måndag 19 september 2011

Höstbudgeten, McDonalsstöd och tänkbara besparingar

McDonals: Behöver det företaget verkligen skattepengar för att få "hjulen att snurra". Förra året gick svenska McDonalds med 167 miljoner i vinst. Ändå är det i den där sektorn som regeringen Reinfeldt lägger merparten av de skattepengar som man tycker kan användas för reformer på 5,4 miljarder i sänkt moms på krogen. En halvering, alltså. I Agenda berättar McDonals om de jobbeffekter de kan se av satsningen. Och forskaren från IFAU anväder i alla fall begreppet "dyrt sätt att skapa jobb". Reinfeldt må göra som han också gjorde igår: Berätta om att "politiken bygger på det jag sett på mina resor". Det blir i det här fallet inte bättre för det.

Agenda pressade också Reinfeldt på turerna om skadeståndet till de vanvårdade fosterhemsbarnen. Där var inte bara sakfrågan av intresse. Mer kanske regeringens läge och om varför man satte sig i en knepig sits genom att inte tala med oppositionen i förväg.

Jag fastnade dock för statsministerns signal som inte blev särskilt väl utrett i programmet. Reinfeldt talade om att alla andra länder nu gör stora besparingar medan Sverige lägger 15 miljarder på ökat reformutrymmet. Här önskade statsministern samarbete om besparingar om läget så kräver.  "Det finns nedåtrisker" men bedyrade att "Vi är inte där". Frågan är vilka planer som finns i regeringskansliet?

Dagens efter och mina morgontidningar har flera nyheter om budgetproppen. I SvD berättas om ett nytt KD-bakslag. Alkoholskatten. Under sommaren har Maria Larsson utlovat en höjning av skatten. Nu kommer uppgifter i medierna om att den höjningen uteblir. Ett Kd i kris fick inte igenom någon sänkning av pensionärernas skatter i år och även på alkoholområdet, det egna frågeområdet i regeringen, har man således gått på den så kallade "pumpen".

Budgetdebatten skärps inför presentationen. Idag presenterar Socialdemokraterna ett par punkter i sitt budgetalternativ. Där handlar det om något som förefaller bortglömt i alliansregeringens politik. Jämställdheten. Håkan Juholt och Carin Jämtin lovar bl.a. att satsa på rätten till heltid för kvinnor och på en förbättring av den tillfälliga föräldrapenningen vid barnets sjukdom. I artikeln tas också frågan om barnomsorg på obekäma arbetstider upp som ett sätt att stärka kvinnors möjligheter att jobba. Samtidigt utlovas avskaffat vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. För övrigt kan man i sammanhanget fundera över vart löftet från moderaternas Sofia Arkelsten tog vägen, om åtgärder för att få bort ofrivilliga deltider?

Budgetfrågan återkommer under morgondagen, i skarpt läge.

Fler: Johan Westerholm om medieexperter, Huddingeperspektiv om samarbete M - Mp, Martin Moberg har fastnat för mitt inlägg om nätaktivism, Peter Högberg om S-kärlek, Peter Johansson om floskler, Jämlikhetsanden om ett "arbetarparti".


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,