onsdag 27 januari 2010

Sjukförsäkringen: Gunnar Axéns tystnad och ett bokcitat av Helena Rivieres

Ser att de rödgröna med bl.a. Veronica Palm ger en snabb replik på det utspel från i morse som Reinfeldt och statsrådet Husmark-Pehrsson hade. I artikeln fanns inte bara försvar för den egna, omdebatterade och utskällda politiken. Där fanns också....sakfel...och det är väl upp till var och en att spekulera om det var omedvetet? Repliken är kort:

Han påstår att en grupp om 1.000 personer per årskull kommer att få sin ersättning sänkt om vi får bestämma. Statsministern exemplifierar med just funktionshindrade och CP-skadade. Permanent sjukersättning eller motsvarande vill vi behålla för denna begränsade grupp och den som idag har beviljad sjukersättning ska inte vara orolig för att få försämrade villkor. L

åt oss vara tydliga: Det är för oss självklart att människor med stadigvarande helt nedsatt arbetsförmåga under 58 år inte kommer att få sänkt ersättning. Påståendet är felaktigt i sak – och syftar till att få bort fokus från den behandling regeringen just nu utsätter svårt sjuka människor för.
Jag ska inte säga att jag blir förvånad. Men när jag tittar in på Gunnar Axéns (m) blogg idag verkar det som den ganska massiva kritik han och partivännen fick igår efter ett påhopp i Aftonbladet har gått spårlöst förbi. Axén, ordförande i riksdagens utskott som ansvarar för sjukförsäkringen, fortsätter i stället att "granska" det rödgröna förslaget. Därtill med stora brister i analysförmågan. Dåligt!
I kollen på nätet stöter jag på bloggen Resurs som också har en hänvisning till en bok av Rivieres som skrev påhoppet i Aftonbladet tillsammans med Axén. I förordet läser jag hennes kommentarer om den då debatterade socialförsäkringslagen:
Socialtjänstlagen och socialbidraget demonstrerar på ett nästan kusligt sätt hur kort
halveringstiden är för moraliska värderingar. Den generation som skapade lagen var övertygad om sociala reformers förmåga att rätta till verkligheten. Den generation som nu utnyttjar den har ingen känsla för att utbildning, bostäder, arbete, pengar är någonting man förtjänar genom personliga insatser, utan det är rättigheter rakt av. Däremellan utspelar sig denmoralupplösande process som vi nu ska följa.

Utdrag ur boken påminner mig:
Fler som bloggar:
- Annarkia om en allians som misstänkliggö sjuka.
- Ett hjärta rött om det moderata bottennappet.
- Mina moderata karameller med en föredömlig och berättigad kritik mot de egna.
- Även Kent Persson (m) menar att artikeln var ett "snedsteg".
- Gunvor G Ericson (mp) som pekar på den människovärdering som ligger bakom angreppet.
- Mikael Persson, också (m) som menar att Axén sparkar på en som ligger.
- Johan Ulvenlöv har fler länkar.
- Marika Lindgren Åsbrink skriver sedvanligt mycket tankeväckande, den här gången utan så mycket siffror: tema: "den moderata världsbilden".
- Sagor från livbåten om empati..utifrån det ematibefriade inlägget.
- Anna Wikström hoppas få slippa den Axenska sättet att bedriva politisk debatt.
- Bloggen Resurs, som kommenterar bok av Helena Rivières (ser nu att det är en Timbro-bok...)

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter!

Jag är skarpare i min kritik än så mot Axéns artikel i AB än att det bara är ett snedsteg. Jag tycker det är dåligt, mycket dåligt och skriver också i min blogg att jag tycker Axén ska be om ursäkt.

MVH

Kent

Hampus Eckerman sa...

Utbildning, bostäder och arbete är vad jag vet alla delar av de mänskliga rättigheterna som formulerade av FN.

Rivieres ser alltså respekten för de mänskliga rättigheterna som en "moralupplösande process".

Essbeck sa...

Kan damma av ett gammalt citat från Reinfeldts bok.

”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker an skapa och garantera välfärd. Tecknen är mycket tydliga hos de uppväxande släktet, de 60- och 70- tals födda ”

s 52 ”Det sovande folket” av Fredrik Reinfeldt