygga upp en retorik för att motivera sänkta skatter. "Staten" skulle inte fortsätta ta på sig så många uppdrag utan var och en skulle så att säga "sköta sitt". Det där skrotades av Reinfeldt som började tala om "myntets andra sida i form av välfärd". Nu tar Centern den gamla moderatretoriken, 100 miljarder genomförda skattekronor senare. Och frågan är vad gårdagens besked står för där partiet tar över en annan moderat flaggskeppsfråga: Privatiseringarna för dess egen skull.

Annie Lööfs andra begrepp passar in. "För de sämst ställda" ska det finnas grundtrygghet. Eller som de "gamla moderaterna sa.  "Ett samhälle som inte låter människor lyckas kan inte heller ta hand om de som misslyckas". Det där är väl en av de äldsta ideologiska skillnaderna mellan arbetarrörelsen och centern. Det är individen som misslyckas därför att han eller hon inte vinner rikedomar. Inte något samband med samhällsstrukturer eller brist på en politik som ger alla lika förutsättningar eller ser till att fördela tillväxtens frukter på ett rättvisare sätt. De sämst ställa får av någon slags välgörenhetstanke lite av smulorna från de mer välbärgades matbord. Men inget om samhällsförändringar för att bygga enskildas styrka och ge bra förutsättningar för alla. Så brukar det låta och är inget nytt.

När Annie Lööf nämner miljöpolitiken som den tredje utgångspunkten är det, som jag har nämnt i ett par inlägg, jättebra men kanske inte riktigt trovärdigt mot bakgrund av den från miljöinitiativ soprena budgeten som hennes parti har medansvar i. En budget som på grund av det dömdes ut av Naturskyddsföreningen. Man skulle kunna tänka sig att Annie Lööf har ett personligt engagemang som hon nu vill bygga vidare på. Möjligen är det så men det märks inte i riksdagens databas över de initiativ som Annie Lööf har tagit genom åren. Där är miljöpolitiken inte den mest förekommande frågan som har engagerat henne.

Linjetalet var rensat från konkret politik. Inget fel att markera värderingar vid sitt första linjetal. Men det ska onekligen blir intressant att se vad som följer i form av utspel och nya centerkrav framöver. Gårdagens linjetal som sådant lär inte ge något något större lyft i opinionen.


Mer att läsa: Sydsvenskan, AB, Ekot1, Ekot2, Ekot3, DN, Exp
Fler som bloggar: Johan Westerholm, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Roger Jönsson, Politikerkollen, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

lördag 24 september 2011

Centern: Arbetets villkor måste förbättras - inte av-Lööfas

Vilken väg tänker Centerpartiet välja med en ny partiledare? Ja, upptakten inför centerstämman och alla de presentationer och intervjuer som har gjort med Annie Lööf har antytt att partiet vill vrida lite mer åt det "mjuka" hållet, grundtankar om landsbygdens villkor och utveckling och även att bli ett parti för de mest, socialt utsatta. Lööf har också antytt den föga trovärdiga punkten att man är "alliansens garant för miljöpolitiken". Det senare rasade ihop som ett korthus efter veckans budgetpresentation där de bortsopade miljöambitionerna dömdes hårt av Naturskyddsföreningen. Centern ska ha plus om man nu strävar upp på banan igen. Men där krävs först handling, sen beröm och vägen är lång. Ser också att Centern säger sig vara beredd att erkänna Palestina med vissa förutsättningar. Låter som en god markering mot Reinfeldt. En annan punkt som tar spjärn mot Reinfeldt kan vara frågan om uranbrytning.

På "högersidan" av den nya centerpolitiken hamnar partiet nya syn på privatiseringar. Centern går här i  motsatt håll än moderaterna, och då från höger. När man ser som självändamål att hälften av välfärden SKA, oavsett varför och hur kanske, drivas privat, går man också emot en bastant majoritet av svenska folkets syn som tycker att det är "skitsamma" vem som driver den, bara den är bra och fungerar. Att offentligt driven verksamhet också har ett starkt stöd beror på att man känner en stor del av densamma som "bra". Ett centern med markandsfundamentalism som grund kommer inte att växa.

