fredag 25 november 2011

S med fyra politiska frågor och så Varningen

Idag skriver Håkan Juholt om en S-märkt politik på fyra områden. Partiet kommer att jobba mot den ökade segregationen i skolan, och satsa på en kunskapsbaserad ekonomi. Detta som en motvikt mot den väg med låga löner och sämre anställningsvillkor som en del pläderar för. Den andra punkten handlar om att bryta arbetslösheten, en punkt som också innehåller det gröna perspektivet och jobbet mot en dåliga arbetsmiljöer. Tredje punkten är att åter sätta samhälls- och individnyttan i välfärdstjänster, en motvikt mot de ideologiskt framdrivna privatiseringarna och som en fjärde punkt: Att lyfta blicken och se framåt när det gäller samhällsinvesteringar. "Socialdemokraterna är arbetets, välfärdens och livsdrömmarnas parti och det kommer vi att strida för idag och i morgon". Så avslutar Juholt.

Det är utmärkt
att man nu tar det politiska initiativen som krävs för att vända den dystra utvecklingen, både den som partiet är inne i och den utveckling vi ser i det svenska samhället. Här finns en varning att utfärda. Att interna möten med ledande företrädare förbyts från dystra krisstämningar till kampvilja betyder inte att de flesta, inbegripet väljarna, ser det så. Jag såg igår ett inslag i Nyheterna (TV4) där budskapet fortsätter att hamras ut om "kris" och "förtroendebrist" och kanalen för ett eget resonemang om huruvida Juholt "sitter kvar". Samma negativa budskap i Aftonbladet och, föga förvånande, på SvDs ledarsida.Och idag en ny nedslående mätning.

Förhoppningsvis leder debattinlägget till att politiken och det politiska vägvalet för Sverige nu kommer i fokus. Jag är inte helt övertygad om att alla är med på det tåget. Tyvärr. Men möjligen kan man hoppas att partiets ledande företrädare i alla fall väljer att koncentrera sin energi på just detta.

Fler som bloggar: Annarkia, Peter Högberg, Johan Westerholm, Lena Sommestad, Roger Jönsson, Martin Moberg,







Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Fler bloggar om Politik

Kommentarer (8)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Det troligaste scenariot är förmodligen att det påbörjade myteriet mot Juholt fortsätter. Jag undrar varifrån toppsossarna anser sig ha fått mandat att kuppa bort sin partiledare? Sprider inte precis nån glans över partiet, och för oss vanliga sossar är det helt enkelt tragik.
"Jag undrar varifrån toppsossarna anser sig ha fått mandat att kuppa bort sin partiledare?"
Sannolikt utifrån det mandat som uppstod när många tyckte att Juholt först blev inkuppad till just partiledare; vill minnas att många tyckte det var väldigt märkligt hur processen gick till...
1 replies · Aktiv för 696 veckor sedan
Håkan Juholt inkuppad? Hur var det då med Mona Sahlin? Där om något upplevde många att det inte fanns mycket valmöjligheter. Man hade bestämt sig för att det skulle bli Mona för att kompensera att hon föll bort när Ingvar avgick pga den ökända toblerone-affären. Trots detta stod partiet och medlemmarna bakom henne. Så varför kan man då inte vara lika lojal mot Håkan Juholt?
nils johnssons avatar

nils johnsson · 696 veckor sedan

Största problemet med processer som inte upplevs som demokratiska är ju just att man inte har någon skylldighet att respektera utgången.
Jo, Peter Andersson, det är fyra intressanta områden Håkan Juholt pekat ut.

Finns det arbetsgrupper inom S som arbetar med frågorna kring vad S och fackföreningar kan/vill/borde bidra med i sammanhanget?

"När vi vill flytta till nya bostäder, men nya bostäder inte byggs", utan analys vad detta beror på så kan man inte heller föreslå åtgärder för att göra något åt det.

"Men det är när det ömsesidiga beroendet formas till solidariskt samarbete som vi blir fria. När vi tillåts att vara medmänniskor och inte jagas till att bli motståndare. " Vilket låter som en lite snyggare formulering av: men varför kan ni inte bara ge oss era pengar så vi (S) kan ge mer pengar till dem som röstar på oss.

"Vi vill bryta den ökade segregationen i skolan och bygga Sverige starkt med en kunskapsbaserad ekonomi.", Visst men hur? och vad vet S om kunskapsbaserad ekonomi?

Så går det att hålla på. Visionerna måste brytas ner till vilka som ska göra vad för vem. Vilka är det som ska stå för de nödvändiga förändringarna? Vad ska lärarna göra annorlunda, ska vi ha en ny läroplan, ska skolan prioritera läsning mycket mer de första åren, osv.
Juholt vill att partiet skall jobba mot den ökande segreationen i skolan! Var det inte det som Palme gjorde och som lett till att alla skall gå ut med samma dåliga betyg?
Det går inte att utjämna inteligens och kunskap, för då får vi ett samhälle där ingen kan eller vill nåt.
1 replies · Aktiv för 696 veckor sedan
Du stavade fel på "intelligens"... är du månne en produkt av Palmes undermåliga skola?
Jan-Olofs avatar

Jan-Olof · 696 veckor sedan

Det finns en, i mitt tycke, ganska rolig sketch från ett avsnitt av Monty Pythons Flying Circus där John Cleese reciterar texten till ”Let’s Call the Whole Thing Off” ur filmen ”Shall we dance”
“You say potato and I say potato, you say tomato and I say tomato” läser Cleese och tillägger sedan – "what’s the arguing?"
I bland känns hela den interna debatten inom Socialdemokratin lite på det viset.
Söndrade vi stå och falla som stenar…eller hur det nu skall vara
Om nu Juholt gjort ett inlägg på SvD som alla kan skriva under på så är väl det bra. Om det är något som skadar förtroendet för (S) så är det den bild av ständigt internt bråk som just nu förmedlas. Man kan ju trots allt FÖRSÖKA tolka inlägget positivt, typ – ”Nu j-lar siktar vi framåt”. Allt går att analysera sönder och samman om man är på det humöret.
Tycker förövrigt att det var en bra markering av Veronica Palm att uttala sitt stöd för Juholt.

Ny kommentar

Comments by