torsdag 29 september 2011

Budget(S)torm och en dementi om a-kassan signerad Juholt

foto Anders Löwdin
Det ser riktigt lovande ut, det som igår presenterades av S-företrädare under rubriken "Urban tillväxt". Betydelsefullsa satsningar på infrastruktur i bland annat (bland annat!) Stockholms län. Staten tar i S-budgeten ansvaret för hälften av kostnaden av utbyggnaden av T-banan. I de övriga satsningarna märks en ny fast förbindelse över Öresund, 2 miljarder kronor till byggande av studentlägenheter och statliga lånegarantier för upprustning av miljonprogramsfastigheter. (S) vill också ge Stockholm status som region, något som betyder mycket för sammanhållningen, beslutspotensen och att vi som en röst kan tala gentemot exempelvis staten. För finansieringen  av satsningarna markeras att det inte handlar om en omfördelning av nuvarande anslag till enbart Stockholms fördel. I stället införs efter modell från andra EU-länder en "vägslitageavgift" som ny finansieringskälla för infrastrukturinvesteringar"

Där hade jag velat sätta punkt. Skriva: "Det kommer mera!". Och det stämmer förvisso men gårdagens förmiddag med de konkreta kraven i budgeten var mycket ljusare än dagens avslutning. Däremellan hade uppgifter kommit i medierna som med snudd på krigsrubriker rapporterar om ett stormigt möte i riksdagsgruppen i tisdags. Dessutom något unikt vad jag kan minnas: Att riksdagsgruppens ledning ger partiledningen kritik i en budgetprocess där man helt uppenbart känner att riksdagsgruppen inte har fått "spela med" i matchen tillräckligt.

Vad det där står för vet jag inte. Det kan teoreiskt vara helt lysande att partiets politik debatteras högt och engagerat innan den spikas. Men här verkar det snarare vara andra saker som har retat gallfeber på gruppen. Det gör man inte utan protester. Eller också är det helt enkelt en kombination av helt vanliga budgetdiskussioner som i varenda fullmäktige- och nämndgrupp kan bli intensiv. "Vad ska vi prioritera" är ofta en svår fråga att besvara.

En av uppgifterna i medier handlar om a-kassan. Partiet ska enligt de uppgifterna vara på väg att svänga in på en linje som den som Mona Sahlin pläderade för på förtroenderådet när hon meddelade sin avgång. Det möttes av skarp kritik eftersom det finns ett starkt stöd för en rimligare a-kassa som arbetslösa kan leva på: Håkan Juholt dementerar delar av de rykten som går på sin Facebooksida:
Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras. Idag har endast 4 procent av de arbetslösa 80% i ersättning. Det är skandal. Vi kommer behöva bygga en ny à-kassa som är en omställningsförsäkring där 80% av löntagarna ha 80% i ersättning. Det är en förutsättning för omställning o tillväxt. Vår budget kommer om några dagar. Det är många som nu vill sprida olika rykten
Gårdagens Rapport berättade om uppmaningar att "skriva om hela budgeten" och då är läget något helt annat. Min förhoppning är att de delar som presenterades under onsdagen verkligen är spikade och att vi som sossar pratar med en röst. Att vi däremot framöver har en riksdagsgrupp utan läckor till medier om vad som har diskuterats på de interna möten, ja, det kanske kloka förhållningssättet till uppdraget i gruppen lär inte infinna sig. Läckor i form av medieglada ledamöter har alltid funnits. Men det är klart: Maria Abrahamsson som bloggar om en "gapflabbande trio" får mig att fundera...Skadeglädjen är den enda riktigt sanna glädjen sägs det....

Mer att läsa: SvD, AB, GP,  SydsvenskanEkot, Ekot2, DN
Fler som bloggar.Helene Hellmark Knutsson, Westerholm, Emil Högberg, Tokmoderaten,
Peter Högberg, Edvin Alam, Thomas Böhlmark, Kent Persson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,