onsdag 7 september 2011

Vänta med valallianser till efter valet!

Egentligen, om man tänker till, borde väl inte det inlägget skrivas. Sverige 2011. Högern styr Sverige. Klyftorna ökar. Löntagarna pressas tillbaka på arbetsmarknaden. Otryggheten i jobbet växer. Barnfattigdomen är en tragik i vårt land. I vården och skolan märks klassklyftorna. Vänsterpartiet ska byta ledare och ägnar mycket tid till att "profilera sig" mot Socialdemokraterna.

Den som minns valrörelsen 2010 vet att jag var en helhjärtat anhängare av det rödgröna samarbetet. Ja, till och med i efterdyningarna av krisvalet kunde jag försvara modellen att på ett tidigt skede väva ihop, S, V och Mp till en rödgrön allians. För min del var det sambetet inte ett dugg nytt, snarare en självklarhet sedan många år.

Efter valet har detta förändrats. Miljöpartiet har bytt ledning och skickat inviter till allianspartierna. Och vänsterpartiet ska byta ledare och redan i kandidatkampanjen har den troliga efterträdaren Jonans Sjöstedt gjort socialdemokratin till huvudmotståndare. Nu ska man aldrig hårddra sånt. Det tillhör politiken att kunna debattera men ändå, om värderingar och sakpolitik stämmer hyfsat bra överens, kunna samarbeta. Därför bör vi låta vänsterpartiet fäkta! Det är för min del moderaterna som är huvudmotståndare. Socialdemokratin bör ta den matchen utan att före valet deklarera hur en regeringsbildning ska se ut.

Det möjligtvis korkade i den lösningen är att det verkar finnas lite underlag vid sidan av det rödgröna. Det ska däremot inte uteslutas blocköverskridande samarbeten även om förutsättningarna för att få med exempelvis Centerpartiet på detta sannolikt blir mindre med Annie Lööf som centerledare. Kristdemokraterna är uteslutna och folkpartiet under Björklund förefaller också diskvalificerade. Möjligen lämnar han också före valet och Birgitta Ohlsson tar över.

Jag tror inte att ett nytt försök för de rödgröna hade varit omöjligt. Men som signalerna nu skickas från de mindre i det forna samarbetet är det bästa för socialdemokratin att gå till val som just sossar.

Mer: Expressen med Sjöstedt-angrepp.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,