tisdag 13 september 2011

Det här blir Reinfeldts dilemma när Annie blir centerledare

Jag har under kvällen sett centerns snart nyvalda partiledare i programmet Hübinette. Man kan knappast säga att det framkom några större nyheter under intervjun. Måhända att Annie lämnar sitt eget favoritdjur, Utter. I stället utlovade hon under programmet att behålla företrädarens bäver som sympol i ledarskapet. Nåväl.

Det mest intressanta är en ny kaxighet som kan anas. Grunden för post-Maud-centern är en retorisk manöver a' la Reinfeldt där det nu heter att partiet ska värna de sämst ställda. Men sannolikt är det inte i de politiska sakfrågorna som Reinfeldt får mest konkurrens. Annie Lööfs deklaration att man framöver kommer att berätta mer om vad man förlorar i regeringsförhandlingarna är ytterligare en rispa eller till och med ett rejält hål i Reinfeldts alliansfarkost.

Grunden för samarbete mellan olika aktörer som ändå har något gemensamt är att man pratar ihop sig och sen står gemensamt för det utåt. Ett nytt centerparti som titt som tätt berättar för mediakåren om vad Reinfeldt inte gick med på, vad centern inte fick igenom och om vilka "godsaker" svenska folket gick miste om, är minst sagt inte bra för moderatledaren.

Men samma risk tar Annie Lööf med centerpartiet. Väldigt få kommer att känna lockelse att rösta på ett parti som får stryk. Lööf gör klokt i att bli tuffare och mer utmanande mot moderaterna. Men utspel om förhandlingsförluster, likt ett annat parti jag minns, är inget att bygga politisk styrka av. Tvärtom.

Fler bloggare: Peter Högberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,