tisdag 19 januari 2010

Makten, media och Fredrik Reinfeldt

Valår kan kanske liknas med barndomens oändliga tid, från uppvaknandet på julaftons morgon till den sekund då julklapparna äntligen fick öppnas. Demokratins egen högtid, så att säga. En relationskamp mellan de politiska partierna och väljarna. Men inte alltid direkt. Ibland ska det som sägs omtolkas, uttolkas och "förklaras" av en mellanhand. Medierna.

Mediernas betydelse i en demokrati kan förstås bara försvaras.Visst kan man ha åsikter som vinklingar som görs. Att, som Svenska dagbladet, på nyhetsplats beskriva ett valstart för (S) som "blek", kan irritera. Man får ha mer förståelse för att tidning på ledarsidan är mer politisk, driver debatt och granskar. Även där tillåter demokratin att man har synpunkter. Som när SvD-ledaren idag uppmanar till återhållsamhet när det gäller siffror om arbetslösheten. Att siffror som visar på alliansregeringens haveri med sin viktigaste fråga inte är önskvärda förstår jag. Men visst ska verkligheten beskrivas utan det trixande med siffror som regeringen själva har stått för.

I det här sammanhanget blir Johan Sjölanders inlägg viktigt. När Expressen berättar om en svensk statsminister som tydligen i ett tal skälller ut medierna måste man fundera. Just det här året borde det rimligtvis vara det sista en ledare gör. Man vill väl gärna vara vän med medier inför ett valår? I ett tidigare inlägg om detta skrev jag så här:
Det finns nágra "mest absurda" illustrationer som har avslöjats som gäller Reinfeldts partis mediasyn: Du minns säkert när moderatledaren hävdade att frágor om hans parti skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna ställdes därför att sossar ringde runt till redaktioner och krävde detta. Du minns kanske ocksá hur regeringskansliet träffade Dagens Eko för att klara ut hur rapporteringen skulle ske. Minns att Reinfeldt rekryterade ledande mediafolk till sin regering just frán Ekoredaktionen. Du kanske ocksá minns de moderata riksdagsledamöterna som krävde ökad styrning av media? Nej, inte 1909. Det var i ár, 2009.

Ser här i och för sig ett sakfel. Reinfeldts folk träffade ju Ekot 2007. Allt för att klara ut "kommunikationen"  mellan redaktionen och regeringskansliet. F*n trot.


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Kurt sa...

Ja, Fredrik Reinfeldt har det jobbig. Regeringen övervakar hela svenska folket (ytterligare ett faktum som inte bör påtalas i valrörelsen), och han ser allt som händer och sker, och så får han ändå inte bestämma vad som skall publiceras i media.

Anonym sa...

Kommer moderaterna ha en valupptakt nu i januari?

Att kalla S valupptakt för blek var taskigt.

Lennart Bladh sa...

Här kommer ett förslag till Fredrik Reinfelt inför valrörelsen.

http://fms-gotland.blogspot.com/

Mvh

Lennart Bladh
Svenska Institutet FMS