måndag 11 januari 2010

Sahlin om ny jobbpolitik (S)

foto Linda Håkansson
Mona Sahlin skriver i dag på Göteborgspostens debattsida om en förnyad (S)-politik för jobben. Som bekant behövs det. Det som före valet var löften om fler jobb och färre i utanförskap blev ett mörkare "tvärtom". Därför är Sahlins utspel viktigt för att göra alternativen tydliga inför valdagen.

Att Mona lyfter en ny kompetensförmedling som ersättning för en ofta illa fungerande arbetsförmedling som idag tycker jag är strålande. Hon skriver också om två särskilda förslag för att parera den oacceptabla ungdomsarbetslösheten, rekordhög sett i EU-perspektiv:
Vi vill uppmuntra företag att anställa arbetslösa ungdomar. Vi föreslår ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Hela arbetsgivaravgiften kan dras av för den som anställer en arbetslös mellan 20 och 25 år. Det ger unga arbetslösa möjlighet att få en anställning med avskaffad arbetsgivaravgift.

För att ge stöd åt de unga som står längst från arbetsmarknaden vill vi dessutom ge 4 000 ungdomar en möjlighet till jobb genom ett väl tilltaget förstajobbet-avdrag. De arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom kan dra av två tredjedelar av hela lönekostnaden under ett års tid.
För den som vill veta ännu mer om (S) jobbpolitik finns förstås allt om jobbkongressen samlat här.Läs mer:
- Aftonbladet,

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Ja ja, Mona har en massa Bilderberggrupp-ideer som inte loeser grundproblemet.

Ett passande jobb till dig Peter?
http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/01/11/lidigt-jobb-hederlig-riksdagskvinnaman/

Du kan ju blogga med oeron proppar mellan voteringarna kanske? :-)

Unknown sa...

Lustigt hur man från vänsterhåll oförbehållsamt hyllar Mona när hon oblygt kopierar Alliansens politik, fast med en del försämringar. Säger en del om de som hyllar Monas senaste kopieringsräd, både om bristen på nytänkande och kompetens inom S, men även om de som hyllar kopierings-politiken.

Peter Andersson sa...

Tyvärr, MrPerfect..måste jag tacka nej till jobberbjudandet.. Är medlem i (S) och det blir inte bra med dubbla partimedlemskap. :-)

Martin
Jag vet inte vem som står för det största "kopieringsarbetet" i svensk politik. Men Reinfeldt skrev ju i ungdomen en hel bok om varför maktskifte med borgerlig seger förutsatte kopiering av S-politik. Att sen den praktiska politiken ligger väl så långt till höger som under Bosse Lundgrens tid är en annan sak..

Min "hyllning" eller kanske här en uppskattning handlar om att vi fortsätter presentera förslag för jobben. Att arbetslösheten är ett stort samhällsproblem som kräver politiska initiativ har vårt parti insett och jobbat med sedan 1889. Reinfeldts parti har retoriskt haft det på dagordningen sedan 2006.

/p

Martin Gustavsson sa...

Nej, Peter, det blir inte saa bra med dubbla medlemskap kanske ... men aer inte socialdemokraterna ett ganska borgerligt parti numera?

Ja till EU:s race mot bottnen. Ja till att gamla ska jobba laengre, ingen solidarisk foerdeling av de jobb som finns... etc.

www.aktivdemokrati.se aer som sossarna var vid bildandet ungefaer anser jag. Kaempar foer mer demokrati och jag aer i alla fall socialist precis som Olof Palme.

De bilderbergare ni har vid spakarna numera aer vael inga riktiga socialdemokrater?

Youbi sa...

Den tolkning som du och aktivdemokrati.se gjort av socialdemokratin är lite förlegad. Att vi måste dela på jobben bygger på idén om att jobben är ett nollsummespel. Det är synd, för vi kan skapa fler jobb och arbetstillfällen. Problemet ligger i att de inte finns behov av det idag, men det kan de göra.

Sedan är det synd att du påstår att S säger "ja till EUs race mot bottom". För det är vinner varken du eller S på, utan alla andra som tjänar på att arbetarrörelsen är svag och splittrad. S står bakom en union av länder som gemensamt bestämmer och reglerar vissa grejer, mininivåer av välfärd, reglering av finansvärlden och miljöpåverkan. Saker vi inte kan påverka själva i Sverige, utan endast kan genom att tygla ekonomin med politiken, då krävs det överstatlighet. S vill se ett socialt Europa där man värnar varandra oavsett nationalitet. Det handlar inget om att vi vill se EU förstöra unionens länder, det är bara tragiskt att tro det.

Smått paranoid faktiskt.

