söndag 4 september 2011

Centern, Annie Lööf och värdelösa valkompasserPer definition borde en centerledare per automatik vara just centerpartist. Precis som Juholt är sosse och Reinfeldt moderat. En del debatter under veckan har gått i en annan riktning: När medier har studerat SvTs valpejl från förra året har man upptäckt svar från den tilltänkta centerledaren som mer sägs visa att hon ger sitt stöd till (m)-politik före det egna partiets ställningstaganden. Frågan är om det är Annie Lööfs åsikter som slår igenom eller om man faktiskt kan ifrågasätta en "auktoritet" som Sveriges Television därför att valpejl är tokfel i grunden!

Frågan kunde vara ett litet smålusigt inslag i enskilda åsikter men efter Aktuellt i veckan har Annie Lööfs profil på valpejl blivit storpolitik. Om detta skriver DNs ledare i dag och jag är beredd att instämma i kritiken.  Just valkompasser, som också SvTs valpejl bygger på, var vi några som förde ett herrans liv om i bloggosfären förra året. Jag själv blev utpekad som vänsterpartist i en "kompass" och som Fi-anhängare i en annan. Det förstnämnda trots att jag klickade med engagemang på Euro-samarbete och, om än mindre glädjefullt, på ett svenskt deltagande i NATO-operationer. Kritiken på nätet gjorde till och med att någon av kompasserna gjordes om av den ansvariga tidningen.

Denna min kritik mot Valpejl innebär inte att jag återtar tidigare analyser av Centern och Annie Lööf, där den nya partiledaren tveklöst har stått för mer av "Stureplan" än den sociala rörelse som Lööf nu säger sig vilja göra av Centerpartiet. Det gäller även efter gårdagens lördagsintervju i Ekot. Ett delvis mycket intressant program där Lööf ångrade stödet till Euron och inte minst hyllade (!) IF Metall! Deras stöd för lärlingssystem, menade Lööf, kunde vara "minst lika bra" för att stimulera jobb som centerns tidigare och envetna fastnaglande vid att sämre LAS skulle ge fler jobb. Annie fick också svara på frågor om sina tankar om plattskatt. "Det säger inte hur hög den platta skatten ska vara" ,svarade hon på de kritiska frågorna om rättvisan med dessa förslag. Intressant, måhända.

Framöver ska det bli intressant att se hur centerns partiledarval påverkar läget i opinionen. Man har utan tvekan fått mycket PR i och med kampanjerna inför valet. Därmed inte sagt att det har påverkat väljarnas syn på C. Det finns också anledning att vara uppmärksam på hur moderatledaren Reinfeldt framöver kommer att tala om och bemöta ett centerparti som tydligare vill visa sig som utmanare om de mer liberala värderingarna, inte bara slåss för landsbygdsintressen, kanske till och med tala om andra saker i jobbpolitiken än försämrad LAS. Oavsett det: Reinfeldt lär ändå kunna räkna centern som en trogen stöttepelare för allianspolitiken. Någon vänstersväng blir det verkligen inte.

Mer att läsa: Svd. Barbro Westerholm om "generationskrig"

Fler som bloggar:
Martin Moberg, Röda Berget, Jämlikhetsanden, Lars Bäck om tepåsehöger, Johan Westerholm, Mattias Lundbäck, Lena Sommestad om deltid, Danne Nordling om brister i skattepolitiken.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,