måndag 25 januari 2010

Enskilda påhopp moderat desperationsgrepp i försvaret av sjukförsämringen


Idag sopar två ledande moderater bort gränser som tidigare har funnits för den politiska debatten. I ett inlägg i Aftonbladet skriver (m)-ledamöterna i riksdagens socialförsäkringsutskott Gunnar Axén och Helena Rivière om försämringarna i sjukförsäkringen. I sitt försvar av politiken riktar man sig till Alexandra Johansson som tidigare har berättat om sin situation. I en tidigare artikel skrev Alexandra:
De har tvingat ut människor ur ett system för att sätta dom i ett annat system. De kallar det för att ”korta rehabiliteringskedjan”. Men vet de hur många som hann bli rehabiliterade? Nej, för pengar till att korta sjukvårdens köer finns inte. Pengarna som tjänas in på att plåga svaga ska gå till de friska som jobbar, ja de som fortfarande har rätten att existera.
De två moderata företrädarna gör någon form av diagnos de tycker sig ha rätt till efter att ha läst en debattartikel. De skriver.
Tydligare kan hon inte säga att hon inte är särskilt intresserad av att få möjlighet att försörja sig själv och sina barn. Hon vill vara kvar i sjukförsäkringen, ha sin försörjning därifrån och gå fri från krav.
Där gick tydligen en enskild över gränsen. Att på det sättet angripa makten är inte acceptabelt i det moderata Sverige. Därför skriver de två moderaterna med Alexandra som exempel. Kring hennes situation att vara sjuk, placerar artikelförfattarna ett par situationstecken. Vi vet alla vad det står för.

Jag
har lärt mig att politiska ansvariga ska vara väldigt försiktiga i att använda enskilda som exempel i politiska debatter. Politiken ska visserligen ta utgångspunkt från hur enskilda påverkas av det man beslutar (eller inte beslutar). Men det gäller att vara oerhört varsam. Man har oftast en mycket begränsad del av "historien" när man ger sig på personliga exempel. Kravet på högre politiker som riksdagsledamöter och statsråd måste självklart ställas mycket högt.

Socialdemokrater
som Veronica Palm har tillsammans med de rödgröna förslag om en ny och bättre sjukförsäkring. Precis som Mona Sahlin gjorde i gårdagens Agenda-debatt är de villiga, mycket villiga, att ta debatt med Axén och Rivieré om de sjukas villkor i dagens Sverige och om alternativen till hur vi i vårt land ska forma trygghet för människor. Ta debatten så i stället för de här utfallen mot enskilda!

Peter Högberg skriver också, detsamma gör Johan Westerholm som skriver med avsmak. Alliansfritt Sverige har nyheten också.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

35 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns tiotusentals lika jobbskygga. Bra jobbat alliansen.

Peter Andersson sa...

anonym, förstås.
Mitt inlägg handlar inte om arbetsskygga utan om sjuka. Läs om , om du har tolkat så tokigt. Tror att det är försvarare av ex en bra sjukförsäkring som har anledning att bekämpa fusk. Men igen. Det är inte det mitt inlägg tar upp.

p

Andreas sa...

Håller i princip med dig. Men dagens debatt sker också på medias villkor och media, särskilt AB och Expressen blåser gärna på med snyfthistorier om hur enskilda drabbas av faktiska eller upplevda försämringar. Att politiker då faktiskt granskar och även ger sin syn på dessa enskilda exempel tycker jag i vissa fall kan vara relevant. Men självklart måste debatten och den sakpolitiska diskussionen föras främst på en helt annan nivå.

Johan Olsson sa...

Riks-slackern Alexandra synas i sömmarna - bra.

Istället för att gå in i igelkottsförsvar Peter, var saklig istället.

Hur står det egentligen till med Alexandras arbetsförmåga? Hon bor i ett flervåningshus med pool som ska underhållas och har tre barn och hund och vad jag förstått knäcker hon extra som landskapsfotograf, men jobba kan hon inte. "Att mista sjukpengen är det värsta som kan hända henne".

Något luktar illa, vågar du lyfta på soffkudden och titta vad det är?

Riks-ironikern sa...

Riks-nazisten Johan Olsson har rätt. Alexandras barn borde avrättas, sjuka ska inte få ha barn. Poolen ska gjutas igen med cement. Folk mår bra att bli av med sjukpengar. Bäst mår de av att få fötterna avsågade med motorsåg.

Emma-Lou sa...

Varför säger inte Alexandra vad hon är för sjuk? Man kan ju inte låta en sjukskrivning gå igenom om man inte har papper på vad personen är för typ av sjuk.

