söndag 3 januari 2010

Reinfeldt börjar ge upp? Hoppar av vid valförlust

Val 2010 - en given första bloggning nyss hemkommen från semesterresan. Ser att Svd i dag har en artikel om de två huvudalternativen: de rödgröna mot alliansen. Tänker återkomma med några tankar efter att ha läst den. Samtidigt fortsätter debatten om det parlamentariska läget efter valet där Sahlin idag gör utspel om ministerposter till mittenpartier om det krävs för att få en riksdagsmajoritet utan SD-inflytande.

Att moderatledaren Reinfeldt hoppar av partipolitiken vid en borgerlig valförlust förvånar inte mig. Hela upplägget av nya moderaterna, som jag bloggat om i otaliga inlägg, är ett "allt eller inget-"koncept i politiken. Det bygger från yta till kärna på just maktinnehavet. När de "nya moderaterna" föddes var det en rejäl chansning att retoriskt vrida moderaterna, samtidigt som partiet i grunden stod fast vid de gamla värderingarna. I första etappen vann alliansen valet, något som gav legitimitet åt Reinfeldt som den "Vd-liknande" partiledare som hans mandat kan liknas vid. En valförlust innebär omvänt ett sannolikt slut på "bladdrandet" om att vara som "sossar". Återgången till en "rak höger" måste då skötas av andra än Reinfeldt.

Visst kan man också tycka att Reinfeldt har en inställning till riksdagen som är anmärkningsvärt negativ. Att inte vilja "gneta" i oppositionen i riksdagen "duger inte". Samtidigt ska man minnas att han varit där, just i opposition mycket länge före regeringstiden. Det ligger nog mer en tanke att använda de självklara erbjudanden som den erfarenhet han har skaffat sig kan locka fram, sannolikt mycket välbetalda.

Det mest negativa* med dagens utspel är att det sänder signaler till alliansens valarbetare att till och med dess ledare börjar ge upp och tala om tiden efter regeringsperioden.

* förtydligande: "negativa.." ..för alliansen, alltså.."


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

perankersjo sa...

Hej Peter!

Visst blev det fel om att Reinfeldt ska hoppa av partipolitiken? Han kandiderar väl till M-listan i Stockholms län?

Dessutom lär det nog inte bli aktuellt med några avhopp på den här sidan i alla fall. Det är nog snarare en annan partiledare som står dig närmare som det handlar om i det avseendet ;-)

God fortsättning!

Peter Andersson sa...

hej per. Reinfeldt säger i och för sig i inslaget att "vill man rösta bort oss, ja då försvinner vi båda två". Har inte riktigt koll på (m)-nomineringarna men visst kan det vara som du säger. Det borde reinfeldt kanske varit tydligare med i inslaget, om det stämmer...
http://playrapport.se/#/video/1833563

När det gäller andra punkten i din kommentar förstår jag förstås inte alls vad du tänker på...
? :-)

/Pa

Nemokrati sa...

Reinfeldt är säkert, efter det ordförandehalvåret, medveten om att det inte kommer att finnas så mycket makt kvar att stå efter - här i Sverige.

Anonym sa...

Jag tror det ännu en gång handlar om taktik. Reinfeldt och hans anhang förörker nu skapa ett lidande så folk ska luras till att tycka synd om dem att lämna rikspolitiken. Reinfeldt kommer säga typ "inte kommer ni väl att rösta på Mona S som vill återinföra bidragslinjen"
Med den retoriken kommer han se ledsen och förskräckt ut för att locka till sig väljare.
Så det är viktigt sossarna bemästrar den taktiken för medlidande är en mäktig taktik.
Man kommer tycka mer synd om Reinfeldt och hans anhang än alla som utförsäkras från sjukförsäkringen, Eller alla som tvingas leva på enbart socialbidrag, genom att de lämnat a-kassan.
Nä sossarmna får passa sig för
gråtvarianten som moderaterna lär köra med.
Liknande kommer säkert Maud Olofsson köra med.

Nä låt er inte luras.

Anonym sa...

Herrejestanes ... !?.Kan man inte förmå honom att hoppa av redan nu och låta Alliansskutan få sjunka ner till botten en gång för alla.

Pelle

Peter Andersson sa...

tack för tänkvärda reaktioner.
Nemokrati. det är säkert så att Reinfeldt ser sin roll som den som skulle föra (m) till makten genom den retoriska förändringen. Tror att han redan från början varit medveten om att det är ett risktagande att låta sossig men vilja "riktig moderat politik" och att han får lämna över till andra när "marken är bruten".

Anonym. Tänkvärt men undrar om de själva tror att det fungerar. Det fanns ju lite av den där attityden 2006. En känslomässig ny höger mot Göran persson. Jag tror att väljarna blir förbannade på det som försämringen av sjukförsäkringen står för, något som blir tydligt med de samtidiga skattesänkningarna. Tror nog inte Reinfeldt kan gråta sig ur det..

Pelle: Man önskar att det va´så. Men det är inte långt till valdagen.

/p