söndag 31 januari 2010

Partiledardebatten: Om Reinfeldt har politiken klar: Vad gör då alliansens arbetsgrupper?

Partiledardebatten kommer, gissar jag, att ha en återkommande tema från alliansföreträdarna. Det har redan gjorts försök till små lustigheter och möjligen också allvar omkring temat att de rödgröna skulle vara splittrade. Den som har historien vet att de tre partierna har en lång rad av skarpa överenskommelser om hela statsbudgeten bakom sig. Fler än Reinfeldts borgerliga koalition, de som nu kallas "alliansen".

Ändå kommer Reinfeldt att tala om de rödgröna som "splittrade", komma med "skisser" och därmed dra slutsatsen av brister i regeringsdugligheten. Underförstått i budskapet ligger att de blå är helt överens och eniga. Inom de högra blocket har moderaternas en total dominans redan nu och kan förstås sätta agendan. Samtidigt bara måste centern och kristdemokraterna markera med egen politik i sin  kamp för att undvika att åka ur riksdagen.

Med
detta sagt funderar jag: om nu Reinfeldt och andra efterlyser mer än "skisser" från de rödgröna redan i det här skedet av valåret så borde man först själva ha presterat bättre. Men om allt är så tydligt och klart som Reinfeldt gör gällande: Vad pysslar i så fall alliansarbetsgrupperna med?

Eftersom, vad jag förstår, arbetsgrupperna inte har lämnat sina slutförslag och än mindre processats vidare till ett färdigt alliansprogram måste man ställa frågan. Det är inte några parantetiska områden:
Sunda statsfinanser, skattepolitik, minskat utanförskap, utbildning, hälso- och sjukvård, rättsväsende, miljö- och klimat, tillväxt, jämställdhet, familjepolitik, äldrepolitik, kultur, idrott, utrikespolitik, försvarspolitik. OM det är viktigt?? Snälla nån. Motsvarande program frår förra valet, "Fler i arbete- mer att dela på", hade en stor påverkan på debatten. Löften om jobben och minskat utanförskap kanske avgjorde valet.

Fredrik: Undvik frågan om de rödgrönas brister i samsyn. Vi har också arbetsgrupper. Antingen har du ett eget, färdigt program som du snickrat på hemma, eller så har du gett arbetsgrupperna ett allvarligt uppdrag. Stämmer det sista har du inte någon färdig politik att presentera i kväll. Då ska man som många vet inte kasta sten i glashus.


Följ debatten på Twitter,  #superveckan
- Johan Ulvenlöv berättar om fler sätt att följa händelsen. Bland annat genom livesändning.
- Inför debatten i Aftonbladet, Expressen
- Svd om partiledarnas uppladdning.

 Bloggar inför debatten:
- Ulf Bjereld som analyserar att debatten mycket kommer att handla om att sätta dagordningen för debatten framöver.
- Jonas Morian skriver här,
- Henrik Oscarsson om att oppositionen i snitt leder med 8 procent...
- Annarkia om amerikanisering ..och inför kvällens debatt.
- Ser att det inlägg jag skrev i morse om sjukvården till artikeln på Brännpunkt (verkar dock inte ha pingats ordentligt) har följts upp under dagen av bla Rasmus LeneforsRoger Jönsson, Peter Högberg som bloggar direkt från "debattvakan",
Martin Moberg gör detsamma. Även bloggettan för S-bloggare, Kulturbloggen, har skrivit.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Inge sa...

Jag tycker S,V,Mp ska markera att man går fram som partier som är överens om plattform men markera att det är demokratiskt viktigt att väljarna får ta ställning till partier och inte block. Antal förstagångsväljare är rekordstort.De måste få möjlighet att välja partier och inte block som kan förändras över tiden. Det är bra att C och Kd markerat att de ska gå fram som enskilda partier - att de inte ställer upp på Svenska Dagbladets krav på att Allianspartierna ska slukas upp av en MAllians.

Elias Giertz sa...

Utvecklar den nuvarande politiken?

Razmatazuz sa...

Jag tycker också att det är viktigt att framhålla att det är tre partier på den rödgröna sidan och fyra på den borgerliga. Valet handlar inte bara om att välja rödgrönt eller blått. Det handlar också om vilka som ska ha mest att säga till om i riksdag och regering. Carl Bildt kallade de rödgröna för en röd-grön röra en gång i tiden, men frågan är om det inte är alliansen som är en enda röra av kristdemokrater som inte får igenom någonting av sin politik och centerpartiet som har valt att strunta i sina väljare och sina klassiska ståndpunkter såsom nej till utbyggnad av kärnkraften. Just detta väljarsvek borde framhållas. KD är inte värda att få stöd av sina väljare och borde straffas genom att trilla ur riksdagen, vilket skulle lösa problemet med vilka som ska regera Sverige de närmsta fyra åren.

Peter Andersson sa...

Jag tror ni får önskemålen tillgodosedda. Just att man faktiskt är tre partier som samverkar. FÖr egen del är det en nästan självklar koalition men det måste byggas upp på vart och ett av partiernas egna "profiler" och värderingsgrunder.

JAg är inte helt säker på att alliansen inte använder sig av den registrering som finns hos valmyndigheten sen 2006: "Allians för Sverige". Vi får väl se hur de taktiskt bedömer riskerna med att kd och kanske centern trillar ur riksdagen

/p