fredag 1 januari 2010

2010 - valár

Jaja, 2010 kunde ha startat bättre. Det började stökigt hemma i Sverige. För egen del en medioker, brittisk nyársmiddag, undantaget det röda vinet Finca som var underbart. En trevlig kväll trots det, med spontan linedance av Pia och mig till svensk dansmusik pà ett dansgolv mest invaderat av spanska barn som lekte kull. En natt med nágot som máste ha varit stormvindar kompletterat med brák och polisinsats till hotellrummet bredvid. Trots det, nu är valáret pábörjat. Peter Högberg med inlägg om SvD-bloggnotis att Sverige nu har världens högsta skatter och Johan Westerholm som páminner om att jag fakiskt är i EU:s ordförandeland har hunnit "posta" före mig. Här pá Mallis finns knappt en tillstymmelse till info om det spanska ordförandeskapet, i alla fall inte där vi turister rör oss.

Det där korta inlägget som Peter skriver om - skatterna: Jag tycker det i sin extrema korthet inrymmer  mycket av det som valdebatten kommer och máste handla om. Svd som fàr ses som företrädare för alliansens värderingar i det här fallet, där skatter ses som nágot fristánde frán det de ska betala för. Och förstás nágot som inte har ett uns att göra med "fördelningspolitik". Att betala till várt gemensamma utifrán ens förmága. Den principen har helt förfalligt i alliansens Sverige`- ett viktigt omráde för áterställare hur mycket borgarna än klagar. Det rör ekonomi, statsfinanser och trovärdighet i regerandet: ser man som SvD skatter som helt fritt kan sänkas utan koppling till vad de ska betala är man ute pá farliga vägar.  

Att SvD skriver om detta när vi gár in i det fjärde áret med alliansregering borde av dem själva betraktas som ett gigantiskt misslyckande. "Sverige - Reinfeldt statsminister - "várldens högsta marginalskatter"
láter onekligen inte som den politiska retoriken. Här ligger ocksá det stora misslyckandet: tron att det är med sänkta skatter som jobben kommer. Tron att mindre pengar till gemensam välfärd med sämre trygghet ska fá hjulen att snurra. Det om nágot är en snurrig syn. Haveriet av hela den teori som alliansens program bygger pá träder fram bakom Svd:s korta inlägg.  Men som sagt: Valáret har startat och receptionen i mitt spanska hotell kryllar nu av "bambinos" vars samlade ljudnivà väl slàr ut en svensk valdebatt.

Fler inlägg: Martin Moberg med gott nytt ár-hälsningar.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant?

3 kommentarer:

Pennelina sa...

Önskar dig ett Gott Nytt År från den djupa skogarnas Värmland! Här har vi i alla fall haft en lugn och fin start på 2010.

Nyårskramar från Pennelina

Helena sa...

Gott nytt 2010 Peter ! Det låter skönt att ladda batterierna utomlands. Välkommen hem till Sverige, dags att ta itu med valåret.

Peter Andersson sa...

Sorry, vänner, för sent svar på grund av utlandsvistelsen ..Men nu är jag som synes hemma i denna --- k.y.l.a *suck*

/peter