söndag 20 september 2009

Värsta språket det värsta?

Den Harvard-utbildade och ungliberala redaktören på DN, Peter Wolodarski, slår idag ett slag för det svenska språkets renhet. Eller? Förvisso börjar PW med kritik mot moderaten Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister, som vid något tillfälle använt ordet "skitår". Språkets vakthund Wolodarski har nu hittat en ytterligare nedsolkning av det offentliga språket. Den här gången har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sagt "jäkla trams".

Jag är inte säker på att Wolodarski egentligen ser en språklig uppläxning som det viktigaste. Huvuddelen av ledaren upptas i stället av det vanliga DN-budskapet som kan sammanfattas "facket - go home". Ett inlägg i avtalsrörelsen till stöd för arbetsgivarna. Ett inlägg som på sedvanligt sätt innehåller ord och formuleringar som ska ge ett stänk av stank åt den Wolodarski vill skriva ner. "Den goda, gamla Wanja "som inte var befläckad av AMF-skandalen.." mot den nya. "Hon svär, slår motståndaren under bältet och är ultimativ".

En glidning börjar göras av ansvarsfrågan, där Wolodarski spelar en roll. Reinfeldts regering har misslyckats med jobbpolitiken. Utanförskapet ökar. I stället för att nagla fast kraven och ansvaret på alliansregeringen ska LO och facket ställas till svars.

Det blir så tydligt i frågan om LAS. Vi vet alla att ytterligare förändringar inte har gjorts därför att det i alliansen finns olika uppfattningar. Moderaterna tog i och för sig ett tilläggsbeslut på stämman om att pröva LAS utifrån "rörligheten på arbetsmarknaden". Men det är nu inom allianspartierna som det Wolodarski efterlyser - försämringar av LAS - stoppas. Inte främst från LO även om man förstås tycker så.

Maktbalansen är redan i utgångsläget till arbetsgivarnas fördel. I Sverige 2009 träffas avtal om lönesänkningar. Arbetslösheten används som ett sätt att pressa löntagarna till sämre villkor. Förutom den ekonomiska makten är också den politiska makten kopplad till alliansregeringen. Genom beslut som kraftigt har ökat avgifterna till fackliga organisationerna har politiken direkt tvingat bort många medlemmar. Därmed inte sagt att facket inte måste förnyas och återskapa sin roll i medlemmarnas ögon bättre än man lyckas idag.

Inte minst genom Wolodarski binds också den ekonomiska och politiska makten ihop med delar av den "tredje statsmakten" som påverkar opinionen. Ledaren idag är ett exempel på det.
Nu tror jag helt och fullt på människors förmåga att genomskåda detta. Och när Peter Wolodarski råkar tappa koncentrationen och de innersta tankarna fastnar på pränt gör han mer skada än nytta till och med för sin egen sak.

Att kalla förbannade byggnadsarbetare som i Vaxholm visar att man vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden för "ombudsmän" är ett sådant övertramp. De så kallade "gubbarna" skulle nog ha mycket mer än ordet "jäkla" att säga till redaktör Wolodarski vid ett möte.
Peter Wolodarski gör nog bäst i att framöver överlåta värnet av språket till Fredrik Lindström.

Fler bloggar om detta:
- Kulturbloggen: "Byt ut ordet LO mot DN och Wolodarskis text blir väldigt träffande"

Intressan
t? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Åh, han skulle inte komma. De kommer aldrig. De vill bara sitta i sina elfenbenstorn och beklaga sig över att outbildat folk har mage att ha synpunkter.
Jag har ett jättebra bygge i Råcksta dit han är välkommen. Vi kan träffas där 0600 på morgonen. Jag bjuder på fika och sen kan han förklara för grabbarna varför de inte ska ha den lön de anser sig värda...

Peter Andersson sa...

:-) Bra Calle. Du..skulle ge honom svar på tal på bloggen.."ombudsmannen"