Håller med om att Moderaterna (inte alliansen!) var rätt vassa i och med deras uttalande mot en enskild individ. MEN, Alexandra valde själv att först medvara i en artikel emot och nu fick hon ett öppet svar. Hade Moderaterna valt att inte bemöta artikeln, hade det blivit ett jäkla liv om det istället.

"I bakhuvudet på henne surrar tanken att ”jag inte skulle ha behövt åka dit alls, om min grundtrygghet inte hade rubbats”."

Jag vet inte varför Alexandra fick en remiss till psykriatrin, men hennes uttalande får mig att känna att hon inte ens vill försöka bli frisk...?

Jag vet som sagt inte hur Alexandra lever sitt liv eller vad hon är för sjuk. Men dessa frågor och tankar ploppade upp direkt när jag läste artikeln...inget illa ment mot någon part (är inte heller moderat).

Fibrotjej sa...

@ Johan Olsson -
Ja, hur står det till med din läskunnighet? Hon bor inneboende med sina tre barn i en lägenhet eftersom hon, när hon utförsäkrades inte hade råd att bo kvar i hyreshuset hon bodde i. Poolen är i plast, hur många barn hon är är oväsentligt, hunden får hon hjälp med och att hon knäcker extra som landskapsfotograf är rent hittepå från din sida.
Snälla söta rara du, sätt dig in i faktan (som går att läsa sig till) innan du yttrar dig på det sätt du nyss gjorde. Var jag saklig nog för din smak (även om jag inte heter Peter)?

Wilmer sa...

Om Alexandra verkligen är så sjuk så att hon behöver vara yterligare sjukskriven på heltid efter att redan ha varit det i 3 år så kan man verkligen undra om hon är lämplig att ta hand om tre barn!

Orkar man ta hand om barn så orkar man också jobba!

För barnens bästa så borde hon omedelbart bli av med vårdnaden. Barn ska inte behöva växa upp med så dåliga förebilder som Alexandra.

VarthDader sa...

Herr Axén har en människosyn som för tankarna till 30 talets Tyskland. Det enda han hade att säga om när det skrevs i media om att människor hade tagit livet av sig pga att de blivit utförsäkrade var "Man ska inte skrämma upp folk i onödan". Det säger en hel del...

Riks-ironikern sa...

Som Wilmer säger så är Alexandra en dålig förebild för att hon är sjuk. Är man sjuk mer än 10 dagar om året ska man ifråntas sina barn. Sedan ska man få ögonen utstuckna med en rostig kniv.

En rolig lek vore om de lokala moderaterna samlades för att kasta tomater på henne och skrek: "Så här vinner vi våra röster!" Wilmer kan avsluta med att smeta avföring på den lokala försäkringskassan och kräva att ryska invandrare ska städa upp.

Det vore bra.

VarthDader sa...

En fråga som jag vill ställa till Herr Axén och Moderaterna är: Varför ville moderata riksdagsledamöter att Karl Sigfrid skulle LÅTSAS vara sjuk för att inte rösta i FRA-frågan. Är det inte ett brott att sjukskriva sig om man inte är sjuk? Varför är det okej för Moderaterna att fuska med sjukskrivning när det inte är det för folket? http://www.youtube.com/watch?v=pnIX_W2nD1Q

Eva sa...

Wilmer skriver: "Orkar man ta hand om barn så orkar man också jobba!"

Det var ovanligt korttänkt och cyniskt - för att hon tar hand om sina egna barn betyder inte det att hon har krafter över till annat OCKSÅ. Det kanske är det ENDA hon orkar! Jag har en vän som är i en liknade situation - ensamstående med en ytterst vaken och pigg 4-åring. Trots att han är på förskolan 9-16 så orkar hans mamma nätt och jämnt med att ta hand om honom - att dessutom jobba är helt otänkbart!

Lena Gustavsson sa...

Är det ingen som tänker på de stackars barnen? De tvingas leva år ut och år in med en mamma som inte orkar ta väl hand om dem och uppfostra dem att ta ansvar för sina egna liv. Varför tar inte de sociala myndigheterna sitt ansvar för dessa stackars barn?

klara sa...

Stackars Alexandras barn. Varför ska de behöva leva med en så sjuk mamma. Hur kommer det påverka deras liv?

VarthDader sa...

Nu har idioten Axén gjort det igen. När aftonbladet frågar Axén om de starka reaktionerna på hans påhopp i ett enskilt fall (trots att de alltid säger att de inte kommenterar enskilda fall), så säger stolpskottet så här: "Nej, den kommer alltid, vi ska inte förvärra sjukas oro." Man kan bara dra en slutsats om den mannen: han är dum i huvudet.

