tisdag 13 september 2011

Ibland är "politiskt käbbel" nödvändigt för att makten ska lyssna

Kristofferson:%20%22Beskedet%20blev%20om%C3%B6jligt%20att%20f%C3%B6rsvara%22

Lyssnar nu på bloggvännen Anne Skåner i Aktuellt. En person som under lång tid har jobbat för en upprättelse. Och ibland blir man glad mitt i eländen. Den "bloggbävning" och de kraftiga reaktioner som har följt från den politiska oppositionen och långt in i regeringspartierna efter regeringens besked att de vanvårdade fosterhemsbarnen inte skulle få en högst berättigad ersättning från samhälle, visar att värme och medmänsklighet fortfarande finns i folkdjupet. Vanvården, ja. I Maria Larssons eget pressmeddelande från i våras står det att läsa:

För ett år sedan lämnade den s.k. Vanvårdsutredningen (S 2006:05) en rapport om vad som framkommit i intervjuer med över 400 människor, när de i sin barndom var omhändertagna för samhällsvård i fosterhem eller på institution. Där berättas om psykisk och fysisk misshandel, sexuella övergrepp, hårt arbete, kränkningar, särbehandling och ibland ren sadism.

Ersättningsbeloppet föreslås uppgå till 250 000 kronor för var och en av de ersättningsberättigade.

Den där upprättelsen höll på att ställas in. Jag är uppriktigt nyfiken på vad som fick Maria Larsson och regeringen att så dramatiskt lämna de skrämmande orden i sina egna pressmeddelanden för att i stället, med juridiska spetsfundigheter, svänga och föreslå ett avslag. Ett nej till en ersättning som nu, efter massiva påtryckningar kanske äntligen kan bli en viss upprättelse. För den blir aldrig aldrig total med pengar.

Kraven på upprättelse kallar den biträdande socialministern för "politiskt käbbel". Man undrar vad som döljer sig bakom alla turer i detta.

Idag säger SvTs Aktuellt att vare sig statsministern eller Maria Larsson vill uttala sig...

I det här sammanhanget är politiska analyser och gissningar om framtiden en förbannad futtighet. Men om man ändå kostar på sig att göra det torde regeringens agerande att få konsekvenser. Jag undrar innerligt om det egentligen är Maria Larsson som ligger bakom. Det finns i regeringskansliet andra som granskar varenda utgiftskrona och stoppar om de har anledning att tro att pengar kommer att rulla ut. Men för kristdemokraterna är affären en katastrof. Partiet som redan nu ligger utanför riksdagen i opinionsmätningarna har definitivt inte råd med detta. Och framför allt inte Göran Hägglund, som redan ett par månader efter omvalet har nya interna krav på avgång att tackla.

Mer: SvD,. DN, DN2, DN ledaren

Fler bloggar. Conny Wahlström, Iakttagaren, Maria Hagbom, Anna Starbrink, Dick Bengtson, Röda Berget, Jessica Rydell, Fredrik Antonsson, Thomas Böhlmark, Martin Moberg, Martin Moberg2, Mikael Andersson, Scaber Nestor, Ett hjärta rött, Partistaten, Krassman, Lapsus dei / Snusidal Socken Veckoblad / Tommys tankar / Mina Moderata karameller /


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,