torsdag 14 januari 2010

"Den Gud ej gav hjärna - gav han "vinklar, streck och stjärna..."

Haubits 77...
Rubriken är ett citat, som jag minns det, från en av toalettdörrarna på förläggningen i Villingsberg och är ingen egen, negativ syn på officerare. Tycker i och för sig att det var ganska fyndigt. Det får stå som ingång till en kort reaktion på dagens ganska märkliga folkpartiutspel om upprustning. (DN, Brännpunkt, Ekot ) På samma sätt som just folkpartiet INTE står med på dagens utspel om euro-debatt gör man i försvarsfrågan ett eget soloutspel. Man frågar sig om det finns en "politisk-moralisk" gräns där de borgerligas möjligheter att kritisera de rödgröna för splittrade måste upphöra. Helt enkelt för att de själva är/ framstår som lika splittrade. (i den grad man nu utgår från att de rödgröna kommer att vara det. Läs mer här om en gemensam politik)

Det ska bli spännande att följa de borgerliga partiernas gemensamma budgetarbete. Den försvarssatsning som major Björklunds parti nu kräver ska förstås betalas. Höjda skatter? Mindre resurser till...vad? Välfärden? Ännu mindre till sjuka och arbetslösa? Visst ligger det en del i det jag skrev om när Odenberg (m) lämnade som försvarsminister. Dels att det är lite märkligt med just försvaret: Först ekonomi och budget(nedskärningar), sen först en definition av vad det man skurit ner på förväntas göra. Det borde rimligen vara tvärtom, utifrån en säkerhetspolitisk bedömning. Men redan då tyckte jag att en ansvarstagande politiker förstås måste ställa också försvarsbantningar mot de beslutade skattesänkningarna. Allt är en prioritering. Man kan sällan få allt på en gång.

Möjligen är artikeln oroande på ett annat sätt. Att partierna som ingår i den svenska regeringen verkar glida i sär i den säkerhetspolitiska bedömningen. Folkpartiet verkar ha en egen sådan.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Utan att egentligen kritisera det du skriver, men: "Först ekonomi och budget(nedskärningar), sen först en definition av vad det man skurit ner på förväntas göra. Det borde rimligen vara tvärtom, utifrån en säkerhetspolitisk bedömning."

Det där är en kritik som kan, och bör, riktas även mot de rödgröna partierna. Man är överens om en nedskärning på anslagen om 2 mdkr, men inte överens om var pengarna ska hämtas. Så tyvärr är det en gemensam hållning i försvarsdebatten.

Peter Andersson sa...

Anders. Tror att jag var medveten om att det låg en viss självkritik i inlägget också. Har för mig att jag delar den även med de (S)-företrädare som fanns i försvarsberedningen.. För egen del är det nog mer av princip-karaktär..att just den ordningen (tanke o sen åtgärd) är bättre än det omvända.

/pa

Ursus sa...

Uttrycket, som jag minns det, utgör hela texten i en låt framförd av en (norsk) popgrupp. Titel "Tretton små ord".
Sökte efter ovanstående då jag fann Din artikel.
Hälsningar
Björn