Men man förstår ju varför Moderaterna inte vill ha debatt, det gagnar dem inte. Likadant var det ju med FRA, då sa Reinfeldt "alla tjänar på om debatten lägger sig". Underförstått: vi vanliga medborgare ska hålla käften och inte lägga oss i vad alliansen hittar på i maktens korridorer.

Anonym sa...

Helt otroligt här finns ett och annat nazistämne som kommenterar här helt klart. Vad blir nästa steg om man inte anser att sjuka människor skall få lov att ha barn? Jag tycker att steriliseringen ligger i luften men det är kanske bara jag.. Obehagligt. Lika obehagligt som Axén och Rivières påhopp.

Kent K. sa...

Re: Wilmer, Lena Gustavsson, Anonym1 och klara

Det är märkligt vad en del kan häva ur sig saker när de kan göra det i skydd av anonymitet i kommentarsfälten till artiklar och på bloggar!
Fega ynkliga och patetiska är vad ni är era stackare!
Skulle vilja se er göra det öga mot öga era ynkryggar!
Man undrar, när blev det "politiskt korrekt att uttrycka sig som en del gör! Ni borde skämmas!
Har ni några kommentarer till mitt inlägg om er så kan jag i nästa inlägg lägga ut min adress så kan vi snacka öga mot öga ni och jag!

Hannes sa...

Alexandra har tre barn och är sjukskriven sedan tre år tillbaka, trots det har hon råd med att "bo i ett vanligt hus med en vanlig bil och en vanlig hund".

Jag jobbar heltid, men inte faan har jag råd med något hus. Min bil är 13 år gammal och rostig. Hund har jag definitift inte råd med.

Uppenbarligen är det sjukskriven man ska vara för att få ett drägligt liv i det här landet!

Anonym sa...

Hur kan vissa som kommenterar tala om "påhopp"? Läs SAOB och ta reda på vad ordet påhopp betyder. Om Alexandra går ut i pressen med sin snyfthistoria får hon väl rimligtvis vara beredd på att denna historia diskuteras. Det är väl för övrigt hela syftet med att gå ut med den? Hur tänker ni? Skall sjukskrivna gå år efter år utan att deras tillstånd uppmärksammas av någon? Skall det vara deras eget val om de skall fortsätta att uppbära sjukpenning utan besvärande frågor eller skall de få hjälp att komma tillbaka till ett vettigt liv där de kan försörja sig själva?
Jag tycker diskussionen är obegriplig.

Anonym sa...

Varför skaffar man tre barn om man är "sjuk". Det är nått som inte stämmer här.

Peter Andersson sa...

Ja, så har kommentarerna strömmat in under dagen. Bra med debatt. Tråkigt att de alltid närvarande "Anonym" inte respekterar de kommentarsregler jag har.

Här har ämnet vidgats och passerat allt från det jag tar upp, om ledande politiker ska skriva som man gör till en enskild medborgare, till diskussion om vilken sjukdom A har, om hon verkligen har rätt att behålla barnen...osv. Man suckar.

Men samtidigt ska man notera skillnaden mellan att så att säga "vanligt folk" diskuterar en artikel. Att riksdagens ordförande i socialförsäkringsutskottet skriver rakt emot en enskild i en fråga som berör det egna utskottet är helt oacceptabelt. I den rollen ska såväl G. Axén som hans moderatkollega stifta lagar. Att då i en debattartikel helt öppet deklarera att man inte riktigt tror på att en person som har drabbats av de regler man själv klubbat i riksdagen verkligen är riktigt sjuk. Det blir en helt vanvettig situation om parlamentsledamöter ska delta i debatter om enskilda. Just därför tillåter inte heller riksdagens regler detta. Det är en sak om de två hade angripit (S) eller dömt ut fusk. Men att göra det utifrån en person som protesterar mot de lagar de själva har fattat beslut om är fullständigt heltokigt.

Men bra att diskussionen kom igång i alla fall. Och kanske man ska komma ihåg det jag skrev i första kommentaren. Det här har ingenting att göra med om det är rätt (vilket det inte är) eller fel att bluffa eller fuska med försäkringssystemen. Det finns all anledning för oss som tycker de ska vara kvar och innehålla ett verkligt skydd att se till att fusk verkligen kan, som det heterm beivras.

Två riksdagsledamöter har i sitt inlägg bedömt en enskild. Det är inte riksdagsledamöternas uppdrag. Tack och lov.

/Peter

Anonym sa...

