måndag 7 november 2011

Opinionsraset: Politik handlar om förtroende

Dagens morgonläsning bjuder kvarvarande S-sympatisörer på dubbla nyheter i rysarklass. Dels presenterar United Minds en opinionsmätning där partiet för första gången går under 25 procent. Aftonbladet har beklätt nyheten med rubriken "Stumma av skräck". 24,9 procent för S, samtidigt som vänsterpartiet och miljöpartiet ökar. Blockmässigt går alliansen fram med 2,3 % mot de rödgrönas, om man nu kan tala om ett sådant block, backande med 3,4.

Opinionsnyheten kombineras med en mätning i DN om förtroendet för statsministerkandidaterna Reinfeldt och Juholt. Reinfeldt är i en tämligen bastant ledning på alla punkter, är kanske en blygsam sammanfattning av nyheten. Föga förvånande efter allt som har hänt.

Med opinionsras kommer ofta tankar om partiledarbyten och personförändringar. Så sker säkert nu också vid ett och annat kaffebord runt om i landet. Men frågan är om inte Lena Mellin, Aftonbladet, ändå har mer rätt än den som ser skiften på partiledarstolen som en lösning. Jag citerar några rader:
Socialdemokraternas kris är monumental. Den handlar inte om Håkan Juholts hyresbidrag eller hans virrighet. Den handlar om en identitets­löshet.
Normalt sett borde alliansen vara Juholts största fiende. Just nu är det inte så.
För närvarande är Socialdemokraternas största problem Vänsterpartiet i ny skrud under Jonas Sjöstedt. Han tillhör partiets högerfalang och är allmänt respekterad bland socialdemokrater. Han har en målmedveten retorik som tilltalar många inom S.
Identitetslösheten handlar om en oerhört seg vandring för (S) alltsedan september 2010. Minst. En tid av vånda och självömkan, följd av partiledardebatt och byte. Det avbrott i eländet i form av tillfälligt uppvisade positiva opinionssiffror gav hopp. Inte på grund av att en ny ledare var en viss person utan därför att (S) började tala mål och drömmar kombinerad med samhällskritik. Något i de tankarna lockade människor. Vi var några som tänkte "äntligen". Med bilden av ett förvirrat parti i budgetpresentationen, med avhopp i debatt, med utspel som inte fanns förankrade i partiet och därtill "bostadsaffären" är nedgången som beställd.

Det lär pågå ett programarbete. Jag har ärligt talat inte sett mycket av det. Ändå är det just där som partiet borde ha lagt mycket kraft. Vilka idéer bär in i framtiden? Vilka är våra lösningar i detta årtionde? Vilken är vår samhällskritik? Om detta är socialdemokratin utåt sett mycket tyst.

Jämför det med moderaterna. Partiet har de senaste dagarna fått stå till svars för en omskrivning av historien. Inte minst tidningar som Svenska Dagbladets ledare har skrivit kritiskt om partiets nya program. Men, som en ytterligare ledarkrönika i helgen av PJ Anders Linder, visar så pågår trots det debatten och kan tolkas som en vitalitet inom de nya moderaterna. Just den vitaliteten som (S) bara MÅSTE visa.

Lena Mellins andra teori var om Vänsterpartiet. Partiets framryckning i dagens mätning bekräftar att hon kan ha rätt. Jonas Sjöstedt som ny partiledare blir utan tvekan en ytterligare press på (S). Samtidigt är det väl högst osannolikt att väljarna ger partiet stöd därför att någon ny politisk linje har sjösatts (!). Person har betydelse i politiken, trots allt.

"Partiet är den enda kraft vi äger" lyder ordspråket i mitt parti. Det kan inte vara ett löst utslängt talesätt. Det kräver omsorg och handling. Nu!

Mer att läsa: SvD,

Fler som bloggar: Peter Högberg, Kent Persson, Thomas Böhlmark,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer (18)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Peter, vad jag tror att du och andra kloka sossar trots allt missar är att media har bestämt sig för att svartmåla socialdemokratin och dess ledare, och utan ett någorlunda neutralt media kommer vare sig partiledarbyten eller omfattande programarbeten leda till framgångar för sossarna.

