fredag 29 januari 2010

Väljaropinionen: Både upp och ner för allians och rödgröna

[uppdaterad]Det var riktigt trevligt på dagens samling med de rödgröna i Solna. Tal av "höjdare" från respektive parti: Håkan Juholt (S), Ulla Andersson, (V) och Peter Eriksson, (Mp). Den goda stämningen hade säkert höjts ytterligare om dagens mätning från Sentio hade lästs upp i den fullsatta lokalen. (S) framåt och (m) bakåt.

Vi rödgröna får enligt mätningen egen majoritet och jag erkänner: det känns förb... trevligt att se en rubrik i Expressen som talar om "Sahlin statsminister...om det vore val idag". Det känns förstås så med tanke på det positiva läget. Men också att alla de belackare, alla de som dömt ut, skåpat ut och hånat får så vansinnigt fel.

Försök till politisk analys blir detsamma som i många av de senare blogginläggen: debatten om sjukförsäkringen. Både som enskild fråga som många är förbannade på. Men också därför att det bryter mot väldigt mångas uppfattning om hur vårt Sverige ska vara. Idag kom nya siffror om en ökning av arbetslösheten. Det som sades vara anledningen till försämringarna, jobbpolitiken, har havererat ändå.

Men man får aldrig vara riktigt nöjd. DN presenterar en annan mätning där de båda blocken närmar sig varandra. Är det riktigt blir det kanske det jämna val som många har talat om tidigare. Centern och kristdemokraterna dalar så sakta ner mot riksdagsspärren när moderaterna äter upp sina alliansvänner. Det enda som är klart är att valkampanjen kommer att bli benhård och att det finns ytterst lite tid för paus fram till stängningen av vallokalerna i september.

Peter Johansson om Sentio-mätningen, Svd skriver också om Synovate, liksom AB
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Inge sa...

Man undrar ändå att mätningar som görs samtidigt visar så stora skillnadet.Synovate tycks medveen om detta och skriver i DN att de har andra mätmetoder:

Nicklas Källebring på Synovate förklarar det med att mätmetoderna skiljer sig mellan instituten.Synovates intervjuare ”tjatar” mindre än andra institut för att få osäkra väljare att ändå ange ett favoritparti. I DN/Synovates mätning uppgår andelen osäkra till 22 procent.

Ändå ska vi ta dessa mätningar ad notam d.v.s de är mycket osäkra och det enda som gäller är ba förslag och allt tätare kontakt med väljarna.