lördag 23 januari 2010

Dags att sticka slutligt hål på ballongen "Nya moderater"


Bilden av en ballong passar särskilt bra på begreppet "de nya moderaterna". 2006 svävade den uppåt skyarna, ända till maktens toppar. Färgen varierar - var och en kan välja sin favoritfärg. Innehållet gav lyft men skalet är tunnt. Vid det minsta lilla stick spricker allt och tomheten visar sig. "Nya moderaterna" - en riktigt politiskt ballong, alltså.

Det blir åter aktuellt att skriva om idag. Svenska dagbladets ledarsida hyllar förstås gårdagens DN debatt av Reinfeldt/Schlingmann som jag också reflekterade över i ett inlägg. Visst. SvD saknar "Timbropolitiken - det man kallar "effektiviseringar" av en byråkrati man tycker sig se. Men man hyllar förstås det moderata nyspråket som idag handlar om att beskriva "sänkt skatt" som krav på "höjd lön". Utan att berätta om hur politiken slår vare sig mot välfärden eller hur de sänkta skatterna fördelas mellan samhällsgrupper.

I Dagens nyheter får moderaterna också hjälp i sina försök att beskriva sig som "vänster". Samtidigt är politiken som förs mer "gammelmoderat" än vad Bo Lundgren, den gamle (m)-ledaren med det ständiga rabblandet om skatter ens vågade drömmar om. Det där är inget nytt. Att Reinfeldt pratar ett språk och gör annat i praktiskt politik ingår från början i den strategi han tänkte ut redan som ung, med totalt fokus på Makten. Val i Sverige vinns med sossepolitik. Det omvända är förlust. Väljarna vill inte ha borgerlig politik. Därför vreds pratet (retoriken) om för att passa väljarna. Den oranga ballongen lyfte. Nu är det hög tid att granska innehållet på allvar. Det leder utan tvekan till punktering.

Det viktigaste för att avslöja tomheten är verkligheten. Den politik man faktiskt har fört. Om detta kommer mycket av valrörelsen att handla. Men kanske blir dagens interna strid i (m) om kvotering till bostadsstyrelser en illustration av hur allt fungerar. Partiet vill egentligen inte ha det. Men i valtaktikens skugga kan allt kastas över bord över en dag eller natt. "Ledningen" - maktens män - ser att mycket talar för förlust. Då gäller det att dra upp fingret, känna vindriktningen i väljarvindarna och försöka tala ett passande språk. Att regeringen är splittrad och Maud Olofsson vill annat är inget värt i det läget. Att den politik Reinfeldt fört har ökat skillnaderna mellan män och kvinnor betyder inget om kvoteringskravet ger bilden av en progressiv moderat rörelse.

Det innehållslösa, med utanpåverket som det viktiga, märks kanske starkast när det gäller "jobbpolitiken" och dess misslyckande. Samtidigt blir diskussionen om sjukförsäkringen en järnhård påminnelse om att samma gamla syn på samhället fortfarande lever. Utpekandet av det man ser som "svaghet" och mtosättningen mellan "the hard working people" och de som "bara lever på bidrag" är vassa nålar som ballongen har punkterats av.     

Fler som bloggar:
- Kent Persson om örebovarianten av "nya.."
- Martin Moberg om tomt "m)-prat på andra områden,
- Johan Westerholm om "olycksdrabbade Olofsson"
- Röda berget om (m) ger stöd till fackföreningsrörelsens lönekrav...


-Kolla andra bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,