onsdag 13 januari 2010

Alliansens nya Försäkringskassa - the movie


hittat på Y-tube..lite äldre men ändå giltig.

Det kunde egentligen vara ganska enkelt. Friska har ansvaret att försörja sig. Är man sjuk men efter vård och behandling kan jobba igen så ska man göra det. Krävs ett lugnare tempo och anpassning till en återgång borde ett modernt Sverige kunna ordna det. Är man sjuk ska man också ha tryggheten att friskna till med en rimlig ersättning.

Nu är det inte så enkelt. Sjuk är inte längre sjuk. Politiken har valt att genom riksdagen sätta datum för när friskheten inträder. Det som borde vara individuell prövning blir regler som alla förutsätts leva efter, oavsett sjuklighet. Det får orimliga effekter och människor får hårda smällar av den politiken.

Och borgerliga bloggare och statsråd må skriva och prata bäst de vill. Regeringen har bekräftat att förändringarna görs för att få utrymme för sänkta skatter. Men visst: det ligger säkert någon form av värdering i politiken också. Nära det förakt för svaghet som på ett eller annat sätt visar sig på många områden i ett samhälle som inte har råd med solidaritet.

Kanske har vi som opponerar oss mot politiken alltför lite talat om det som "Salomos" kommenterar på till Veronica Palms utmärkta artikel i Aftonbladet. Hans teori är att den kraftiga misstro som Försäkringskassan nu drabbas av när reglerna slår hårt mot enskilda leder till ett nästa steg:

Nu kan steg 2 inledas och sjukförsäkringen som Allmän tas bort för att ersättas av ett privatiserat dito?


Det är inte alls otänkbart att han har rätt. Det driver upp efterfrågan och utbud av privata försäkringslösningar. Den som betalar privat vill helst slippa att också betala andras försäkring över skatten. Den gemensamt finansierade välfärden ersätts steg för steg med privata försäkringslösa. Där kanske den mer välbetalde tjänstemannen får en hyfsat bra försäkring. Hur det går för vårdpersonalen eller andra med tunga jobb och större risk är ganska tydligt. Det samhället vill inte jag ha. Tillbaks.

Ett hjärta rött skriver om kvällens Uppdrag granskning som jag missade. Edvin Alam har ohyggliga förhoppningar. Han bloggar om att en kommunikationsstrategi skulle kunna förändra människors upplevelser - konkreta, riktiga "på-allvar-upplevelser" av allianspolitiken. Jag tror inte slagen mot de sjuka går att kommunicera bort. Alliansen har förlorat kanske en halv miljon väljare på sjukförsäkringspolitiken. Inte främst på debatten utan därför att enskilda drabbas och det Sverige vill inte väljarna ha. Det blir sannolikt inte bättre efter denna dag.

DN, Ledarbloggen, Ab,
- Läs också Rogers inlägg med mer fakta och Krassman med analys. Helena som börjar räkna på sin utförsäkring, Johan Westerholm med liknelsen Tom tit, men också en replik till Kent Perssons inlägg. Tankar i lösvikt, Nemokrati, Marlene, Jerker och Sjumilakliv skriver också om eländet. Det gör också Marina och förstås Röda berget och Peter Högberg.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

gt sa...

Nä, den här allianspolitiken vill vi inte ha. Visst märks det verkligen nu har den dåliga politiken slår igenom?! I mångt och mycket är det rent horribela händelser. Men någon privat sjukförsäkring har jag inte tänkt söka som alliansen vill, nä- vi ska ha en fungerande försäkringskassa vid sjukdom i Sverige och inte en enda människa jag mött hittils tycker något annat
/gt

Eva sa...

Läs gärna inlägget 13 dec '09 på bloggen Det sovande folket http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.com/. Jag tar mig friheten att citera valda delar:

"År 1987 hittade jag en skrift på en pendeltåg till Göteborg som heter "Den nya frihetstiden" och den var skriven av en Charles Engelau som då var verksam inom SAF:s propagandaavdelning. Denne Engelau hann vara med och starta Timbro innan han dog. "Den nya frihetstiden" beskrev precis som i en profetsia i stort sett allt som hänt sedan dess. (förutom de ekonomiska kriserna!)

---

Många har blivit förvånade över sjukvårdsministerns lögner i samband med de nya direktiven för sjukskrivna. Det verkar så uppenbart dumt och ointelligent men det är det inte. Planen är att smutskasta Försäkringskassan så att vi ska förlora förtroendet för den eftersom det då kommer att bli lättare att konkurrensutsätta denna inom en snar framtid. Varför går Försäkringskassan med så stort överskott? Hela sjukförsäkringen går med kraftigt överskott. Detta är för att locka de privata försäkringsbolagen att vilja gå in och ta över administreringen av sjukförsäkringen. Det gör väl ingenting kan man tycka. Det kanske till och med blir bättre än med Försäkringskassan? De som så väl tar han om din hemförsäkring kommer naturligtvis att ta väl hand om din sjukförsäkring! För dem som i stort sett aldrig blir sjuka så kanske det inte blir några problem, men det kommer att vara ett privat bolag som avgör om du är sjuk, om du ska få vara hemma med feber och ersättning, om du ska vård vid allvarligare sjukdom osv. I USA där detta system tillämpas nekas 10-20%, av alla som har försäkring, varje dag att få vård för allvarligare sjukdom. Där kan man få beskedet att man är för ung för att ha cancer, eller för gammal för att opereras. Cancervård kan ju påverka bolagets vinst och aktieägarnas utdelningar negativt. Det är viktigt att komma ihåg att ett privatförsäkringsbolag ser till vinsten först! Efter ett tag så kommer det också att bli nya avgifter till försäkringsbolaget som efterhand kommer att öka. Då kommer också en liten grupp människor inte att ha råd med sjukförsäkring längre. Denna grupp kommer sedan att växa undan för undan och då kommer många att börja undra: hur gick det här till? Vi har ju ingen allmän sjukförsäkring längre! Då är det för sent!"

Detta fasar jag för - det får inte ske! Vi ska inte ha en amerikansk situation i vårt land!