fredag 15 januari 2010

SvD-ledaren sjukförsäkringseländets sista försvarsbastion?


Jag har som du kanske vet spekulerat. Opinionsmätningarna visade att 350.000 väljare har lämnat alliansen efter den motiverade och viktiga debatten om försämringarna av sjukförsäkringen. Spekulationen ligger i att jag tror det är ännu fler nu, upp emot en halv miljon. Visst, folk är förbannade på försämringarna i sig. Men det är viktigare än så: det ger en så dramatiskt tydlig bild av de värderingar som styr politiken idag. Å ena sidan de kraftiga skattesänkningarna. Å andra sidan detta med sjukförsäkringen. Och här är det ingen dold hemlighet utan en helt öppen redovsining av ett statsråd: Försämringarna för sjuka har gjorts för att få pengar till sänkta skatter. Bilden av ett Sverige med växande klyftor är tyvärr sann. Väljarna vill inte ha det.

Det förefaller som om Svenska dagbladets ledarredaktion tillhör de sista försvarsfästena för alliansen. Sanna Rayman kan ha rätt i att det Uppdrag granskning jag missade, som berörde något djupt tragiskt, kan bero på andra saker än politikens tokiga beslut. Jag har inte bloggat direkt om det. Men exemplen i övrigt av den sjuka sjukförsäkringspolitiken är tydligt nog.

Om SvD försvarar "makten" så gör förstås makten själva det ännu mer. I ord, självklart, men också i bilder, ´något som jag ser hos Alliansfritt Sverige. Den moderata hemsidan, www.moderat.se som berättar mer positivt om politiken. Under rubriken "Sjukförsäkring" symboliserar en frihetens mås den förda politiken. Visst kanske måsen ser ut att bromsas upp i motvinden. Men jag tror inte det är tanken. Det är frihetens moderata mås som ska illustrera de sjukas villkor i dagens Sverige.

Fler bloggar:
- Annarkia: "Våga se och tala" - om rätt eller fel att tala om uppdrag gransknings inslag...
- Ett hjärta rött: "Grymheten har ingen gräns". Om Peter Hultqvists blogginlägg om en parkinssonsjuk...
- Eva-Lena Jansson om varför Euro-frågan nu lyfts av de borgerliga.
- Ericas tillhåll om att "djävulen finns i detaljerna".
- L-O Pettersson om effekterna av regeringspolitiken.
- Lena Alun om Uppdrag granskning
- Roger Jönsson om att inte använda programmet som exempel för politiska attacker....
- Mary om empati och medkänsla, inte bara siffror....
- Paul Ronge med en mycket bra bloggpost i sak men ensidig upplyftning av (m)-bloggare som "empatiska" och Göran Persson (!) som minst dito...(?)...
- Kent Persson som också föräras epitetet "empatisk".
- Det "empatiska gäller vare sig för undertecknad eller för Alliansfritt Sverige som både säger "Avstå" och berättar om den moderata frihetsmåsen...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Herr Nilsson sa...

Hur vänstern än skriker så är välfärdssamhället vid vägs ände. För många lever på det och för få betalar till det.
Om socialdemokratin ska bilda regering efter valet så kommer den bistra verkligheten att drabba dem i stället. Finns inte pengar så finns det inte. Drastiska skattehöjningar kan kortsiktigt hålla liv i det ytterligare något år men i låga loppet måste just denna arbetslinje till, något alternativ finns inte längre.

Sanna Rayman sa...

Sista försvarsfästet? Pyttsan! Herr Andersson måste vidga sina läsvanor lite! ;-) Jag hjälper gärna till...

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=25-AV_ID=1002798,00.html

http://www.expressen.se/ledare/1.1844133/friskare-regler

http://blogg.sydsvenskan.se/snallposten/2010/01/13/fler-i-arbete-med-nya-sjukregler/

Peter Andersson sa...

Sanna: Din tidning duger så bra så :-) Men okey..ska titta på dina länkar...vid tillfälle
Annars vad det mycket trevligt med en så direkt kommunikation mellan de inflytelserika medierna och en enkel bloggare som jag själv :-)

/p