 Det som förut lät som en ensam centerröst i en tom sal, "skrota LAS" har tonats ned. Den som däremot läser Svenska Dagbladet idag får en annan bild, en bild av det förra centerpartiet. Och i artikeln bekräftar Annie Lööf det som hon också själv har uttalat förr, innan partiledarkandidaturen och också drivit i riksdagen. LAS ska bli sämre.

LAS och andra lagar som reglerar löntagarnas villkor på jobbet borde tvärtom bli bättre och mer se till just de anställdas förutsättningar att planera liv och familj, betala mat och hyra och veta förutsättningarna. Verkligheten är för många den omvända. Otrygga anställningar, timvikariat, alltför låga löner och villkor och ett regelverk som ibland används som veckans Uppdrag Granskning visade om regeringskansliets organisationsförändringar. Sjuka och fackligt aktiva fick gå först.

I sak har LAS utvärderats av bland annat en arbetsgrupp mellan LO och Svenskt Näringsliv. Visst finns det åsiktsskillnader men i stort sägs lagen fungera och jag tycker att det arbetet bekräftar argumenten för att sluta se trygga jobb som ett problem.

Svensk industri har i jämförelse med omvärlden en mycket god produktivitetstillväxt. Strukturomvandlingar har tidigare fungerat bättre här eftersom det har funnits ett trygghetssystem för löntagarna och tydliga spelregler. Lagen har också ändrats och gett arbetsgivaren i mindre företag möjlighet att undanta personer efter dess "betydelse för verksamheten" när neddragningar ska göras. Farhågor om att företagen anpassar verksamheten efter hur LAS-regler har utformats verkar inte bekräftas av forskningen. Det är verksamhetens bärkraft i sig och marknadsförutsättningarna som avgör.

I mina ögon finns det trots det en verklighet som är mer av otrygghet och utsatthet på arbetsplatserna. Det motiverar den motsatta vägen än den som centern vill ta. Och just "centern åt motsatt håll" kanske kan bli en flitigt använd bild framöver.

Mer att läsaDN ledare, AB, GP,
Fler som bloggar: Röda Berget, Mitt i steget, Peter Högberg, Roger Jönsson,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag 23 september 2011

Palestina, Reinfeldt och ett citat i FN

Idag lämnade den palestinske presidenten in en formell ansökan om FN-medlemskap. Tal har hållits i FN-skrapan och reaktioner följer i världspolitiken och runt om i Mellanöstern efter detta. Frågan är hur Mahmoud Abbas borde svara alla dem som nu menar att ansökan inte skulle ha lämnats in, i väntan på förhandlingar. Visst måste det vara så att palestinierna tar samtalen om sin egen framtid. Sida vid sida med Israel. Visst längtar det palestinska folket på fred på samma sätt som väldigt många "vanligt folk" i I israel. Men vad står egentligen ordet förhandling för i den palestinske presidentens öron? Efter så ofantligt lång tid av misslyckanden, haverier och israelisk ockupation av de områden som Abbas borde få vara president över. Och med bosättningspolitiken går Israel vidare med en långsiktig strategi som snart har lyckats: att i praktiken omöjliggöra ett återlämnande av ockuperade områden.

Mitt i allt står USA. En president som jag har stort förtroende för men som utan tvekan lägger inrikespolitiska perspektiv på frågan om Mellanöstern. Som alltid. Nästa år det presidentval i USA. Den mycke starka judiska gruppen i USA kan få presidenter på fall och Obama är rädd att stöta sig. Samtidigt ligger de vanliga "säkerhetspolitiska intressena" bakom USAs agerande.

I FN talade också statsminister Reinfeldt. Det var ett tal som saknade något oerhört viktigt: ett tydligt besked från Sverige att man erkänner ett fritt Palestina. I talet citerade statsministern Dag Hammarskjöld med budskap om strävan efter fred och framsteg. Reinfeldt citerade inte en annan svensk, Folke Bernadotte.
Jag förstår att han inte gjorde det, även om just det hade kunnat bidra till omfattande diplomatiska stormvindar, gissar jag. Men visst hade det varit relevant eftersom Folke Bernadotte mördades under sitt arbete för fred och tvåstatslösning i Palestinafrågan. Det är en historia som Israel möjligen vill glömma.

 Mer att läsa: DN om ansökan, DN om israelisk reaktion, DN om palestinska reaktioner, DN om Reinfeldts tal, DN: Clinton kommenterar. SvD, Ekot,. AB, AB analys, Reinfeldt på DN debatt.

