torsdag 3 november 2011

Fattigdomsförnekaren Jernbeck med krav på skrotad värnskatt

Vi har olika bilder av verkligheten och av det samhälle vi lever i. Av det Sverige vi lever i. Själv oroas jag över det Sverige där klyftorna fördjupas och orättvisorna växer. Ett Sverige som Rädda Barnen pekar på, har allt för många barn som lever i det de benämner barnfattigdom. Ett Sverige där SCB visar tabeller över allt större skillnader mellan den som jobbar och den som är sjuk eller arbetslös. Men det finns de som har en annan bild. Jag har i något inlägg berättat om moderaternas ledamot i fullmäktige som en gång talade om "tiotusen kronor i julklappskassan" som något som gällde alla. Idag finns ett annat exempel: Isabella Jernbeck, moderat ledamot i riksdagen. Denna makthavare från Nya Moderaterna menar att "fattiga" bara finns i Afrika. Till organisationen RFLH säger Jernbeck:

Det finns inga fattiga människor i Sverige tycker jag”.


Jernbeck "tycker så" och vill heller inte se någon kamporganisation för de som tvingas gå utan jobb eller vara sjukskrivna kräva bättre villkor. På sin blogg skriver hon:
Det borde inte finnas någon organisation som värnar om social trygghet som låter bidragen gå före kravet på arbete
Man skulle kunna tycka att det efter hennes eget knapptryckande i riksdagen, som har försämrat för väldigt många, borde vara berättigat med starkare företrädare för de sämst utsatta i Sverige. Inte i Jernbecks tankevärld

Isabella Jernbeck driver själv inte så mycket i riksdagen som skulle leda till minskade behov hos utsatta av stöd för samhället. Natomedlemskap, skrota värnskatten, förstatliga skatteutjämningen och se över LAS var hennes motionsteman detta år. Om värnskatten skriver hon:
En avskaffning av värnskatten är viktigt för att Sverige ska kunna konkurrera med andra länder. Värnskatten gör mer skada än nytta och bör, när de offentliga finanserna och ekonomin så tillåter, avskaffas.
Isabella Jernbeck som inte ser det väldigt många andra ser, att väldigt många far illa av hennes politik, lever i en egen värld.

Jag förstår om Reinfeldt och partiets propagandaminister Per Schlingmann är irriterade. Isabella Jernbecks uttalanden avslöjar oerhört mycket om den syn på samhället som lever i välmåga i moderaterna, hur mycket man än kallar sig nya. I valrörelsen avslöjades råden i den moderata PR-handboken: "Ta bort pärlhalsband och slipsar". Partiet skulle "stylas om" till något mer attraktivt. Jernbeck har med sina klantiga men förmodligen från hjärta och övertygelse - och egen livssituation - sabbat mycket av det försöket. Och för övrigt kan man sakna en analys av Jernbeck som tar sin ansats i att det är hennes egen regerings misslyckande med jobbpolitiken som i många fall ökar behov hos människor att få bistånd.

Det här inlägget är inte skrivet i någon som helst avsikt att peka ut Isabella som enskild person. Det är skrivet därför att hennes uttalande så väl visar varför Reinfeldts regering utgår från en syn på samhället som är helt frånvänd den de flesta ser. "Bort med er".

Mer att läsa:  RFHLs hemsida, AB;
Fler som bloggar:  Politiken, Alliansfritt, Fanny, Svensson, Jämlikhetsanden,LO-blogg en om ett tuffare Sverige även för medelklassen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,