tisdag 1 november 2011

Den verkliga bilden av Reinfeldts "rättvisa"

Jag hade tänkt använda bilden i veckans tidigare inlägg om den moderata historieförfalskningen. Så blev det inte men när jag läser Alliansfritts inlägg så får jag anledning till det. En viktig illustration över den utveckling som Sverige går mot med ökade klyftor. Samtidigt talar Reinfeldt mer och mer om dess motsats: Rekordet slogs väl vid förra helgens stämma i Örebro. Reinfeldts sa i stämmotalet.

"Vi har jobbat väldigt hårt i det här landet för att under årtionden bygga upp en välfärd som kommer alla människor till del. Vi tror på jämlikhet och rättvisa och vi har rejäla skyddsnät för att stöd människor som kan hamnna snett  och stödja människor som vågar. Det är dom idéer som har byggt Sverige. Det är dom idéer vi har gjort till våra"
Mot detta står alltså den trista bild som SCB rapporterade om förra veckan. I ett pressmeddelande läser jag.
Inkomstskillnaderna har också ökat mellan de som förvärvsarbetar och de som inte gör det. Under 2000-talet har standardökningen varit 38 procent för förvärvsarbetande och 5 procent för icke förvärvsarbetande.År 1999 hade de som inte förvärvsarbetade, till exempel studerande, arbetslösa och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, en ekonomisk standard som motsvarade nästan 75 procent av vad de förvärvsarbetande hade. År 2006 hade andelen sjunkit till 69 procent. Under 2007–2010 infördes skattelättnader för förvärvsarbetande, vilket bidrog till att avståndet fortsatte att öka. År 2010 hade de som inte förvärvsarbetade en ekonomisk standard som motsvarade 57 procent av standarden för de förvärvsarbetande.
Ibland blir klyftorna mellan det man säger och det man gör alldeles rysligt tydliga.

Mer att läsa:  Dagens arbete, LO-tidningen,
Fler som bloggar: Annarkia, Göran Johansson, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,