Att vara "självkritiska" och navelskåda hjälper inte ett dugg just nu (det är ju vad som skett senaste åren, och det leder uppenbarligen inte till något gott), istället bör sossarna formera en strategi för att slå tillbaka mot en ständigt kantrande och negativ mediabild - en mediabild som mycket starkt påverkar opinionen.
9 replies · Aktiv för 699 veckor sedan
Jonas. Jag håller verkligen med dig om vårt ansvar att formulera strategier. Inte minst viktigt är det nu att jobba med hur väljarna uppfattar partiet. Vi kan ha hur kloka politiska förslag som helst men om väljarna inte ser oss som "trovärdiga", "regeringsdugliga", "framtid" eller "ansvarsfulla" så kan vi prata i mängder utan att det hjälper. Dock är det omöjligt att "kräva" av medierna att avbryta det dom kör nu. Det är bara vår egen kommunikation och trovärdighet som vi kan påverka.
Nej, jag tror heller inte att vi kan kräva det allra lilla minsta av medierna. Men vad vi KAN göra är att skapa ett eget medium, som stöttar medlemmar och väljare med fakta istället för blåfärgad propaganda.
Obama (http://www.fightthesmears.com/) gjorde det, vi kan också göra det. Vi måste göra det, är min övertygelse, för uppenbarligen funkar medias nuvarande propagandabombardemang väldigt bra, och det kommer inte att räcka med att vi säger bra saker och har bra åsikter - vi måste nå ut med dem också.
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=...
För den som vill pressprotestera mot Juholtdrevet
Juholt började med utspelet om pensionsuppgörelsen i sitt installationstal, över turerna kring Libyen-insatsen, skuggbudgeten, temporära medborgarskap och bostadsaffären.

Man kan tycka att media vinklar detta och drar för mycket på det – men det är ju inte så att det är lösa påhitt. Bakom rapporteringen i var och en av de här frågorna ligger ett ogenomtänkt förslag eller utspel från Juholt.
Vinklingen är oftast subjektivitet och detta från mediahåll som håller alliansen bakom ryggen om de skulle göra precis samma sak. Så du får en bit av de lösa påhitten och en del fantasifulla slutsatser.
Juholt föreslog i sitt installationstal att det var dags att se över pensionsuppgörelsen och tänkte ta upp det med fackföreningarna. De gav honom kalla handen inom 24 timmar och han fick backa.

S kritiserade alliansen för att inte erbjuda sig att stödja FN-insatserna i Libyen, när Alliansen ville erbjuda stöd var det Juholt som tvingade fram att vi först skulle begränsa det stöd vi faktiskt skickade, och som efter en månad tyckte att "andra" skulle ta över efter de första tre månaderna.

Juholts första skuggbudget fick bakläxa av riksdagsgruppen. Juholt förnekade att det ens funnits ett första förslag – men Aktuellt kunde visa att det finns en kopia av det första förslaget.

Juholt hävdade att han inte givit Morgan Johansson instruktioner att stödja Reepalus utspel om temporära medborgarskap. När Morgan J sedan hävdade att han visst fått OK från Juholts stab vägrade Juholt att svara på en rak fråga.

Juholt har själv erkänt att han fått mer i ersättning för sitt dubbelboende än vad han egentligen haft rätt till.

Visst kan man hävda att borgerlig media ibland kokar soppa på en spik – men Juholt gör det samtidigt lätt för dem genom att ständigt förse dem med nya spikar.
Jo, men
Pensionsuppgörelsen: Juholt har rätt i sak, systemet kommer inte att hålla. Juholt är bara den första som vågade säga det.

Libyen: det var lite svajigt, men bra att insatsen begränsades till spaning. De skjutglada militärerna som försöker smygansluta oss till NATO bör hållas korta.

Skuggbudgeten och Aktuellt: Aktuellt lät sig okritiskt utnyttjas av anonyma källor under drevet vilket skapat frågetecken om tillförlitligheten i deras information.

Morgan Johansson: Ärligt talat förstår jag inte varför det ska bli liv om att man har olika uppfattningar inom partiet. För vilket annat parti hade detta blivit en "affär"?

Juholts erkännande: Han erkände inför en regel som Aftonbladet uppgav fanns, men som han naturligt nog inte blivit informerad om, eftersom den inte existerade.
Diskussionen handlar ju om varför media skriver. För media är det en stor grej när politiker gör rookie-misstag, när de intar flera olika ståndpunker i samma fråga under en vecka, när de ljuger om förekomsten av dokument, när de flirtar med främlingsfientlighet och när de bryter mot tolkningar av regler. Media och de flesta väljare har ganska höga krav på sina politiker.