När det gäller arbetstidsförlängning.. Vad tycker du är rimligast? Att våra medborgare tar längre tid på sig att studera, kommer in senare på arbetsmarknaden, och går i pension samtidigt som de som jobbat hela sina liv, och vi pga. det inte kan finansiera skolan, sjukvård, äldreomsorgen t.o.m. pensionerna?

Eller att vi pga. att vi kommer in på arbetsmarknaden senare och därför egentligen jobbar mindre idag än vad man gjorde tidigare, höjer pensionsåldern så vi kan ha en väl utbyggd och finansierad välfärd? Det är väl om något socialdemokratiskt?

Anonym sa...

Vilket vansinne. Ni attackerar ju inte problemet genom att subventionera jobb som inte finns. Stäng gränserna, sluta med detta utopiska projekt. Utanförskapet har ökat succesivt oberoende borgerlig eller rödgrön regering för att vi inte har jobb men vi bli fler medborgare genom massinvandring som ska försörjas av en sinande välfärd.återgå till ert gamla folkhemsbygge som riktiga i socialdemokrater och inte som populister och lakejer till EU som styrs av bilderberggruppen som även styr 100% av Usas politik genom att kontrollera centralbanken. Federal reserve är privatägd som kontrollerar både demokraterna och republikanerna genom korruption.

Jag uppfattar det också som att Reinfeldt och Sahlin tjänar bilderberggruppen mer än sin egen befolkning.

/John

Martin Gustavsson sa...

@Youbi

Varfoer skapa fler jobb? Vi oeverkonsumerar ju redan? Industrin aer automatiserad. Ska vi skapa mer byaakrati eller vad vill du skapa egentligen? varfoer?

Vore det inte baettre att vi alla jobbar mindre och konsumerar mindre?

Du vill skapa behov som inte finns. Det aer ju ren idioti.

Ja visst aer det synd att S säger ja till EUs race mot bottnen. nej, precis. För det är vinner varken jag, du eller S på, utan alla andra som tjänar på att arbetarrörelsen är svag och splittrad. Varfoer har S en saadan idiotisk politik?

Jag gillar visst tanken paa en slags union, men allvarligt, EU projektet, samt globaliseringen, somd et faktiskt ser ut, verkligheten, med frihandel, aer ju faktiskt inte ett socialistiskt eller demokratiskt projekt. Det aer ett kapitalistiskt projekt daer laenderna och arbetarna bjuder under varann.

just det.. mininivåer av välfärd... blir ju resultatet i skattesaenkar-racet och samtidig betalning av avgiften och samtidig arbetsloeshet och samtidig invandring. idioti.

Ha ha. Reglering av finansvärlden? miljö? Du skojar. EU har ju inte direkt visat sig duglit paa den biten. I saa fall hade det inte varit "KRIS!" nu.

Det aer just korrupt överstatlighet som aer problemet.

Har inget emot att S vill se ett socialt Europa där man värnar varandra oavsett nationalitet, men EU aer ju bara motsatsen. Konkurrens till doeds. Hej daa Saab och Volvo m.fl.

Om det inte handlar om att förstöra unionens länder... varfoer ser det daa saa inihelvet moerkt ut? Det är naivt att tro att Bilderbergsgruppen arbetar i arbetarklassens intresse, anser jag.

När det gäller arbetstidsförlängning....tror jag paa arbetstidsfoerkortning.

Laat folk studera eller jobba som de vill och laat de som vill gaa i pension tidigt. Laat folk kaenna motivation att arbeta om de vill arbeta. maenniskor blir baade lyckligare och effektivare saa tror jag.

Skolan behoever inte saa maanga laerare som stressar upp eleverna med betyg och annat tram. Vaeck deras intresse och kreativitet och de kommer automatiskt prestera laang oever maalen.

Sjukvård kan vi goera om till friskvaard. Istaellet foer att pumpa folk fulla med laekemedelsmaffians mediciner kan vi aendra livsstil till en friskare livsstil. Det kommer ge mycket baettre resultat.

äldreomsorgen aer inga problem alls naer vi har saa maanga arbetsloesa. Alla kan vara med och ta sig tid till vaara gamla medborgare i staellet foer att gaa kurser som korruption och byraakrati skapat foer att trycka ner folk i skorna. De gamla har viktiga saker att laera oss.


Du har lurats effektivt a Bilderberg-Mona.

Klart att man kan hoeja pensionsaaldern, men det behoever man foer helvete inte goera naer vi samtidigt har en enorm ungdomsarbetsloeshet! Jaevla idioti! Daa faar vi ju bara fler arbetsloesa som jagar jobb som inte finns.

Kom ur din hjaerntvaett nu och ta med folk till www.aktivdemokrati.se !