fredag 30 september 2011

"Nya Centern" slår hål på Reinfeldts dröm om samarbete med Mp

Det inrikespolitiska nyhetsflödet kretsar idag kring Kristdemokraterna. Gårdagen ägdes åt Reinfeldt och hans regeringsombildning och förstås mest till utfrågningar av de statsråd för centern som utsågs. Lena Ek, miljöminister, Anna-Karin Hatt som IT- och energiminister och så "chefen" själv: Annie Lööf som nu inte bara är nyvald centerledare utan också har ärvt Maud Olofssons portfölj, om än en lättare sådan. Vad händer nu med Sverige? Hur påverkas politiken? Vad händer med det förnybara, med energipriser och med miljöinsatserna? Hur ska Lööf hantera bilfabriker och andra näringsverksamheter och hur ska företagandet stimuleras? Frågorna är många samtidigt som svaren fortfarande saknas.

En av mina tankar om det nya läget som ombildningar och personväxlingar oftast får, har SvDs Lena Hennel redan "greppat". De förhoppningar som Reinfeldt har sett i ett breddat parlamentariskt underlag tillsammans med miljöpartiet lär falla ihop ganska dramatiskt. Ett mer miljöoffensivt centerparti med behov av profilering kan knappast gilla att ett dubbelt så stort miljöparti skulle ta plats i Rosenbad. Det skulle störa profileringsarbetet.

Utgångsläget, eller arvet efter Carlgrens tid som miljöminister, är ganska tufft. Årets budgetpropsition, såväl som förra årets, skåpades ut rejält av Naturskyddsföreningen eftersom miljöambitionerna inte fanns. I kampen med finansminister och statsrådsberedningens krafter som verkar prioritera annat är det tveksamt om Lena Ek kommer att lyckas. Då tänker jag inte på personliga tillkortakommanden. Det handlar mest om att centern inte har den politiska tyngden därför att man hade alltför få väljare 2010. Av de skälen kan nog miljöpartiet känna sig snuvade på rum i regeringskvarteren.

De ideologiska förändringar som kan styra Centerns vägval tar Göran Greider upp i SvD.
Annie Lööf försöker att hitta en ny nisch, gammelmoderaterna, de som tycker att las ska bort och vill sänka skatterna i all oändlighet. Hon är inte alls ute efter löntagarna på landet, det visade hon ganska tydligt när hon i partiets eftervalsanalys var glad för att C hade gått framåt på Östermalm.
Om nu Greider har rätt så verkar det finnas en nyansskillnad i synen på "vänster/höger" i Center-statsrådsgänget: I SvD frågade man Anna-Karin Hatt om det.
Bör Centerpartiet söka samarbete med Socialdemokraterna i riksdagen?
– När vi möter de frågorna där det finns ett särskilt värde med politiskt stabilitet för Sveriges skull, då ska vi vara öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet förutsatt att vi kan nå bra uppgörelse i sak. Pensionsfrågan och energifrågan är sådana exempel.
Förvisso ger Annie Lööf ett positivt svar om samtal. Men det är begränsat till de samtal som "hela alliansen" för med (S).

Det tar tid att förändra bilden av ett parti. Det mest konkreta är att det märks i människors vardag och verktyget för det är en budget. Där har tåget gått för i år och ska Centern få igenom profilreformer så dröjer det. Å andra sidan finns riskfrågor. Kärnkraftverk som står stilla. Elpriser som riskerar att drivas i höjden. Och så den stora centerreformen "sänkt krogmoms" som kan bli ett riktigt platt fall i jobbpolitiken. Ett är säkert: prövningar kommer för de nyutsedda statsråden.


Mer att läsa: AB, ledaren, AB, Maud Olofsson, Ekot, DN, SvD Brännpunkt, SvD-ledaren, DN-ledare
SvD med ledarskribenter.

Fler som bloggar: Naturskyddsföreningen, Tokmoderaten om fasansfull fredag, Per Ankersjö, Peter Högberg, Peter Högberg 2, Erika UllbergAlliansfritt, Alliansfritt om kalabalik. Kristian Krassman, Helen Törnqvist, Anna-Karin Hatt, Mattias Lundbäck, Martin Moberg, Staffan Danielsson, Svensson, Supermiljöbloggen, Kent Persson, Röda Berget om opinionen. Martin Moberg om S-nystart,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,