Till er som undrade över hennes sjukdom, det går att läsa i den första debattartikeln i AB, som fibromyalgi: kronisk smärta i alla 4:a kroppskvadranter.
Detta leder bland annat till smärta i muskler, leder och skelett. Andra symtom är oro, ångest, trötthet, tarmbesvär, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, minnesstörning och urinbesvär. Detta är ändå bara de "vanliga" symtomen och just ja, den var kronisk också...
Snacka om att de s.k. snälla, trevliga "arbetarpartiet" moderaterna nu har visat sitt riktiga ansikte genom att slå på dem som redan ligger.
Sedmera ber jag om ursäkt för det anonyma inlägget, har inte skaffat ett googlekonto ännu.

Snickarn sa...

Skönt att det är några som tar bladet från mun och tänker på att det är skattebetalarna som tvingas betala för alla dessa arbetsskygga individer.

Peter Andersson sa...

"Snickarns" inlägg är väl en bra illustration av det tokiga i att sätta diagnos eller allmänt ta ställning till människors skäl att vara frånvarande från arbetet genom debattinlägg.

/p

Anonym sa...

Inte så konstigt att Peter A försvarar Alexandra. Han lever väl också på oss skattebetalare. Politiker som han är.

Peter Andersson sa...

Anonym..som åter bekräftar att jag borde spärra alla dito. Om det inte vore för en viktig princip.

Nej, jag har ett vanligt förvärvsarbete också. Politiker är jag på fritiden. Så du vet.

/P

Fallen sa...

Som sjukskriven och dess rättigheter:

- Det måste synas att man är sjuk, annars är man inte sjuk.

- Viktigt med diagnos, personens lidande reflekteras aldrig. Nej, diagnosen och personen blir sin diagnos. Allt vägs utifrån symtomen som personen visar utåt. Berättar inte personen allt, eller visar en mask utåt. Så är det ytan som bedöms. Det som inte visas, existerar då inte.

- Barn ska omhändertas, en faktisk kostnad på 100 -150 000kr barn/mån, för kommunen. Vem har sagt att detta är det bästa för barnet? Att omhändertas är en traumatisk upplevelse för barn, där barnet oftast lägger skulden på sig själv för att det skedde. Nu sluter vi ytterligare en ny cirkel kring psykisk ohälsa.

Dax att lämna det sättet att väga, bedöma och se personer. Det gynnar ingen.

Se på G.A & H.R, utfall i AB. De går på samma linje. Det som inte syns existerar inte. Hon ser ju direkt ut att vara sjuk. Då är inte heller Alexandra det. Sjuk.

Utan den grupp, som ifrågasätts mest är de som, är sjuka utan det syns på utsidan. En psykisk sjuk, måste även lägga hela sitt liv öppet, för att bli trodd. Samtidigt som den lägger ut sitt liv på allmän beskådan, så kastar folket sig över och säger "Sluta att vara ett offer!"

Men är det någon som egentligen vill höra? Nej, för folk blir rädda.

Här tar vi från personen, sin identitet, vi skalar av allt, utan det som är, diagnosen och det är det som vi ser som person. Allt som är identitet, personlighet ifrågasätts. Som det vore en rättighet för endast de som arbetar. Få ha en identitet och en personlighet.

Tror som sagt ingen direkt utsätter sig för detta frivilligt, men det finns väldigt många som inte har ett val. Vad händer i framtiden om du själv skulle bli sjuk? Har du tänkt tanken?

Anonym sa...

Konstigt att svenskarna är ett av de folk som lever längst i världen när vi samtidigt är så enormt sjuka och inte pallar att jobba. Hundratusentals människor är långtidssjukskrivna och ännu fler förtidspensionärer. Det går inte ihop rent logiskt. Kanske beror det på att det ställs för låga krav och förväntningar att man ska försörja sig själv, istället lever folk på bidrag (och jobbar lite svart parallellt).

Anonym sa...

Hm, som regering skulle jag ALDRIG välja att gå in och kommentera en enskild person på det viset i media. Det är liksom legio att privatpersoner intervjuas i tidningar och berättar sin historia om politiker o s v MEN det är inte legio att de styrande går ut i det enskilda fallet för egen kommentar. FAST det som är positivt med detta, är ju hur pedagogiskt alliansen visar sitt dåliga omdöme och politik alldeles själva. /gt

Josefine sa...

Själv förvånas jag mest över att Alexandra kan ha hus, bil, hund och tre barn. Hur har hon råd som varit sjukskriven i flera år? Jag som jobbar heltid och bara har ett barn har då inte råd med hus, bil och hund. Får nöja mig med en liten hyreslägenhet i utkanten av stan och åka kommunalt. Hus kan man ju bara drömma om.

