måndag 4 januari 2010

Svenska Dagbladet, de rödgröna och stjärnor på slott...

Äntligen kan man börja dagen med Svenska dagbladet som inspirationskälla igen! Saknade förstås tidningen under semesterresan men idag har den ramlat in i brevlådan igen. En första tanke är att jag måste mer systematiskt än tidigare försöka spegla ledarsidans funktion som rikstäckande "flygblad" för alliansen. Eller snarare mot de rödgröna, mest socialdemokraterna och framför enormt mot Mona Sahlin.

Dagens ledare försöker få "Stjärnorna på slottet"-stämpel på det rödgröna samarbetet. Själva sakinnehållet har ingenting med det arbete att formulera ett gemensamt program inför valet som de rödgröna jobbar med. Framgångsrikt, skulle jag säga. Att det samarbetet redan har fungerat i en rad skarpa statsbudgetar för Sverige har jag skrivit om tidigare. Det är alliansens fyra partier, där två möjligen trillar ut ur riksdagen, som är nybörjare på samarbete.


De få erfarenheter av borgerliga regeringar som Sverige har är inte goda. Antingen har samarbetet brakat ihop, på kärnkraft eller skatter till exempel. Eller (och) så har "samarbetet" mest handlat om att ge varje borgerligt parti just sina älsklingsreformer. Moderaterna har fått några sänkta skatter, ofta utan finansiering. Centern har fått någon reform till sina landsbygdsväljare, som vargjakten senast. Folkpartiet någon regelförändring i skolan och kristdemokraterna ett oönskat vårdnadsbidrag. Allt som allt har det ofta slutat med moras i statens finanser.

Om vännerna på Svenskans ledare tycker att programmet Stjärnorna på slottet är en bra illustration av regeringsarbete borde förstås dagens alliansregering vara ett mer aktuellt objekt att granska eftersom de styr Sverige. Jag skrev för ett par dagar sen om den splittring som Ekot berättade om.

Vem som i den konstellationen är den abnormt självegocentriska Ranelid och vem som spelar samma roll som Leif GW Persson och Linda Skugge gjorde i senaste programmet överlåter jag dock till läsaren att bedöma. Möjligen är jämförelsen illa vald. Det riktigt allvarliga är att det ena är underhållnings-TV och det andra, regeringsarbetet, något som direkt berör svenska folket i deras vardag. Det första kan man undvika genom att låta bli att titta på programmet. Det andra genom att lägga rösten på de rödgröna. Självklart val... 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Peter Högberg skriver också om detta och länkar också till Aftonbladets ledarsida som kommenterar Svd i går: om innovationsklimat.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,