Fler som bloggar. Röda Berget, Veronica Palm,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annie Lööf börjar med splittring av alliansen i frågan om fosterhemsbarnen?

Annie Lööf, nyvald centerledare, är att gratulera till ett stort förtroende idag. Men en oerhört tuff uppgift att föra centern mot nya höjder. Eller upp ur den politiska gropen där man har hamnat i kölvattnet av allianssamarbetet. "Det blir tufft för Reinfeldt" ,förutspådde Aktuellt i kväll. Och knappt har Annie Lööf valts förrän hon i Aktuells "ja" eller "nej"-frågor svara ja på en oerhört känslig fråga för Reinfeldts regeringen. "Ska ersättningar betalas till de fosterhemsbarn som under lång tid vanvårdades och utsattes för övergrepp? Där var det ja från regeringen före sommaren men nej efter sommaren. Idag vill Annie Lööf , som första start, föra samtal med oppositionen.

Det är bra om och att Annie Lööf markerar redan från början. Och markeringen KAN tolkas som att allianssamarbetet inte kommer att vara hennes fokus utan mer se till sakfrågor. I så fall, om det leder till en uppluckring av blockpolitiken, är det bra för Sverige. Å andra sidan är det vansinnigt svårt att få grepp om vad den samlade alliansregeringen har för position i frågan eftersom man har gett olika besked, backat, vänt igen och hur det nu är.  Man ska förstås inte tro att Lööf kommer att dra centern så vansinnigt mycket i vänsterriktning, snarare tvärtom. Men en frigörelse från Alliansen och Reinfeldt är bara nyttigt för hennes parti.

Maria Larsson som är ansvarig minister och som lovade ja före sommaren men fick stryk i förhandlingarna med Reinfedlt och Borg, har på förmiddagen uttalat att hon ska ändra sig igen. Från ja, över att rösta för en politik där ersättningen till de vanvårdade inte finns med, säger hon sig nu "driva på". Men Kd verkar hålla sig inom alliansen medan Annie Lööf kanske tar steget i en handskakning med oppositionen. Det hinner möjligen ändras igen.


Mer att läsa:  AB; DN, DN2, SvD1,
Fler som bloggar: Annarkia, Krassman,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Nätcensur inget bra PR-grepp vid närvaro på facebook

Att vara "aktiv i de sociala medierna" blir en allt viktigare verksamhet för företag och organisationer. Därför finns också sammanslutningar som "Bemanningsföretagen" på Facebook. Organisationen, en del av Almega, har sett ett problem att ta tag i. Den som jobbar för bemanningsföretag har ingen självklar titel. Så vad göra då? En aktivitet på Facebook förstås. "Låt läsarna komma med titelförslag". En finlandsresa står på spel, dessutom.

Kanske en god tanke. Men möjligen har inte organisationen haft full omvärldskoll. Som bland annat sommarens inslag i SvT s nyheter om Green Cargo visade och som bla Löntagarbloggen skrev om, finns det en växande vrede över de arbetsförhållanden som många i branschen har. Det tänkte inte Bemanningsföretagen på när det lanserade sin Facebook-kampanj. Det innebar att människor i förslagen tyckte att ord som "träl", "osäkrad" och "daglönare" skulle passa.

I stället för att möta kritiken med förståelse och vilja att komma tillrätta med människor känsla av otrygghet valde organisationen att tillfälligt stänga ner kampanjsidan för lite rensning. Så nu stoltar man med följande text på sidan:

 Läxa att lära? Ja, dels att ha koll på förutsättningarna och inte leva i sin egen förträfflighetskupa. Det borde ha gått att förutse reaktionerna. Dels att ha den egna handlingslinjen klar för sig och då med utgångspunkt från öppenhet, transparens och respekt för den man kommunicerar med. Visst går människor över gränsen ibland, det som är bakgrunden till hela debatten om tidningarnas kommentarsfält på nätet. Sådant sker också på Facebook. Men att Almega-organisationen Bemanningsföretagen ändå känner sig tvingade att ta bort inlägg och stänga ner kampanjsidan är ingen PR-mässig framgång. Man borde ha valet en annan vinkling.

Mer att läsa: Svd, ST-press,
Fler som bloggar: Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,