fredag 30 september 2011

Halverat stöd för (m) i gruppen unga väljare

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är på resa i röda Norrbotten. Möjligen en bra träning att vistas i "marker" med många sossar och förhållandevis få moderater. Kanske är hela den svenska väljarkåren nu på väg åt det hållet. Idag rasar moderaterna med 5,2 procentenheter i DN Synovates mätning. Partiet får förvisso 31,7 av hela väljarstödet. Partiet har inte lyckats fånga de unga väljarna. I mätningen halveras moderaterna i gruppen 18-29 år. Socialdemokraterna är största parti och rycker fram något till 34,1. KD är utanför riksdagen, Centern gör en liten framförflyttning till 5,4 procent. Samtidigt tappar folkpartiet 2 procent till 5,5. En ordentligt ras också för Björklund, således.

Den stora händelsen under mätperioden har varit presentationen av budgeten. Möjligen förklarar det varför väljarna ser på politiken som de gör. Den största reformen om sänkt krogmoms gömdes ju till och med undan av Reinfeldt själv när han skrev DN-debattinlägg om budgetförslagen. Jobbeffekterna är mycket osäkra och det verkar inte som om väljarna gillar prioriteringen. Även om budgeten innehåller ett par bra utbildningssatsningar så brister helheten samtidigt som ungdomsarbetslösheten är skyhög. Där ligger kanske en förklaring till att (m) halveras (!) i gruppen 18-29 år.

Men möjligen påverkas väljarna också av bristen på miljöpolitik. Regeringsbudgeten underkändes av Naturskyddsföreningen därför att den i bästa fall innebär att vi står och stampar, på några punkter går bakåt.

Eller också är det mer avancerade förklaringar till raset. En kombination av uteblivna reformer som ytterligare jobbskatteavdrag och pensionärsskattesänkningar, med den idélöshet, det nöjdhetens ansikte och den självgoda hållning som allianspartierna ibland visar upp.

Mitt eget partis framkliv med 1,3 procent till 34,1 förklaras knappast av några tydliga politiska besked. Väljarna har förvisso haft chansen att se och höra en ökad betoning av socialdemokratiska grundvärderingar men de kokreta förslagen hade inte landat under mätperioden. Förhoppningsvis leder också det interna strul som verkar finnas i arbetet med den alternativa politiken till ett starkare stöd och inte dess motsats.

Igår skrev Aftonbladet en ledare med rubriken "Det blir ensamt för Reinfeldt". Det gäller nu också, med viss överdrift, i väljarkåren. Och betraktar man signalerna från de unga väljarna så verkar läget nästan kräva en särskild kriskommission i det moderata partiet.

Mer att läsa: SvD, Exp, AB,  AB Katrine Kielos, DN Debatt Jan Nygren
Fler som bloggar: Johan Westerholm, Kent Persson, Mattias Lundbäck,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,