måndag 18 januari 2010

Protesterande pensionärer riktar ilskan mot Reinfeldts regering


foto: Åke Allard

Dagens försök att få upp de usla opinionssiffrorna för Reinfeldts regering görs av mitt husorgan Svenska Dagbladet och dess ledarredaktion. I ett inlägg är pensionärernas villkor föremål för tidningens intresse. Eller för att vara mer specifik: skattesänkningar. Artikelns huvudpoäng är att misstänkliggöra, utan att egentligen tala om det stora sveket: Att regeringen Reinfeldt med "jobbskatteavdraget" och dess begränsningar och utan att göra tillräckligt i övrigt behåller en förhållandevis högre skatt för pensionärer än det som gäller löntagare. 
"Sannolikheten att övrig klyftminskning vid en S-seger skulle gagna pensionärerna är mycket låg.... Mellan 1994 och 2006 föreslog Moderaterna årligen skattesänkningar för pensionärer. Ingen gång, under tolv år vid makten, gjorde S-regeringar detta Aldrig. Det luktar bluff det här."
Det kanske mest intressanta med kommentaren handlar inte om pensionärerna. Det är den totala, mentala inlåsningen i synen att sänkta skatter är livets allt, mänsklighetens lyckostjärna och samhällsomvandlingens allra yttersta uppgift. Att moderater alltid har önskat sänka skatter är väl känt. Det har gällt sedan rösträttens införande, oavsett skatternas omfattning. Det är en ideologisk utgångspunkt. Själva målet, eller säg uppdraget, ställs aldrig mot andra samhällsområden. Bara man uppnår politikens eget "nirvana".

Det där sista blev lite snett. Nirvana handlar ju om att bland annat vara fri från begär. Det präglar vara sig den borgerliga politiken eller ens SvD:s ledare.
 
Läs även:   PRO om rättvisa skatter. Det mer "borgerligt" kopplade SPF med samma protester mot de ökande klyftorna. Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant?  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Peter H. sa...

Och hos dig återfinns den totala, mentala inlåsningen i synen att höjda skatter är livets allt, mänsklighetens lyckostjärna och samhällsomvandlingens allra yttersta uppgift.

En annan värld är möjlig!

Peter Andersson sa...

Fel, Peter H. Inte en enda krona mer i skatt än vad som krävs för de gemensamma åtaganden som väljarna genom att ta ställning till politiken i val, bestämmer. Genom åren har en ganska mastodont andel av väljarna tagit ställning FÖR sådant som välfärd och hela trygghetssystemet före sänkta skatter.

Om du idag ser hur landets ofta borgerligt styrda kommuner gör med sina skatter i år, så är det bara två borgerliga och en S-styrd som sänker skatterna. Resten ligger oförändrat. Varför? Jo, därför att teorin om "mindre pengar in ger mindre pengar ut" gäller. I det fallet, om man sänker skatter, mindre utrymme
till olika inslag i välfärden.

Varför är då inte borgerliga politiker över hela detta land beredda att sänka skatten ens ett valår? Ja, jag lämnar öppet för spekulationer... :-)

/P
ver

CarlB sa...

Mycket märkliga kommentarer från en inbiten sosse. Jag trodde att skatter var häftigt att betala. Nu plötsligt är det synd om pensionärerna som får betala mer. Ni har haft 60-70 år vid makten att sänka skatterna för pensionärer. Varför gjorde ni det inte tidigare?

August Palm sa...

Och Alliansnissarna har fortfarande inte förstått vilka som har regeringsmakten sen 3,5 år.