söndag 11 september 2011

Mina tankar till Anna Lindhs minne

Den 11 september är inte bara datumet för terrordåden i New York. Det är också en dag då mina tankar går extra starkt till Anna Lindhs minne. Visst var 11 september i meningen terrordåd, USA, så fruktansvärt med 3.000 döda. Men dagen då Anna slets ifrån oss sitter oerhört djup i minnet. Jag var då på Sveavägen 68 och jobbade åt Ja-kampanjen inför Euro-omröstningen. På ett sätt jobbade jag just den dagen åt Anna direkt genom den omvärldsbevakning som var mitt bord. Det materialet överlämnade jag till Anders Lindberg som sedan under dagen skulle föredra en del för Anna inför en debatt. Minns jag rätt var det precis efter den genomgången som Anna gick vidare till NK....

Mina minnen av Anna Lindh är både personliga och den Anna jag som många mötte i medierna nästan dagligen. Jag var ombud på SSU-kongressen 1984 och var med och valde henne till SSUs ordförande. Jag tror att jag var en av de första som var framme till henne och gratulerade med en varm kram. En kortare tid var jag med i SSUs internationella utskott där Anna var ordförande och jag fick bland annat chansen att åka med henne och den svenska delegationen till IUSY, International Union of Socialist Youth. Det var i Sevillia, Spanien.

Borgarråd i Stockholm och så miljöminister därefter utrikesminister. Anna Lindh blev en oerhört respekterad och aktad politiker i många, för att inte säga alla, politiska läger. Både i Sverige och över världen. Jag försöker förtränga den där eftermiddagen när allt, säger allt, stoppade upp i kampanjande på Sveavägen 68 vars asfaltsbeläggning i stället fylldes av våra tårar efter det som hände. Anna må att ryckts ifrån oss hastigt och obegripligt men minnet av henne, av hennes gärningar och av hennes ständigt närvarande skratt kommer aldrig att tona bort.

Fler som bloggar om Anna Lindh.: Åsa Petersen, Caroline Szyber, Teresa Carvalho, Bodströmsamhället,
Ronja Karlsson,

Minns Anna på facebook.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,