onsdag 2 november 2011

Huddinges ekonomi gungar: Återtagen sänkt skatt eller välfärdsbesparingar?

Ja, regeringens misslyckande med jobbpolitiken slår hårt mot landets kommuner. De så stolta allianspartierna i min hemkommun Huddinge deklarerade före sommaren att skatten skulle sänkas. Moderaterna stoltserade med pressmeddelanden med "talstreck" från kommunstyrelsens ordförande:
I majoritetens politiska inriktning för åren 2010–2014 är målsättningen att på längre sikt sänka skatten så att den hamnar på en genomsnittlig nivå bland kommunerna i Stockholms län. Skattesänkningen föreslås träda i kraft 1 januari 2012.

-Det känns både rimligt och rättvist att Huddingeborna får ta del av den goda ekonomin kommunen har genom ett litet tillskott i sina plånböcker.
Jag har nu sett uppgifter på hur kommunens resurser minskar när kostnader för arbetslösheten slår igenom i kommunens ekonomi. Minskade skatteintäkter och högre kostnader för arbetslösheten påverkar oss. Den en gång så stolt presenterade budgeten för 2012 lär få skrivas om.

Frågan är vilken väg de borgerliga väljer. Man har lovat en sänkt skatt med 20 öre. Men går man den vägen blir resultatet ännu sämre. Väljer man att ta ut den sänkta och utlovade skatten och spara in på verksamheterna? Eller någon slags kompromiss?

Från Örebro bloggar Kent Persson om deras kommuns läge. Jag gissar att även deras besparingar i grunden har samma förklaring som det som nu slår mot Huddinge och flera kommuner. Alliansregeringens misslyckande med jobbpolitiken.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,