torsdag 22 september 2011

Opinioner i både stad och land. Alliansen bakåt i Stockholm[Uppdaterad]
Det stämmer, den första delen av rubriken på inlägget. Enligt DN/Synnovates mätning som har gjorts i den kungliga huvudstaden backar allianspartierna till 51,2. Det på nationell nivå krisande Kd krisar också i Stockholm. Göran Hägglunds parti når ett väljarstöd på 2,1 procent, en tillbakagång med 1,4 procentenheter. Samtidigt går moderaterna fram med 1,8 procent, till 36,2. Till vänster om blockgränsen är det miljöpartiet som av någon anledning växer med 2 procent till 15,9. Mitt eget parti står och stampar och har i Stockholm stöd av 22,7 procent av väljarna.

Min egen känsla är att miljöpartiets styrka, som ju har funnits länge, är i riskzonen efter de förändringar som de nya språkrören har bidragit med. Jag tror att en stor andel av sympatierna har getts partiet just därför att man har talat miljöfrågor och stått för värderingar som väljarna har känt sympati för. Förändringen av Mp är inte alls en garanti att det starka stödet kommer att bestå. Redan i Almedalen valde Mp bort miljöfrågorna från retoriken. Den analys som Aftonbladets Katrine Kielos bidrar med får mig också att fundera över Mps utveckling. Företrädare som verkligen går i Mikaela Valterssons fotspår och tar ett tänkt moderatsamarbete på allvar, börjar tala "plattskatt" och försvarar den stora, tveksamt verksamma reformen om sänkt krogmoms som moderaterna och alliansen har släppt igenom.

Så, Socialdemokraterna då? Det "stampande partiet" i Stockholm? Möjligen är partivännerna i staden fortsatt trevande efter en strategi som får lyft. Det är alltför få signaler om en förnyad politik eller om partiets långsiktiga mål i staden som når ut, ens till oss som gärna upptäcker dom. Det borde i en stad där politikens effekter slår igenom med osedvanlig tydlighet mellan människor finnas en jordmån att växa. även långt in i den så kallade medelklassen som inte alls önskar några växande klyftor mellan människor. Vid sidan om värderingsfrågorna finns också samhällsproblem som en havererad bostadsmarknad, en kollektivtrafik på kryckor, en sjukvård som inte fördelar vårdens resurser efter behov, växande klyftor i hälsa som kräver politiska initiativ.

På riksnivå mäts opinionen idag av TV4/Novus. S är största parti men backar. Annie Lööfs centerparti som idag inleder stämman i Åre, backar också och KD fortsätter att krisa. I mätningen har man också räknat på mandatfördelning: det rödgröna blocket få 172 mandat mot alliansens 159 med Sverigedemokraterna kvar som vågmästare.

Webbartikel om DN-mätningen

Mer att läsaDN, TV4, Hela mätningen i pdf, DN om centern, AB,
Fler som bloggar: Storstad om fördelningspolitik, Roger Jönsson om regeringen och LAS, Om samma tema skriver Löntagarbloggen, Tokmoderaten och MMK om kvotering,

Intressant
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och PolitometernLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,