Du har uppenbarligen inte det, så det är väl bara att gratulera till Juholt då.
Jag förstår inte riktigt din poäng med allt detta. Det finns en större tolerans från media när det gäller beteende som sker från borgerliga politiker, de blir inte ansatta lika hårt och inte heller granskade med samma intensitet.

Om en borgerlig politiker klantar till det rejält så är borgerlig media aldrig pådrivande, om det blir en stor grej av det så går de in och försöker släcka branden så gott det går.

Det finns ingen rikstäckande oberoende socialdemokratisk dagstidning som kan rikta den retoriska spetsen mot sina politiska motståndare, eller som hjälper till och försöker mildra när så behövs.

Och Nils när du tar upp konkreta exempel varför inte svara konkret på det som Robin skriver ovan. Du glider liksom undan där och ursäktar dig med att diskussionen handlarom varför media skriver, du själv breddar ju diskussionen då kan du väl ge honom ett uttömmande svar ?
Jonas,Jonas... När man ser en kommentar som din tycker man faktiskt synd om er sossar. Menar du på fullt allvar att det är medias "fel"? Snacka om att skjuta budbäraren. Nej,om ni ska komma tillbaka krävs att ni börjar föra en politik för medelklassen igen. Dessutom krävs det kompetenta ledare och det har ni inte haft sen Persson. Ju fler kommentarer som din,desto djupare ner i skiten sjunker ni.
Lars Flemströms avatar

Lars Flemström · 699 veckor sedan

Dan,
... du skjuta menar brevbäraren som skriver breven själv?
"Socialdemokraternas kris är monumental. Den handlar inte om Håkan Juholts hyresbidrag eller hans virrighet. Den handlar om en identitets­löshet". Lena M har rätt här. Socialdemokraternas kräftgång kommer att bli lång och vi har bara sett början eller mitten av den?? Om inte de "husrenoverande" väljarna tycker att socialdemokraterna levererar en bild av verkligheten som de ser den, så kommer de att fortsätta "kräftgås" ett bra tag till.
1 replies · Aktiv för 699 veckor sedan
S låg på 35 procent med stigande tendens före drevet mot Juholt. Att påstå att drevet inte spelat någon roll utan att det rör sig om "identitetslöshet " är löjligt.
Jonas har rätt. Det är inget fel på budskapet, formulerat av Juholt: "Man ska inte dras ner i fattigdom om man är blir sjuk eller arbetslös" och "avregleringar som inte fungerat ska omprövas" - i högsta grad relevanta frågor för dagens väljare. Samtidigt krackelerar hörnpelarna i den nyliberala ideologin - marknadens avreglering orsakar kris efter kris. Skandaler på privata vårdhem avlöser varandra, utförsäkringar och Fas 3 upprör. Vilken är vägen framåt för de nya moderaterna- ännu större klyftor i samhället?
Men drev och personförföljelser skymmer de riktiga frågorna. Det blir omöjligt att kämpa emot media när även Aftonbladets Lena Mellin och SvT:s politiska journalister tillhör motståndarlägret.
Ett förslag:Byt ut Håkan Juholt mot Mikael Damberg
1 replies · Aktiv för 699 veckor sedan
Bra förslag, då har vi ytterligare en sosseledare som media kan dra ner i skiten ;-)
Självklart har S och Juholt rätt i sak, det är inte det som är problemet. Även om medierna är emot S, så skulle det ändå inte fungera, om det inte var så att det finns ett stöd ute i samhället för M:s locktoner. Så länge folk upplever att det får mer i plånboken just nu och INNAN de har blivit tvugna att anlita samhällets urmjölkade instutitioner som FK, försämring i A-kassa, os v, os v - så fungerar det för M. Reinfeldt har tur, nu är det ekonomisk kris och det har varat ganska länge och det kan han gömma sig bakom ett tag till som den "trygge ledaren". Det som kan förvåna, är väl att det inte blivit något ras för M med deras omskrivning av partihistorien, det är lite anmärkningsvärt, men det kan vara så att den ekonomiska krisen får gå före...

Ny kommentar

Comments by