Einar Berg sa...

ja ja ja,,,, vad säger man *suck*
Det är väl sådana här saker som man kallar för att "den politiska temperaturen stiger inför valet". Det röda laget kommer att vinna efter sommaren. Och det ska bli mycket, mycket, MYCKET intressant att se hur dom ska lösa det här med ohälsan. Alla röda bloggare som kallar alliansen för psykopater, nazister, känslokalla, rika överklass as osv. Jag hoppas verkligen att det finns en plan för det här när sjukskrivningarna kommer att öka och svartjobben kommer att stå som spön i backen. Det är nästan så att man vill rösta rött bara för att se hur det går.

Ubbla sa...

Dagens språklektion: Det heter inte "situationstecken", utan citationstecken. Att citera, lägga in ett citat. ;-)

Wilmer skriver: "Orkar man ta hand om barn så orkar man också jobba!"

Men snälla, är du på riktigt??!?

Är man 100% frisk och arbetsför så orkar man BÅDE jobba och sköta ett hem och familj. Har man inte energin till bägge delarna ÄR man inte 100% frisk och arbetsför, och då är det orka med att leva man måste få koncentrera sig på. Har man då följaktligen inte energi kvar till att jobba också, så ÄR man inte arbetsför.

Det är inte en normal linje i vår moderna upplysta tid att man skulle leva för att kunna arbeta, utan tvärtom att det är en förhoppning att man ska kunna arbeta för att kunna leva. Leva går först, arbeta kommer sedan.

Det finns ENORMA grupper funktionshindrade och sjuka som kanske i och för sig skulle kunna lägga ALL sin energi och fokus på att sköta ett arbete 8 timmar om dagen fem av veckans dagar, och som i extremfallet då också knappt skulle orka NÅGONTING mer någon av veckan övriga vakna timmar. Om de ens skulle orka vara vakna. Många sådana symptom syns inte alls utanpå.

Jag fungerar inte själv bättre än att några av mina mest felaktiga arbeten sög musten ur mig såpass hårt. Samtidigt ger jag utåt sett oftast alla ett helt normalt och fullt friskt intyg. "Den där killen är ju arbetsför, det syns ju."

De grupper som saknar kunskaper och insikter om det här, som verkligen på allvar tror att ALLA människor är precis så friska och arbetsföra som de ser ut utåt, och tydligen anser att vi ska leva för att arbeta enbart är de mest pinsamma, och rent ut äckliga människor som finns. Antihumana, antisociala och anti allt man kan tänka sig, i min bok.

Men om de verkligen var intresserade av att lära sig lite elementär empati och förståelse för andra människors förutsättningar så skulle de kunna det... för det är faktiskt egenskaper människor föds med, och som bara är frågan om att förstå att man har i sig, och lära sig använda.

En av alla "Anonym" skrev: "Konstigt att svenskarna är ett av de folk som lever längst i världen när vi samtidigt är så enormt sjuka och inte pallar att jobba."

Ett närmast infantilt felslut. Vi svenskar har levt så länge som vi gör just för att vi har haft väl fungerande sjukvård, rehabilitering och humana ersättningssystem. Det kommer säkert att bli rejäl ändring på den punkten om allt sådant börjar avskaffas, var så säker!

Per Hagwall sa...

Håller helt med Stig-Björn Ljunggren i det här fallet. Å ena sidan var svaret från Axén och Rivière kantigt och oempatiskt. Å andra sidan är det larvigt att låtsas vara upprörd över att Alexandras enskilda fall diskuteras, det var hon själv som valde att gå ut med det i Aftonbladet.

Anonym sa...

Haha. Bloggaren blir tydligen jättesur för att för en jädrans gång skull så vågar någon bemöta alla dessa tusentals snyfthistorier som kokas ihop på våra tidningsredaktioner! Vi får som sagt inte veta vilken sjukdom människan säger sig ha utan man får bara veta att det är SÅ synd om henne för att hennes fall synas. Kom igen, om denne bloggare hade tänkt till några sekunder hade han skämts för en så pinsam analys.
/Ove

Anonym sa...

Riks-ironikern sa...
Som Wilmer säger så är Alexandra en dålig förebild för att hon är sjuk. Är man sjuk mer än 10 dagar om året ska man ifråntas sina barn. Sedan ska man få ögonen utstuckna med en rostig kniv.

Att dra logiska slutsatser har aldrig varit sossars starka sida. Om denne mamma hade jobbat kan hon ha barnen på dagis och hon kanske t.o.m. har råd med hemhjälp.