fredag 15 januari 2010

Demoskop om rödgrön majoritet och en utplånad allians

Centern får 3,1 procent i den mätning som Expressen publicerar, som DN och Svd berättar om  och som både Tord Oscarsson och Peter Johansson har hunnit blogga om. Det innebär ett tapp på 2,5 procent för Maud Olofssons centerparti, den lägsta noteringen någonsin hos Demoskop. Förklaringarna, analyserar Expressen och statsvetare som Henrik Oskarsson är SAAB, Vattenfall, elpriser och kanske också "grisar, klimatet, vargar och kärnkraften".

Expressen håller förmodligen övriga siffror i papperstidningen än så länge. Man skriver på hemsidan att också vänsterpartiet och Kd åker ur riksdagen. Samtidigt berättar man att (S) och (mp) bildar majoritet själva.

Även om man alltid ska ta mätningar med tusen nypor salt och även om jag är helt övertygad i styrkan i ett rödgrönt samarbete är det förstås intressant att spekulera kring mätningen. En försvagad allians. Eller till och med "utraderad" som statsvetaren säger. En rödgrön trepartikonstellation som blir tvåparti-dito. Samtidigt skulle, om mätningen blev sann, innebära att t.ex. Svenska dagbladets favoritskrämselmask - Lars Ohly - inte går att använda.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Fejdan sa...

;) Kram!

Anonym sa...

Demoskops undersökning visar att Mona Sahlin var helt rätt ute när hon lierade sig med Maria Wetterstrand (!)
Vi har onekligen en mycket skicklig partiledare som dessvärre inte alltid får den uppskattning hon förtjänar.

Nemokrati sa...

Ska man tolka det som att vänstern är ute ur leken då och inte innefattas i de rödgröna, eller hur menar du?

För det innebär ju då att blockpolitiken cementeras än mer (de partier som gick fram var ju faktiskt sossar och moderater - och eftersom S inte motsätter sig Lissabonfördraget så blir det ju solidaritetsklausul, upprustning och mer krig i Afghanistan, uppslutning bakom låglönepolitik och minimilöner - 20 av 27 EU-länder har lagstadgade sådana - i och med domstolsutslag som allt tydligare visar att kollektivavtal, arbetsrätt, strejkrätt är underordnade den nyliberala agendan, och inte tvärtom. Sist men inte minst övergång till euron). I så fall tycker jag att S skall vara tydligare med det, för annars blir ju bara väljarna lurade en gång till. Dvs S-politik och M-politik är egentligen i stort sett samma sak i slutändan. Då minskar pluralismen och demokratin, ja, den är ju då på upphällningen.

Nemokrati sa...

Jag menar, att om S själva tycker att samröre med vänstern är något mycket olustigt, då känns ju inte den rödgröna alliansen särskilt trovärdig. Kanske samgående med folkpartiet då är bättre, eller?

Man tänker ju uppenbarligen föra en federalistisk linje. Och det tror jag att stora delar av svenska folket är emot, om de väl får klart för sig, att det är det som socialdemokraterna företräder, när det väl kommer till kritan, för det innebär ju att man väljer att föra en direkt löntagarfientlig politik.

Anonym sa...

Jag tycker nästan att det är mer intressant att en opinionsmätning presterat av Kreabs dotterbolag Demoskåp (Som har starka band till Moderaterna) inte kan få till en mätning som är mer i Alliansens favör.

Det kanske är en mätning i Alliansens favör.

Skämt och sido Mätningar som dessa skall man inte lita på alls. 1000 personer som skall representera vad folk tänker och tycker nja.

Anonym sa...

Inväntar ditt tyckande om senaste väljarundersökningen från Demoskop med intresse.