måndag 19 september 2011

Riksdagens frågestund: om LAS, Spårväg syd och sjukförsäkringen?


Så ett nytt grepp i bloggandet. Tänkte så här i början av veckan ta för vana att skicka lite tips till våra riksdagsledamöter som på torsdag kl. 14 bänkar sig (?) för att lyssna på frågestunden. Några av dom har möjlighet att få en fråga besvarad av statsrådet.

Här är mina idéer till fråga till respektive minister, i den mån jag kommer på något.
 • Statsrådet Ulf Kristersson (M)
  Kristersson har övergripande frågor också men det känns angeläget att han ändå får fråga inom sitt ansvarsområdet, "Sjukförsäkringen". Bakgrunden är att regeringen verkar vara på gång att köra över riksdagen. Vårt parlament har bland annat när det gäller prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagars sjukskrivning sagt att denna inte längre ska göras mot ”den reguljära arbetsmarknaden”, så som regeringen ansåg, utan mot ett ”normalt förekommande arbete

  I en debattartikel skriver man nyligen om förändringar, ge Försäkringskassan ”i uppdrag att snabbt undersöka vilket arbetsmarknadsbegrepp – det nuvarande, det gamla eller något annat – som bör användas för att öka rättssäkerheten och legitimiteten av arbetsförmågebedömningen vid 180 dagar.”

  F
  råga: avser statsrådet följa riksdagens beslut att arbetsförmågan ska prövas mot "normalt förekommande arbeten"?
 • Statsrådet Peter Norman (M)
  Fråga? Ärligt talat, inte så spännande. Men kanske något om hur finansmarknadsministern tänker lugna sparare som med oro ser på robothandelns utveckling?

  En alternativ fråga är förstås om statsrådet tycker att det krävs initiativ för att bättre informera spararna om att storbankerna under andra kvartalet i år tjänade 26,3 miljarder på räntenettot. Bankerna värnar vinstmarginalerna och frågan är väl om det inte är rimligt att också bospararna får del av räntenettosökningen.

 • Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)
  Den mest givna frågan: I Dagens Industris helgbilaga har ministern uttryckt sin åsikt om LAS;
  - Vi skapar inte fler arbeten genom att göra det enklare att sparka människor,

  Fråga: Avser statsrådet, med hänvisning till den viktiga slutsatsen, verka för att utredningsuppdraget om att sänka arbetsgivarens kostnader för att på svaga bevekelsegrunder sparka folk, kan återtas?

  Eller kanske: Vilka förändringar av regeringens politiska ambitioner kommer statsrådet att verka för efter den nya insikten?
 • Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)
  Fråga: Olyckliga signaler kommer nu om den tänkta Spårväg Syd som ska ge stärka södra delarna av Stockholmsregionen. SL har i interna sammanhang antytt att projektet är för dyrt. Ett struket projekt skulle dock slå hårt mot regiondelens möjligheter att utvecklas optimalt. Avser statsrådet att ta initiativ för att underlätta ett byggande av Spårväg Syd?

 • Statsrådet Erik Ullenhag (FP)
  Regeringens reform för att få nyanlända flyktningar i arbete och inte i socialbidragsberoende verkar ha misslyckats totalt. Sveriges kommuner och landsting rapportera att i 85 procent av fallen som kartlagts är socialbyrån fortfarande försörjningskällan för den nyanlände. Avser statsrådet att ersätta den misslyckade åtgärden med något bättre?
Fler som bloggar om detta: Alliansfritt, Löntagarbloggen, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,