söndag 25 september 2011

Kan själv-filosofen med ett Lööftesrikt linjetal?

Alltmedan jag ägnade lördagen åt lidingöloppet, talade centerledaren Annie Lööf till centerstämman i Åre. Det stora "linjetalet" efter valet av Lööf som nu skulle berätta om sina utgångspunkter för partiets framtid. "Individen", "de sämsta ställda" och "miljön" verkar bli de tre nyckelord kring vilka sakpolitiken nu ska utformas.

"Kan själv-filosofen" skrev SvD i en text om förre moderatledaren Bo Lundgren som lanserade begreppet. Det verkar nu tas över av Annie Lööf, rakt av. "Det lilla barnens "kan själv". För Lundgren handlade begreppet mycket om att bygga upp en retorik för att motivera sänkta skatter. "Staten" skulle inte fortsätta ta på sig så många uppdrag utan var och en skulle så att säga "sköta sitt". Det där skrotades av Reinfeldt som började tala om "myntets andra sida i form av välfärd". Nu tar Centern den gamla moderatretoriken, 100 miljarder genomförda skattekronor senare. Och frågan är vad gårdagens besked står för där partiet tar över en annan moderat flaggskeppsfråga: Privatiseringarna för dess egen skull.

Annie Lööfs andra begrepp passar in. "För de sämst ställda" ska det finnas grundtrygghet. Eller som de "gamla moderaterna sa.  "Ett samhälle som inte låter människor lyckas kan inte heller ta hand om de som misslyckas". Det där är väl en av de äldsta ideologiska skillnaderna mellan arbetarrörelsen och centern. Det är individen som misslyckas därför att han eller hon inte vinner rikedomar. Inte något samband med samhällsstrukturer eller brist på en politik som ger alla lika förutsättningar eller ser till att fördela tillväxtens frukter på ett rättvisare sätt. De sämst ställa får av någon slags välgörenhetstanke lite av smulorna från de mer välbärgades matbord. Men inget om samhällsförändringar för att bygga enskildas styrka och ge bra förutsättningar för alla. Så brukar det låta och är inget nytt.

När Annie Lööf nämner miljöpolitiken som den tredje utgångspunkten är det, som jag har nämnt i ett par inlägg, jättebra men kanske inte riktigt trovärdigt mot bakgrund av den från miljöinitiativ soprena budgeten som hennes parti har medansvar i. En budget som på grund av det dömdes ut av Naturskyddsföreningen. Man skulle kunna tänka sig att Annie Lööf har ett personligt engagemang som hon nu vill bygga vidare på. Möjligen är det så men det märks inte i riksdagens databas över de initiativ som Annie Lööf har tagit genom åren. Där är miljöpolitiken inte den mest förekommande frågan som har engagerat henne.

Linjetalet var rensat från konkret politik. Inget fel att markera värderingar vid sitt första linjetal. Men det ska onekligen blir intressant att se vad som följer i form av utspel och nya centerkrav framöver. Gårdagens linjetal som sådant lär inte ge något något större lyft i opinionen.


Mer att läsa: Sydsvenskan, AB, Ekot1, Ekot2, Ekot3, DN, Exp
Fler som bloggar: Johan Westerholm, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Roger Jönsson, Politikerkollen, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,