torsdag 8 september 2011

Miljöpartiet upp i det blå?

SvTs Vallokalsundersökning 2010

Gårdagens inlägg om att inte före valet bilda "karteller" med andra, får lite ytterligare bärkraft så här på morgonkvisten. Det är Dagens Samhälle som på tidningens framsida ropar ut att de miljöpartistiska kommunalråden gärna regerar med Reinfeldts moderater. Därmed verkar många miljöpartister lokalt ansluta sig till det inte alls förvånande som Mikaela Valtersson hade som sitt avskedsbudskap. Det har som sagt inte förvånat mig ett dugg.

Möjligen borde partiets strateger bli lite nervösa. I de senaste valen har de miljöpartistiska väljarna allt tydligare markerat sin sympati för den vänstra halvan på den politiska skalan. Det är alltså väljarna, inte min eller andras drömmar om ett troget vänsterplacerat miljöparti som säger så. Och från Valus analyser kan jag också läsa:
"Miljöpartiets väljare ville 2006 redan till övervägande delen (78 procent) ha en regering med enbart partier från s-blocket. Endast 21 procent av MP-väljarna föredrog en blocköverskridande regeringslösning."
Efter försämringar i sjukförsäkringen, den förlorade takten i miljö- och klimatarbetet och de ökade klyftorna i samhället är det väl högst tveksamt om de rusat över till Reinfeldt? Möjligen är partiets kommunalråd med "maktanalytiker". Man tror att Reinfeldt kommer att vinna igen, man vill sitta i regeringen och då ställer man upp på det mesta. Ideologiskt haveri eller den hyllade tredje kraften utan blockförankring? Jag vet inte.

I artikeln framkommer det ändå att motståndet inom mp är betydligt större mot M  än mot S. Och det nyvalda språkröret Gustav Fridolin avböjer att kommentera.

Mer: DN,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,