torsdag 28 januari 2010

Bostadspolitiskt förfall a la Odell - redan före finanskrisen


Finanskris? Visst. Men inte hela sanningen. Jag ser att Mats Odell pekar på den när bostadshaveriet ska förklaras. Just i det här fallet tror jag till och med att mina blogginlägg om nedmonteringen av bostadspolitiken började skrivas före krisen. Wallenstam och andra bostadsaktörer varnade strax före valet 2006: "Vi stänger ner hyresrättsproduktionen om alliansen vinner" var budskapet.

Förklaringen
att byggandet av just hyresrätter inte skulle prioriteras om investeringsstöden avskaffades. Boverket hade redan då visat att 70 procent av de hyresrätter som byggs de senaste åren inte hade blivit av utan produktionsstödet. Även dag, i de regionala analyserna av bostadsmarknadsenkäten 2009, lyfter länsstyrelserna fram borttagandet av stödet som en viktig förklaring till haveriet av byggandet.

För ett år sen skrev jag ett blogginlägg om just Mats Odell. Han hade då i tidningen Riksdag&  Departement sträckt ut handen till socialdemokraterna. Den utsträckta handen förklarade han med:
"Vi kan inte fortsätta med en politik som gör att vi har ett så lågt byggande.
– Vi vill ha Socialdemokraternas stöd för en ny politik. Det vore en pyrrhusseger att genomföra en reform som inte står sig över flera val framåt,

Idéologi? Ja, jag tycker att man måste läsa dagens artikel om bostadspolitiken i Svd med de glasögonen. Ett av Mats Odells första uttalanden - före krisen - var att Sverige inte har något statsråd för lastbilstransporter. Därför behövdes, med någon sorts logik, inte heller en bostadspolitiskt ansvarig i regeringen. I något inlägg är jag ganska tydlig med att det inte handlar om att svika vallöften. Alliansregeringen hade långt före valet presenterat och stått upp för sin tomhet på bostadspolitiska ambitioner, något som möjligen "andra" kunde ha hjälpt till att beskriva före valet.

Odell
gör bäst i att stå för politiken och dess effekter. Början han trixa med tidigare ställningstaganden när han ser att politiken har lett till haveri av bostadsbyggandet är han farligt ute. I dagens artikel heter det att "bostadspolitiken är en "stor politisk fråga".  Att det ser ut som det gör beror nog en del på följderna av en motsatt syn hos Odell själv:
"– Vi har ju inget lastbilsdepartement för lastbilsfrågor eller någon lastbilsminister. Varför skulle vi då ha ett för bostäder?

Mer att läsa:
- 47 (!) nya studentbostäder i hela Sverige under första halvåret -09
- Svensson har en bra analys av Odells bostadshaveri...

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Johannes Tirén sa...

Peter! Odells förslag om att hyra ut halva bostaden skattefritt kan bli en rejäl nytändning. När jag för några år sedan bodde i Bergen häpnade jag över alla villaägare som byggde lägenheter i delar av sina hus de kunde avvara. Men så fanns där heller inge bostadsbrist (handlar också om det *läskiga* ordet "marknadshyror") och jag kunde få en lägenhet på under 24 timmar hyfsat centralt.
/Jx

Tryggve sa...

Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!